Släktforskning

Att släktforska är spännande och lärorikt. Här kan du läsa om hur du kan göra för att komma igång och vad Mora kommun kan hjälpa dig med.

Gamla brev och fotografier

Att släktforska är ett sätt att ta vara på och förvalta sin historia. Det är också ett sätt att föra sin historia vidare. Släktforskning har blivit väldigt populärt och många vänder sig till kommunen eller biblioteket för att få hjälp.

Om du är nybörjade på att släktforska kan det vara bra att ta kontakt med en lokal släktforskarförening och gå en kurs hos dem.

Ovansiljans släktforskare Länk till annan webbplats. är en förening för släktforskning som har lokaler och arkiv på Mora bibliotek & kulturhus. Materialet är tillgängligt för allmänheten. De håller bland annat olika kurser i släktforskning och arrangerar föreläsningar.

Biblioteket har många bra böcker om släktforskning där du kan lära dig grunderna på egen hand. Personalen på biblioteket hjälper dig gärna att hitta böcker som passar just dig.

Biblioteket kan också hjälpa dig att beställa hem äldre dagstidningar.

Att släktforska kan kosta, men det behöver inte göra det. Att låna böcker på biblioteket är gratis. Ovansiljans släktforskare Länk till annan webbplats. har arkivmaterial på Mora bibliotek & kulturhus som alla får använda sig av.

Genom att bli medlem i en släktforskarförening kan du också få tillgång till olika databaser, fråga den förening du har nära dig hur det fungerar hos dem. För att få gå en kurs i släktforskning får du vanligtvis betala en terminsavgift.

Kommunarkiv, regionala arkiv och statliga arkiv är ofta gratis att ta del av. Riksarkivets digitala forskarsal Länk till annan webbplats. är gratis, så har du bara en dator eller läsplatta med internetuppkoppling kan du sitta var som helst och släktforska.

I kommunarkivet kan vi hitta information som kan vara till hjälp vid släktforskning. Vi har inte möjlighet att göra släktforskningen åt dig, men vi hjälper gärna till att leta fram information om enskilda personer som kan finnas i arkiven. Detta kan vi göra genom att

  • se i skolhandlingar och hitta information om elever och vårdnadshavare
  • läsa i socialakter, register och övriga liggare för att få ytterligare information om bland annat syskon och fosterfamiljer och så vidare.

För att kunna hitta den information vi söker någorlunda snabbt behöver vi gärna tidsbegränsningar på några år. I många fall kan du sedan själv komma och leta vidare i handlingarna.

Du kan också hitta information om lokalhistoria i Mora bygdearkiv.

Senast uppdaterad: 30 oktober 2023