Emma Zorn

Publicerad: 6 juni 2023

Emma Lamm växte upp i en förmögen Stockholmsfamilj där pappan Martin var grosshandlare i textilbranschen. Familjen hade ett starkt kulturintresse och umgicks med flera konstnärer. När Anders Zorn vid ett tillfälle år 1881 skulle avporträttera Emma Lamms systerson Nils satt hon barnvakt.

Emma Zorns sten på Moras Walk of Fame

De två blev genast förälskade men fick hemlighålla sin förlovning i fyra år fram till dess att Anders kunde övertyga hennes familj att han kunde försörja sig och Emma med sin konst – något han skulle komma att göra med råge så småningom.

De gifte sig 1885, reste på en lång bröllopsresa och bosatte sig ett par år senare i Paris, där Anders arbetade som konstnär. Emma skötte i sin tur alla kontakter med utställare, museer, förläggare och transportörer. Hon hade inte bara en god organisatorisk förmåga utan även ett stort nätverk, som var till god hjälp i början av Anders karriär. Hon skötte också hans ekonomi och var ofta hans konstnärlige rådgivare.

1896 återvände de till Sverige och bosatte sig på Zorngården i Mora, som de byggde om och byggde ut de kommande fjorton åren – från början var den en liten timmerstuga, som stått på Anders morfars gård i Yvraden. Här gästades Anders och Emma Zorn av både Morabor och av konstnärer som Prins Eugen, Albert Engström och makarna Karin och Carl Larsson.

Emma blev förtjust i Mora redan vid sitt första besök strax före bröllopet. Efter att de flyttat hit engagerade hon sig i en rad lokala verksamheter, bland annat hemslöjdsföreningen och folkbiblioteket – hon hade ett stort litteraturintresse.

Ett annat Zornprojekt är Mora folkhögskola, som knappast hade funnits idag om det inte vore för de stora bidragen från makarna Zorn, och efter Anders död fortsatte Emmas engagemang. Vidare grundade Anders och Emma 1919 Zornska barnhemmet, där Emma satt i styrelsen. Men hennes mest kända avtryck i Mora är nog ändå Zornmuseet, som hon tog initiativ till och som invigdes 1939.

När Emma Zorn gick bort 1942 tillföll Zorngården svenska staten som en del av makarna Zorns donation. Samma år öppnades gården för allmänheten. Emma ligger begravd tillsammans med Anders på gamla kyrkogården i Mora, ett stenkast från deras bostad. Och 2020 fick hon ett eget torg i korsningen Kyrkogatan/Köpmannagatan uppkallat efter sig.

Text: Krister Insulander

Källa: Zornmuseet

Lyssna på hela artikeln om Emma Zorn

Emma Zorn

  • Född 1860 i Stockholm, död 1942 i Mora.
  • Gifte sig med Anders Zorn 1885.
  • Tog initiativ till Zornmuseet, som invigdes 1939.
Senast uppdaterad: 6 juni 2023