Kursutbud och ämnen

Här hittar du beskrivningar av Kulturskolan Mirandas alla ämnen. Det finns också en länk som tar dig till vår ansökningstjänst där det kompletta kursutbudet finns.

En massa musikinstrument.

Vårt kursutbud

Vårt fullständiga kursutbud kan du läsa på Min sida. På Min sidan lämnar du också in digital ansökan till kulturskolan. Mer information hittar du under Frågor och svar.

Vi erbjuder kurser inom följande ämnen

Detta är kursen för dig som vill lära dig mer om konst, bild och form. Du får möjlighet att prova på olika material och tekniker i färg och form, släppa loss din fantasi när vi övar på olika uttryck och känslor. Vi gör en gemensam planering och gör övningar både tillsammans och enskilt.

Syftet med kursen är att ge en djupare förståelse för vad konst och bild är och kan vara.

Våra populära barndansgrupper vänder sig till barn i åldern 4–9 år. Här utmanas barnen att släppa loss sin kreativitet och ge uttryck för glädje, fantasi och olika känslor. Dansen ger en ökad kroppslig medvetenhet och barnet stärker såväl kroppskontroll som självförtroende.

Det finns också dansgrupper för äldre barn och ungdomar. För att kunna delta i någon av dessa grupper krävs förkunskaper. Kontakta kulturskolan för mer information.

Kurserna ligger efter skoltid.

 • Vill du stå på scenen och möta en publik?
 • Vill du vara med och sätta upp teaterföreställningar?
 • Är du intresserad av att prova på teatern som uttrycksform?

Då bör du söka någon av våra drama-/teaterkurser!

Vi har flera kurser som riktar sig till olika nivåer och åldrar. Läs mer om kurserna i vårt kursutbud som du hittar på Min sida.

För dig som vill lära dig allt om den spännande filmprocessen. Alltifrån den första spirande idén, manus, scenerier, skådespeleri, filminspelning, ljudupptagning, redigering till visning på stor duk. Ibland har vi filmläger och gör studiebesök. Här arbetar vi tillsammans i grupp som ett riktigt filmteam!

Solosång

Att gå på sånglektioner innebär att du får hjälp med att utveckla din röst och finna just ditt personliga röst-id. Kroppen är ditt instrument och du får lära dig sångteknik. Vi tränar andning, magstöd och tonbildning som bidrar till att upptäcka just din rösts unika möjligheter. Tillsammans väljer vi sånger som passar och jobbar med att hitta ditt musikaliska uttryck.

Lilla kören

Lilla kören riktar sig mot årskurs 1–3. Vi sjunger en blandad repertoar, allt från traditionella barnsånger till de senaste hitsen! Vi väver in sångteknik samt gehörsövningar på ett lekfullt sätt. Fokus ligger på unison sång, det vill säga att alla ska sjunga samma toner. En del uppträdanden brukar det också bli, bland annat deltar vi i Mirandas stora Julshow.

Unga kören

Unga kören riktar sig till årskurs 4–6. Vi sjunger en blandad repertoar, allt från traditionella visor till de senaste poplåtarna. Vi sjunger både på svenska och engelska. Vi väver in sångteknik samt gehörsövningar på ett lekfullt sätt, samt jobbar med tvåstämmig sång och koreografi. En del uppträdanden brukar det också bli, bland annat deltar vi i Mirandas stora Julshow.

Mirandakören – högstadiet

Mirandas högstadiekör sjunger två eller trestämmigt, övar sångteknik och scenisk utstrålning. Vi sjunger allt från visor och musikal till pop och rock. Vi lär oss låtarna utantill och lägger ofta till lite koreografi. Kören framträder vid olika elevkonserter samt den stora Luciakonserten i Mora Kyrka.

Vissa år satsar vi lite extra och gör en större show tillsammans med andra Mirandagrupper. Ibland sjunger vi tillsammans med Gymnasiekören.

Mirandakören – gymnasiet

Mirandas gymnasiekör sjunger tre eller fyrstämmigt, övar sångteknik och scenisk utstrålning. Vi sjunger allt från visor och musikal till pop och rock. Vi lär oss låtarna utantill och lägger ofta till lite koreografi. Kören framträder vid olika elevkonserter samt den stora Luciakonserten i Mora Kyrka.

Vissa år satsar vi lite extra och gör en större show tillsammans med andra Mirandagrupper. Ibland sjunger vi tillsammans med Högstadiekören.


I vår nya kurs ljud- och musikproduktion får du lära dig spela in ljud och skapa musik. Inga förkunskaper krävs. Kursen ljud- och musikproduktion riktar sig till elever från årskurs 7 och uppåt (årskurs 6 i mån av plats).

 

Kulturskolan Miranda erbjuder olika former av musikundervisning. Det finns individuell musikundervisning, musik i grupp, samt olika grupper för de som går en individuell musikkurs.

Många av våra pedagoger reser ut till grundskolorna och erbjuder instrumentundervisning dagtid i skolan.

Individuell musikundervisning (från årskurs 2)

Från årskurs 2 är det möjligt att börja spela instrument på Kulturskolan Miranda.

Musikundervisningen sker som regel enskilt en gång i veckan. Lektionslängden för enskilda lektioner är vanligen 20 minuter.

Undervisningen ligger ofta under dagtid i skolan eller på elevens fritids efter skolans slut. I samråd med klass- eller ämneslärare kommer vi överens om en passande lektionstid. Eleverna kan också ha sina lektioner på eftermiddagen i Rosa huset.

 • Alla som går på individuell musikundervisning erbjuds också att spela i orkester eller sjunga i kör utan extra kostnad.
 • Vi erbjuder undervisning i många vanliga instrument. Se kursutbudet på Min sida för aktuella kurser med tillhörande information.
 • De flesta instrument vi erbjuder undervisning i finns att hyra av oss. Läs mer i avsnittet om uthyrning på Frågor och svar-sidan.

Musik i grupp (från förskoleklass)

Kulturskolan Miranda erbjuder gruppaktiviteter inom musik på blås- och stråkinstrument samt i körsång. Åldersgränserna varierar mellan de olika grupperna.

 • Fiol- och flöjtundervisning i grupp (från förskoleklass)
 • Blåsgrupp “Prova på” (årskurs 3)
 • Nybörjarband

Våra instrument

Om det är något speciellt instrument du är nyfiken på eller om du bara vill läsa om vad som finns så kan du titta i vår instrumentguide. De flesta av instrumenten i instrumentguiden går det att lära sig på kulturskolan.

Till instrumentguiden

Samspel och ensembler

Vi uppmanar alla elever på våra instrumentkurser att delta i olika samspelsgrupper. Därför är det ingen extra kostnad för att delta i dessa grupper för elever som redan går någon av våra instrumentkurser eller solosång.

Här följer ett litet urval av de samspelsgrupper/ensembler som finns hos Kulturskolan Miranda:

 • Band
 • Blåsorkster
 • Stråkgrupp
 • Gitarrorkester
 • Mirandaorkestern (blås och stråk tillsammans)
 • Mora musikkår (vuxna)
 • Spelmanslag
 • Storband
Senast uppdaterad: 11 juni 2024