Jan Simons

Publicerad: 6 juni 2023

Säg namnet Jan Simons och de flesta morabor tänker förmodligen på Mora IK, oavsett om de är sportintresserade eller ej. I över trettio år arbetade han för klubben och han är än idag ett respekterat namn över hela Hockeysverige. Han var klubbdirektör när herrlaget gick upp i Elitserien 2004 (idag SHL) men hans engagemang sträckte sig långt utanför Mora IK – han var ledaren som alltid stod upp för de mindre klubbarna.

Jan Simons sten på Moras Walk of Fame

Jan Simons föddes i Våmhus, gick ut realskolan i Orsa och anställdes direkt efter examen på Skånska Cementgjuteriet (idag Skanska). Samtidigt studerade han till vägmästare på distans men fullföljde aldrig utbildningen. Mora IKs ledning hade nämligen fått nys om att det fanns en driftig hockeyspelare i Sollerö IF, som samlade in pengar och raggade sponsorer till klubben. Så det blev aldrig någon vägmästare av Jan Simons – i stället anställdes han 1973 som Mora IKs första kanslist.

Några år senare blev han klubbdirektör och blev känd över hela Sverige för sina kurbitsmålade träskor men framför allt för sina insatser för svensk hockey. Han stod upp för sina ideal och tog gärna strid, bland annat om SHLs arenakrav. Han var också en av initiativtagarna till intresseorganisationen Hockeyettan, som blev en motvikt mot de rika elitklubbarna. ”Oavsett de ekonomiska musklerna handlar det om 1 800 kvadratmeter is där du ska vara bäst”, brukade han säga.

Jan Simons bidrog även till att sätta Mora på ishockeykartan utanför Sveriges gränser, då han var delaktig i att Mora IK och Leksands IF tillsammans arrangerade junior-VM under jul- och nyårshelgerna 2006-2007.

Driftig och envis är några ord som förknippas med Jan Simons. Han såg till att saker blev gjorda, vilket vi bland annat såg bevis på när Moras ishall Smidjegrav byggdes om på rekordtid sommaren 2004 efter avancemanget till Elitserien.

Utanför hockeyn var Jan politiskt engagerad i Centerpartiet och han var bland annat ledamot i Moras kommunfullmäktige. Han hade även flera andra politiska uppdrag, bland annat i fritids- turism- och ungdomsnämnden.

Jan Simons var gift med Birgitta Fändriks, som han träffade redan 1965. Deras son Mikael är även han en Mora IK-legendar, som gjorde över 600 A-lagsmatcher klubben och som har fått sin tröja upphängd i taket i Smidjegrav Arena.

Text: Krister Insulander

Källor: Mora IK, Birgitta Fändriks

Lyssna på hela artikeln om Jan Simons:

Jan Simons

  • Född 1946 i Våmhus församling, död 2018 i Mora.
  •   Klubbdirektör för Mora IK 1994-2010. Innan dess var hans titel kanslichef.
  • Har bland annat prisats av Sveriges sportjournalister två gånger och utnämnts till Årets Siljansbo.
  • Gift med Birgitta Fändriks. Två barn: Mikael född 1978 och Therese född 1981.
Senast uppdaterad: 6 juni 2023