"Öva!" är temat på årets beredskapsvecka

Publicerad: 21 september 2023 Uppdaterad: 25 september 2023

Den 25 september startar årets beredskapsvecka med temat ”Öva!”. Mora kommun deltar med bland annat ett beredskapsevenemang i kommunhusparken.

Krislåda och campingkök i kollage

Beredskapsveckan är MSB:s årliga informations- och utbildningsinsats som ska öka människors motståndskraft inför kriser och krig. I år genomförs beredskapsveckan mellan 25 september och 1 oktober. Årets tema, ”Öva!” belyser behovet av att gå från teoretiska tankar och planer, till faktisk handling. Det kan handla om allt från att prova laga mat på sitt stormkök eller testa vevradion, till att prova ut transportvägar till skyddsrum.

Även kommunen övar verksamheter i krisberedskap, bland annat i skolor genom att informera om krisberedskap.

– Beredskapsveckan är ett fantastiskt tillfälle för oss att testa vår egen beredskap, samtidigt som vi kan hjälpa till att sprida information och kunskap till övriga delar av kommunen. Att ha en god beredskap, både som enskild person, och som organisation, är en styrka för en själv så väl som för hela samhället, säger Fredrik Kempendahl, säkerhets- och beredskapssamordnare på Mora kommun.

Föreläsning för elever

Men beredskapsveckan i Mora tjuvstartade lite redan veckan innan. Den 21 september var författaren och bloggaren Lars Wilderäng, bland annat känd för böcker som Midvintermörker och Höstsol, och föreläser för Moras gymnasieelever på Mora bibliotek och kulturhus.

Krismeny testas

Kommunen förbereder sig på hur olika kriser kan påverka specifika verksamheter. Bland annat vad som händer vid avbrott i livsmedelsförsörjningen. Därför kommer till exempel Noretskolans matsedeln ha en så kallad krismeny under beredskapsveckan.

- Det innebär att man kommer laga maträtter utifrån vilka matvaror vi kan lagerhålla under en längre tid, utan till exempel kyl och frys. Vi testade samma koncept på Morkarlbyhöjdens skola förra året. Det var oerhört lyckat, och vi kan ta med oss nya lärdomar från varje tillfälle vi testar att gör något sådant här, säger kostenhetens verksamhetschef, Andreas Hermansson.

Aktiviteter för alla

I slutet av veckan, fredag den 29 september, arrangeras även en dag med olika aktiviteter där alla som vill har möjlighet att ta del av information och lära sig saker som kan var nyttiga att kunna vid en kris. Till exempel hur det fungerar när dricksvattentankar ställs ut, eller hur du hittar till ditt närmaste skyddsrum. Aktiviteterna kommer genomföras i Kommunhusparken och i anslutning till Emma Zorns torg på Kyrkogatan i Mora. Det kommer också finnas möjlighet att ta del av en frågetävling, med möjlighet att vinna priser med beredskapstema.

- Vi vill naturligtvis att så många som möjligt tar del av beredskapsveckan, och funderar kring sin egen hemberedskap. Ju mer förberedda vi är som individer, desto starkare står vi som samhälle, säger Fredrik Kempendahl.


Senast uppdaterad: 25 september 2023