Familjehemsveckan

Familjehemsveckan är en ny satsning från socialförvaltningen i Mora. Den 25-31 mars har vi bjudit in föreläsare och planerat in aktiviteter som syftar till att uppmärksamma behovet av trygga vuxna i barn och ungas liv.

I Mora kommun har ett flertal människor på sin fritid valt att stötta och hjälpa utsatta barn. Inom socialförvaltningen ser vi att behovet av stöd från vuxna till utsatta barn ökar.

Vi anser det viktigt att lyfta frågan vad vi som medmänniskor kan göra för varandra. Genom att exempelvis ge två timmar i veckan av sin tid kan man bidra till att ett barn eller ungdom får en meningsfull tillvaro.

Med det som utgångspunkt har socialförvaltningen valt att arrangera en familjehemsvecka som syftar till att uppmärksamma barn och ungas behov av trygga vuxna. Vi vill ge en inblick i vad social utsatthet kan vara och vad vi som medmänniskor tillsammans kan göra för att trygga fler barn och unga.

Morgan Alling

26 mars
Föreläsning med Morgan Alling

"Mina föräldrar gav mig en barndom ingen vill ha. Därför är jag så oändligt tacksam vuxna som kunde visa en annan sida av livet. De räddade mitt liv. Tack.”

Morgan växte upp i en dysfunktionell miljö med mycket missbruk och kriminalitet. Som 4-åring blev han omhändertagen av socialtjänsten.

Tre barnhem, fyra fosterhem och byta skola nio gånger på 11 år satte självklart spår.

Morgan föreläser om att vända en negativ start i livet, med utgångspunkt från sin egna uppväxt som var fylld med svek, lögner, misshandel och utanförskap.

Morgans resa från barnhemsbarn till en älskad artist har varit lång och brokig. Morgan berättar hur han lyckats se på sitt bagage som en fördel och styrka. Minnena kommer man aldrig ifrån, men man kan bli vän med sin
historia.

Datum: 26 mars
Tid: 18.00-20.00 (insläpp från 17.30)
Kostnad: 50 kr/person betalas på plats med swish eller kontant
Plats: Aulan, Mora gymnasium (länk till karta)länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Anmälan: Öppen föreläsning. Ingen föranmälan krävs.


Thomas Adenfors

28 mars
Föreläsning med
Thomas Ardenfors

"Det finns barn nära dig som lever i utsatthet. Kan du ge tryggheten som de behöver?"

 

Familjen Ardenfors har varit kontaktfamilj, jourhem och familjehem till över 30 barn under 25 års tid.

Thomas har utifrån sina erfarenheter skrivit boken “En extra plats i hjärtat” där han rakt och öppet delar med sig av sina erfarenheter av hur det är att vara familjehemspappa - vilka glädjeämnen och svårigheter som följer med ett barn som ofta haft en tuff förhistoria. Och hur man hanterar att barnet eventuellt flyttar.

Thomas vill inspirera fler att öppna sina hem och sina hjärtan för ett utsatt barn. Det finns mycket lite av dessa berättelser och Thomas föreläsning beskriver denna viktiga insats. Thomas är sedan ett antal år en flitigt anlitad föredragshållare runt om i landet hos kommuner, företag, myndigheter och organisationer.

Datum: 28 mars
Tid: 18.00-20.00
Kostnad: Gratis. Vi bjuder på fika under pausen (15 minuter) till de som föranmält sig. Meddela eventuella allergier.
Plats: Aulan, Mora Folkhögskola (länk till karta)länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Anmälan: Senast den 20 mars via e-post till
anna.vallstrom@mora.se Telefon: 0250-26 431 alternativt
elisabeth.sasser@mora.se Telefon: 0250-26 369

30 mars
Familjedag i Mora

Lekplatsen Vita Björnparken utanför Andreasgården

Familjehemsveckan avslutas med en familjedag i “Vita Björnparken” på Andreasgården.

Där bjuds på korv med bröd, samt dryck så långt det räcker. Möjlighet att grilla medhavd mat finns då vi erbjuder tänd grill. Under dagen kommer spelare från Mora IK och hälsar på. Brandkår, polis och ambulans finns på plats för uppvisande av fordon med förutsättning att de inte behöver åka på uttryckning.

Vi bjuder alla barn på ansiktsmålning och Mora ridklubb erbjuder ponnyridning. Vi familjehemssekreterare finns på plats för att svara på frågor angående uppdrag som kontaktperson, kontaktfamilj, jour- eller familjehem.

Senast uppdaterad: 28 februari 2019