Sirkka-Liisa Forslund

Publicerad: 6 juni 2023

Få – om ens någon – har gjort så mycket för den konstnärliga dansen i Dalarna som Sirkka-Liisa Forslund. Trots att hon gick bort bara 62 år gammal hann hon göra bestående avtryck under sina trettio år i Mora. Hennes engagemang för danskonsten har betytt mycket även nationellt och internationellt.

Sirkka-Liisas sten på Moras gågata

Sirkka-Liisa Forslund föddes i Helsingfors och dansade sig genom barndomen – intresset fanns där redan från början. Hon utbildade sig i klassisk balett och lämnade sedan Helsingfors i 18-årsåldern för dansstudier i Köpenhamn, Paris och Genève. Hon arbetade senare även som dansare i bland annat Helsingfors och Beirut.

Så småningom hamnade hon i Stockholm, där hon träffade sin man Jan Forslund. I slutet av sjuttiotalet flyttade familjen till Mora, där Sirkka-Liisa först började undervisa vuxengrupper i konstnärlig dans och sedan byggde upp dansverksamhet för barn och ungdomar. Hon var aktiv i Mora musikskola, Morarevyn och i många andra sammanhang – hon tog vara på alla möjligheter att skapa intresse för dansen.

1998 började Sirkka-Liisa Forslund som länsdanskonsulent och såg det som en utmaning att bli dansens förespråkare i Dalarna, där folkdansen är stor men där den konstnärliga dansen inte har fått samma uppmärksamhet. Redan tio år tidigare hade hon tagit initiativ till Stora Daldansen, som är en årlig tävling i klassisk balett och nutida dans för unga dansare. Den började som en svensk tävling, men växte till att inkludera Norden och Baltikum.

Sirkka-Liisa Forslund skapade även dansutbildningen vid Musikkonservatoriet Falun, som var Sveriges enda utbildning för sceniska folkdansare. Vidare tog hon initiativ till ett EU-projekt med målet att utveckla dans för funktionshindrade. Detta resulterade bland annat i metodikboken ”Dance and disability”.

Inget av detta hade skett om det inte vore för Sirkka-Liisas engagemang, kreativitet och kontaktnät. Hon var efterfrågad internationellt och drev många dansprojekt samtidigt, oftast med en koppling till Dalarna.

Hon beskrivs som en typisk eldsjäl, som var generös med sig själv och sin tid. Hon var extremt social och mån om andra – hon jobbade mycket med ungdomar i Mora, även utanför dansen. Sirkka-Liisa och hennes man hade familjehem och hon hade kontakter med barn och ungdomar i alla åldrar. Och sedan den dag hon kom till Mora arbetade hon engagerat för att dansen som kulturform skulle kunna etableras utanför storstadsregionerna – något man kan konstatera att hon lyckades med.

Text: Krister Inslulander

Källor: Dansportalen.se, Annika Forslund

Lyssna på hela artikeln om Sirkka-Liisa:

Sirkka-Liisa Forslund

  • Född 1949 i Helsingfors, död 2011 i Mora.
  • Gift med Jan Forslund, dottern Annika och sonen Johan.
  • Utbildad i klassisk balett i Helsingfors.
  • Lade grunden för Stora Daldansen och dansutbildningen vid Musikkonservatoriet Falun.
Senast uppdaterad: 6 juni 2023