Studera

Här har vi samlat information om lite av varje som är bra att veta inför och under dina studier.

Hos oss träffar du andra som studerar och kan prata studentliv över en fika. Du har tillgång till all teknisk utrustning som behövs för distansstudier. Har du din studieplats hos oss behöver du inte fastna i ”teknikstrul”, vi har personal på plats som hjälper dig med allt från innehållsförteckningen i din rapport till att komma igång med distansverktyget, exempelvis Zoom. Vi ger även stöd vid användandet av de olika lärplattformarna så att du enklare kommer igång med dina studier.

Mora högskolecentrums studieplatser

Mora Högskolecentrum är mötesplatsen! Vi håller till på Vasagatan 14, Curryhuset  Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.(ingång från gaveln mot Noret till). Hos oss finns en väl fungerande studiemiljö, vi erbjuder:

  • Datorarbetsplatser
  • Trådlöst nätverk, för egen dator
  • Träff med andra studenter
  • Teknisk utrustning och support
  • Lokaler för gruppträffar och seminarier
  • Tentamensmöjligheter
  • Flexibla öppettider
  • Personal

Högskolecentrum i Mora är inte alltid bemannat - kontakta oss inför ditt första besök!

Vi håller till på Kung Gustavs väg 1 (tredje våningen kulturhuset). Hos oss finns en väl fungerande studiemiljö, vi erbjuder:

  • Datorarbetsplatser
  • Trådlöst nätverk, för egen dator
  • Träff med andra studenter
  • Teknisk utrustning och support
  • Lokaler för gruppträffar och seminarier
  • Flexibla öppettider
  • Personal vissa dagar
  • Möjlighet att skriva tentamen finns i Mora

Högskolecentrum i Orsa är inte alltid bemannat - kontakta oss inför ditt första besök!

I Älvdalen har vi flyttat och kommer att bygga upp studieplatser under hösten och då kommer vi att ha den tekniska utrustning som krävs för distansutbildning. Hos oss finns en väl fungerande studiemiljö, vi erbjuder:

  • Datorarbetsplatser
  • Träff med andra studenter
  • Teknisk utrustning och support
  • Lokaler för gruppträffar och seminarier
  • Flexibla öppettider
  • Möjlighet att skriva tentamen finns i Mora

Högskolecentrum i Älvdalen är inte bemannat - kontakta oss inför ditt första besök!

För dig som studerar eller tänker börja studera

Om du är osäker på vilken utbildning du ska välja eller om dina förkunskaper (behörighet) räcker till, då ska du vända dig till en studievägledare. Det är en opartisk samtalspartner som kan ge dig individuell vägledning och information i studievalsfrågor, med utgångspunkt från dina förutsättningar. Varje högskola har en sådan och på deras hemsidor finns ytterligare information.

På studera.nu finns också information om studievägledning samt kontaktuppgifter till respektive högskola. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

För att få studera på högskola och universitet måste du ha vissa förkunskaper, detta kallas behörighet. Behörighet är indelat i grundläggande behörighet och särskild behörighet.

Den grundläggande behörigheten krävs för all högskoleutbildning i Sverige. Utöver den grundläggande behörigheten kräver de flesta utbildningar ytterligare förkunskaper, det kallas särskild behörighet. Att du uppfyller behörighetskraven innebär inte automatiskt att du blir antagen. Behörighetskraven ska ge dig som sökande besked om vad som krävs för att kunna påbörja en viss utbildning.

På studera.nu kan du läsa mer om behörigheter Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Utbildning vid högskolor och universitet är indelat i tre nivåer:

  • Grundnivå för nybörjare
  • Avancerad nivå
  • Forskarnivå

På studera.nu kan du läsa mer om examen på varje nivå Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Utbildningsprogram är ”paketerbjudanden” från högskolor och universitet. Programmen består av ett antal kurser som du läser i en viss ordning och som leder fram till en examen. Studietakten är i regel helfart och den totala studietiden räknas till cirka 40 timmar per vecka.

Fristående kurser är kortare utbildningar i ett visst ämne och utbudet är mycket stort. Många av dessa kurser är helt webbaserade, vilket betyder att du inte har en enda fysisk träff på högskolan/universitetet. Man behöver inte vara dataproffs för att klara av detta, utan det räcker med grundkunskaper. Kurser är ett bra alternativ när du vill vidareutbilda dig inom ditt yrkesområde. Många kurser går på kvartsfart vilket gör dem speciellt lämpliga att kombinera med arbetet. Du kan också läsa en kurs i ett ämne för att få en uppfattning om vad högskolestudier innebär, innan du bestämmer dig för att satsa på en längre utbildning.

Studietakt

  • Helfart innebär ca 40 timmars studier per vecka
  • Halvfart innebär ca 20 timmars studier per vecka
  • Kvartsfart innebär ca 10 timmars studier per vecka

I dag finns ca 3 000 kurser och 400 program att välja mellan på distans, hela utbudet finns på antagning.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Studiemedel

När du läser på högskola har du i regel rätt till studiemedel. Myndigheten som administrerar detta heter Centrala Studiestödsnämnden (CSN). Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Studiemedel består av två delar, studiebidrag och studielån och beräknas efter hur många veckor du deltar i utbildningen samt hur mycket du studerar, t.ex. 50% eller 100%. Utöver det finns även andra tilläggsbidrag och tilläggslån. Du kan även få studiemedel för studier utomlands.

Varianterna är många, på csn.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du läsa om vad som gäller din utbildning.

Ansökan om studiemedel gör du direkt på CSN:s hemsida, csn.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. .

Kostnad

Kursen eller utbildningen i sig kostar ingenting, däremot betalar du litteratur och material själv.

Stipendier

Det finns en uppsjö av möjligheter när det gäller att bättra på sin studieekonomi med hjälp av stipendier. På internet kan du leta själv och på en del sidor erbjuds du hjälp mot en kostnad. Se upp för oftast är det endast ett försäljningsknep. Ingen vet bättre än du själv vad du letar efter och hur det matchar din situation. Här är endast några få tips på seriösa siter och det är även värt att kolla med den egna kommunen vad som kan finnas att söka.

Högskoleprovet mäter kunskaper och färdigheter som är viktiga för studier vid universitet och högskola. Det är alltså inget personlighetstest. Ju bättre förberedd du är, desto bättre resultat kan du få. Om du har gjort högskoleprovet placeras du automatiskt i ytterligare en urvalsgrupp när du söker en utbildning som du är behörig till. Mer än en tredjedel av alla platser på högskolan går till studenter som har ett resultat från högskoleprovet.

Det går att genomföra provet två gånger per år, en lördag på våren och en söndag på hösten.

studera.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du läsa mer om högskoleprovet.

Datum som gäller för ansökan till högskolestudier

Vårtermin – runt den 15 oktober
Hösttermin – runt 15 april
Här kan du se datumen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hur söker jag?

Du söker till universitets- och högskoleutbildning på antagning.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., som ansvaras av Universitets- och högskolerådet (UHR).

Kan jag anmäla mig efter sista ansökningsdag?

Det kan finnas möjlighet att göra en efteranmälan på antagning.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Finns det en "lägg till" knapp kvar vid ditt önskade studieval, då kan du göra en sen anmäla. Dröj inte att söka eftersom sena ansökningar rangordnas efter ankomstdatum. Om det saknas en "lägg till" knapp kan det betyda att högskolan vill att du kontaktar dem direkt för möjlighet med sen anmälan.

På antagning.se hittar du en samling med länkar till universitet och högskolor. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Studier på distans kan ske på flera olika sätt. Exempelvis kan det vara genom:

  • webbaserad utbildning
  • videokonferens
  • övriga distanskurser

Distansupplägget kan variera från att vara helt nätbaserat till att en eller flera träffar är obligatoriska på högskolan. Det kan även finnas frivilliga träffar och information som ges där ska även finnas att hämta på annat sätt för de som väljer att stanna på hemorten.

Tentamen kan mestadels skrivas hos oss men det är alltid högskolan du studerar vid som beslutar om det är ok.

Gemensamt för distansutbildningar är att du behöver en dator och tillgång till internet för att klara studierna. Det är vanligt att kontakt mellan lärare och studenter sker via webbkamera och även grupparbeten och diskussioner mellan övriga studenter.

Vad innebär ett virtuellt klassrum?

Högskolorna har olika lärplattformar och det fungerar som ett klassrum i datorn. Här hittar du dina arbetsuppgifter, klasslistor, diskussionsforum, grupparbeten och det skickar du även dina svar på uppgifter. Varje kurs har sin egen webbplats. Via den kan du kommunicera med dina kurskamrater och lärare. Alla lärplattformar är lite olika uppbyggda men innehåller ungefär samma grunder. Exempel på lärplattformar är Blackboard, Fronter och PingPong.

På studera.nu kan du se antagningsstatistiken för olika högskoleutbildningar från tidigare antagningar. Av statistiken framgår vilken antagningspoäng som krävdes för att komma in tidigare terminer.

Mora, Orsa och Älvdalens bibliotek kan hjälpa dig som läser vid högskola/universitet med att söka i databaser och fjärrlåna. Kontaktuppgifter finns på respektive biblioteks sidor via länkarna nedan.

Senast uppdaterad: 2 oktober 2023