Elevråd och personal diskuterade Strandenskolan

Publicerad: 28 april 2023 Uppdaterad: 4 maj 2023

Vad är viktigt för lärare och elever när man bygger en ny skola? De var frågor som lyftes när arkitekter från Tengbom besökte Mora under tisdagen för att berättade om arbetet med den nya Strandenskolan.

Tre tonårstjejer ståendes i trapphus

Helmi, Sigrid och Elin var tre av representanterna från elevråden som deltog i dialogen om det nya skolbygget.

Människor i sal som lyssnar på presentation.

Skolpresenationen visades upp för personal på Noretskolan och Morkarlbyhöjden.

- Den här dagen har varit väldigt efterlängtad från alla håll, nu är vi igång på riktigt! Vi vill se till att kunskapen och idéerna som finns hos elever och personal tas tillvara, och vi är helt övertygade om att vi kommer kunna skapa bättre läromiljöer än de vi har idag, säger Inga-Lena Spansk, skolchef i Mora kommun.

- För att nå ett bra slutresultat är det viktigt att skolan har en tydlig idé om hur verksamheten ska utvecklas i de nya lokalerna. Det är samtidigt viktigt att vi som arkitekter är inlyssnande för att plocka med det som redan fungerar bra, säger Karolina Lorentzi, arkitekt på Tengbom.

Under dagen presenterade arkitekterna på Tengbom sina tankar kring utformningen av skolmiljöerna. De träffade i tur och ordning:

  • Elevrådsrepresentanter från Morkarlbyhöjdens skola och Noretskolan.
  • Personal på kulturskolan Miranda och Rosa huset.
  • Personal från Morkarlbyhöjdens skola och Noretskolan.

Några av elevrådsrepresentanterna var Sigrid från Noretskolan samt Elin och Helmi från Morkarlbyhöjden. Alla tre var i stort sett överens om vad de önskar på den nya skolan.

- Vi vill att skolan ska vara mysigare än den vi har nu. Fler mindre utrymmen, soffor och bänkar där man slipper vara bland alla andra, säger Helmi.

- Jag vill ha mörkare färger i rummen, färger som man kan vila i, till exempel grönt eller blått. Sen vill jag att det ska finnas mer att göra på skolgården. Inte bara grus som det är i dag, säger Elin.

I klassrummen efterlyser de mer variation i möbleringen.

- När jag gick i mellanstadiet hade vi ett stort klassrum med massor av olika storlekar på bord, stolar och soffor. Alla satt inte mot tavlan och då blev det inte att någon satt längst fram. Det tyckte jag var väldigt bra, säger Sigrid.

Nu fortsätter planeringen och fokus ligger på att bibehålla delaktighet med elever och personal genom hela processen. Bland annat planeras studiebesök på andra skolbyggen. Planen är att den nya skolan ska stå klar till höstterminen 2027.

- Nu ska vi jobba vidare med alla tankar och idéer vi fått med oss. Sen vill vi komma tillbaka fortsätta diskussionen med verksamheten och då särskilt med elever och personal, säger Karolina Lorentzi, arkitekt på Tengbom.

Senast uppdaterad: 4 maj 2023