Fritidsbanken Mora

På fritidsbanken kan du låna sport- och friluftsutrusning kostnadsfritt i 14 dagar.

Fritidsbankens logotyp
Öppettider
DagDatumÖppettiderMer information
Idag 02 juni 11.00-17.00
Lördag 03 juni Stängt
Söndag 04 juni Stängt
Måndag 05 juni 11.00-17.00
Tisdag 06 juni Stängt
Onsdag 07 juni Stängt
Torsdag 08 juni 11.00-17.00
Fredag 09 juni 11.00-17.00
Lördag 10 juni Stängt
Söndag 11 juni Stängt
Måndag 12 juni 11.00-17.00
Tisdag 13 juni Stängt
Onsdag 14 juni Stängt
Torsdag 15 juni 11.00-17.00
Fredag 16 juni 11.00-17.00

Vill du skänka utrustning?

I förråd, garage och vindsutrymmen finns det mängder av sport- och friluftsutrustning som sällan eller aldrig används. Det kan vara skridskor som blivit urväxta, skidor som är för korta eller fotbollsskor som spelat sin sista match.
Vi på Fritidsbanken tar tacksamt emot all utrustning och lånar ut den kostnadsfritt, precis som ett bibliotek.

Du kan lämna utrustning på Eldsläckarevägen 9 (gamla brandstationen).

Hitta till Eldsläckarevägen 9 Länk till annan webbplats.

Det går också bra att lämna utrustning på Vattumyren Återvinningscentral i Mora eller Hedens Återvinningscentral i Orsa. Länk till annan webbplats.

Den utrustning som skänks till Fritidsbanken gås igenom noga. Om något är trasigt försöker vi att reparera det, annars lämnas det vidare till återvinningen efter att vi har plockat av eventuella reservdelar. Alla artiklar får ett id-nummer och registreras.

Fritidsbanken är som ett bibliotek, fast med sport- och friluftsprylar.
Här kan man låna t.ex. skidor, skridskor, inlines, flytvästar, tält, bollar av olika slag, klubbor, fiskespön, fotbollsskor, hjälmar, stormkök, tält och mycket mer. Vad som finns i sortimentet skiljer sig från ort till ort och beror på vad som kommer in.

Alla får låna och allt är kostnadsfritt.

Utrustningen är begagnad, men oftast i väldigt fint skick. Lånetiden är max 14 dagar och tanken är att man enkelt ska kunna prova på olika fritidsaktiviteter utan att det kostar något.

Den som vill låna saker på Fritidsbanken uppger sitt namn och mobilnummer, svårare än så är det inte. Du får ett sms som bekräftelse med en länk där du kan se vad som är lånat och när det senast ska returneras. Observera att vi kan neka att låna ut viss utrustning till minderåriga utan målsmans tillåtelse. I så fall är det främst kopplat till säkerhet.

Utrustningen lånas i befintligt skick och låntagaren ansvarar själv för att den uppfyller säkerhetsrekommendationer, även om Fritidsbanken så långt det är möjligt strävar efter att den utrustning vi lånar ut är i bra skick.

Till vissa artiklar rekommenderar vi att man använder skyddsutrustning såsom hjälm, knäskydd osv. Vi kan dock inte garantera att vi har alla önskade tillbehör i lager och kan inte ta ansvar för eventuella följder av detta.

Vårt mål är att utrustningen ska användas så länge som möjligt. Det innebär att vi inte kommer med ersättningskrav om något går sönder. Självklart ska utrustningen hanteras på tillbörligt sätt och inte vårdslöst, men följs bara detta är det alltså ingen fara om något går sönder.

Kostar det något att låna på Fritidsbanken?
Nej, allt är kostnadsfritt.

Är det några förseningsavgifter?
Nej, vi hanterar inte pengar och litar på att folk lämnar tillbaka utrustningen i tid.

Finns det någon åldersgräns för att låna?
Nej, alla får låna, men om det är utrustning med viss skaderisk, såsom slalomskidor och liknande, vill vi ha målsmans godkännande.

Hur länge får jag låna utrustningen?
Lånetiden är max 14 dagar.

Vad händer om något jag lånat går sönder?
Vi brukar säga att man får en klapp på axeln. Då har vi använt sakerna så långt det är möjligt istället för att de har samlat damm i ett förråd, men vi förutsätter givetvis att du har använt utrustningen som den är tänkt att användas. Kom in till oss med det som har gått sönder så ser vi om det går att plocka reservdelar innan vi tar det vidare till återvinningen.

Var kommer utrustningen ifrån?
Allt är skänkt av privatpersoner, organisationer och företag. Vi sysslar med återbruk och köper inte in någon utrustning annat än i undantagsfall.

Vem bär ansvaret om jag skadar mig på utrustningen jag lånat?
Utrustningen lånas ut i befintligt skick och låntagaren ansvarar själv för att se till att den är rätt inställd och fungerar som den ska. Fritidsbanken går regelbundet igenom utrustningen, men kan aldrig garantera full funktionalitet. Lån sker alltså på egen risk.

Tjänar någon pengar på Fritidsbanken?
Fritidsbanken är ett ideellt initiativ och varumärket ägs av den ideella föreningen Fritidsbanken Sverige. I våra stadgar står att Fritidsbanken aldrig får drivas med vinstsyfte och att vi ska hantera så lite pengar som möjligt. De enda som tjänar pengar är de anställda i form av löner.

Vilka personuppgifter sparar ni när jag lånar?
Vi sparar endast namn och mobilnummer (alternativt e-postadress om du inte har ett svenskt mobilnummer).

Senast uppdaterad: 1 juni 2023