Yrkesmässa

Årligen anordnar Mora kommun en yrkesmässa för elever i årskurserna 8 och 9. Under yrkesmässan deltar olika branscher och verksamheter som representerar en mångfald av varierade yrken inom sin bransch.

Yrkesmässa på skolan 2023

För att berätta om 2023 års ykersmässa på bästa sätt, bad vi två elever från bild-estetiska programmet att filma och producera ett videoinslag från mässan. De intervjuade elever, utställare och tjänstepersoner som deltog på, eller arrangerade yrkesmässan. Nedan hittar du inslaget de skapat.

Du kan även läsa mer om yrkesmässan och hur flera hundra elever från årskurs sex till nio inspireras och får kännedom om olika yrken i nyhetsartikeln.

Yrkesmässan i skolan inspirerar till nya framtidsdrömma Öppnas i nytt fönster.r

Yrkesmässa på skolan 2022

Under hösten hölls yrkesmässan på både Morkarlbyhöjdens skola och Noretskolan. På plats fanns 10 olika branscher och 18 arbetsgivare inom olika yrkesområden.

Syftet med yrkesmässan är att:

  • stärka koppling mellan skola och arbetsliv lokalt,
  • ge elever inblick i olika branscher,
  • ge arbetsgivare möjligheten att möta framtida medarbetare,
  • ge elever inspiration till val av prao,
  • stärka elevens framtida studie- och yrkesval.

Upplägg

Upplägget för dagarna är att olika branscher presenterar sig vid inspirationspass och/eller på mässplats inomhus eller utomhus. Inspirationspass innebär ett inspirerat informationspass med yrkespresentationer från företag/organisation, dessa hålls i år för årskurs 9. Eleverna i åk 8 är på mässa samt att de på eftermiddagen är på en gemensam inspirationsföreläsning om entreprenörskap och UF.Yrkesmässans mål är att ge eleverna en inblick i vilka olika yrken det finns i Mora och arbetslivets kommande kompetensförsörjningsbehov.

Nedan hittar du länkar till medias uppmärksamhet om yrkesmässan.:

> Siljan News Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

> Mora Tidning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Bildkollage från Yrkesmässan 2022

Yrkesdagarna 2020-2021

Evenemanget kallas vanligtvis Yrkesmässan och är en mässa med utställare, men i samband med pandemin 2020-2021 ersattes den istället med Yrkesdagarna.

Nedan hittar du länkar till medias uppmärksamhet om Yrkesdagarna 2020-2021:

Senast uppdaterad: 3 maj 2024