Vasamonumentet

På Monumentsvägen i Utmeland finns en av Moras mest besökta sevärdheter och äldsta turistmål – Vasamonumentet. Här kan du läsa historien om hur det kom till.

Vasamonumentet sett från sidan med höga gröna träd i bakgrunden.

Öppettider på Vasamonumentet

Under sommarsäsongen håller Vasamonumentet öppet för visningar, med fri entré. Öppettider annonseras här på sidan när det närmar sig.

I en källare på Tomtgården i Utmeland gömde sig Gustav Vasa undan danska spejare. Det är i alla fall vad som sägs ska ha hänt under Gustav Vasas besök i Mora vintern 1520.

Sägnen, eller sanningen, om källaren har funnits i flera hundra år. Den kan bland annat hittas i en sockenbeskrivning om Mora från 1707. Då nämns källaren i Utmeland som mycket "celebrerad och visiterad", det vill säga berömd och välbesökt.

1860 hedrade man minnet av Gustav Vasas 300-åriga dödsdag genom att bygga ett monument över den nationalhistoriskt viktiga källaren. Historiemålaren Johan Fredrik Höckert (1826-1866) var en av de som drev frågan om finansiering av monumentet genom en nationell insamling. Arkitekten och konstakademiläraren Fredrik Wilhelm Scholander (1816-1881) fick uppdraget att rita monumentet.

Vem var Gustav Vasa?

Gustav Vasa hette från början Gustav Eriksson. Han var kung i Sverige 1521-1560. Gustav Vasa införde arvmonarki, alltså att titeln som kung går i arv från far till son. Arvmonarkin brukar man idag säga var början på den moderna nationalstaten Sverige. Gustav Vasa valdes till kung den 6 juni och det är därför vi firar Sveriges nationaldag då.

Innan Gustav Vasa blev kung åkte han till Dalarna för att få stöd i sitt motstånd mot det danska väldet. Det sägs att han jagades av fienden det finns många berättelser om hans tid i Dalarna. En av berättelserna är orsaken till att vi har Vasamonumentet idag. En annan av berättelserna är anledningen till varför vi har Vasaloppet Länk till annan webbplats..

Monumentet är uppfört på en granitsockel. Fasaden är gjord av huggen sandsten och på taket finns en litet torn med glasfönster, gyllene spiror och vasar. All utsmyckning, både på utsidan och insidan, anspelar på Gustav Vasa och hans tid i Dalarna.

Inne i monumentet finns, förutom själva källaren, även konst och utsmyckningar. På väggarna finns 12 blå sköldar målade i renässansinspirerad stil, där alla som hjälpte Gustav Vasa i Dalarna nämns vid namn.

Det mest uppseendeväckande i rummet är förstås de tre stora oljemålningarna. Den största målningen är målad av Johan Fredrik Höckert och föreställer Tomt Margit som gömmer Gustav Vasa i källaren. Tavlan blev mycket populär och är nog den man mest förknippar med Vasamonumentet.

Tavla föreställandes en kvinna som gömmer en man. Mannen står halvvägs nere i källaren.

Gustav Vasa och Tomt Margit (1860) målad av Johan Fredrik Höckert

På vänstra väggen hänger Edvard Berghs (1828-1880) målning av Ornäsloftet. Ornäsloftet var också en plats där Gustav sägs ha undkommit fienden. Och på högra väggen finns en målning av Karl XVs (1826-1872) som föreställer Olnispagården i Sälen. Det var där de två skidåkarna som hade sänts av Moraborna för att hämta tillbaka Gustav Vasa hann ifatt honom.

I Vasamonumentets lilla park finns också ett härbre från Våmhus från 1522. Det är skänkt av Anders Zorn som tack för att han fick kopiera Höckerts målning.

Vasamonumentet är byggnadsminnesmärkt och fastigheten ägs av Statens fastighetsverk Länk till annan webbplats.. Mora kommun bedriver verksamhet under somrarna då Vasamonumentet är öppet för allmänheten.

Senast uppdaterad: 22 augusti 2023