Information om coronaviruset
Den här informationen är uppdaterad: 2021-01-25
Här hittar du information om hur Mora kommun och andra myndigheter hanterar utbrottet av covid-19.

Vem ska jag kontakta?
Ring 1177 om du känner dig sjuk eller har symtom. Om du har mycket svårt att andas, ring 112. För att undvika smittspridning är det viktigt att du ringer först och inte åker direkt till en vårdcentral eller akutmottagning.
Region Dalarna provtar nu för covid-19 på alla personer med symptom. Även du som är skriven i ett annat län kan testa dig via Region Dalarna.
Allmänna frågor
Läs mer på Folkhälsomyndigheten eller Krisinformation.se
om du har allmänna frågor om covid-19. Du kan även ringa telefonnummer 113 13.
Mora kommun har gjort egna filmer om coronaviruset och vad som gäller för dig som bor i Mora kommun. Filmerna finns på arabiska, dari, somaliska och tigrinja. På sidan har vi också samlat länkar till information, filmer och affischer på olika språk.
Gå till sidan: Information om coronaviruset på olika språk
Mora kommun har även gjort en egen film på dalska, som framför allt riktar sig mot äldre.
Film om coronaviruset på dalska
Krisinformation.se
Folkhälsomyndigheten:
- Informationsmaterial och video om coronaviruset (svenska)
- Information om hur du kan skydda dig och andra från smitta (olika språk)
- Affisch "Undvik att bli smittad och att smitta andra" (olika språk)
Folkhälsomyndighetens affisch om god handhygien finns också på flera språk:
Information Sverige
Filmer om hur du skyddar dig och andra från coronaviruset på somaliska, arabiska, persiska/farsi och tigrinja.
Länsstyrelsen
Affisch om hur du skyddar dig och andra från coronaviruset på flera olika språk:
Mora kommun
Enkel informationsaffisch om hur du skyddar dig från coronaviruset, riktat mot till exempel skolor. Affischen är fri använda.
Teckenspråkstolkad och syntolkad information
För dig som är orolig
På krisinformation.se finns samlad information för dig som känner oro eller vill veta hur du kan ta hand om din och andras psykiska hälsa under denna kris. Där hittar du även kontaktuppgifter till flera organisationer som erbjuder stöd via telefon, chatt eller mejl.
Information till barn
Folkhälsomyndigheten har samlat information som kan vara bra för barn och ungdomar att känna till. De berättar om coronaviruset, hur du skyddar dig själv och andra och vad du kan hitta på för att må så bra som möjligt när livet inte riktigt är som vanligt.
Bris har tagit fram en sida med frågor och svar om coronaviruset, riktat till barn. Barn kan också höra av sig till Bris med sina funderingar via telefon, chatt eller mejl.
Tips på hur du som vuxen kan prata med barn
Bris har i samarbete med krisinformation.se tagit fram råd om hur du som vuxen kan prata med barn om coronaviruset.
Information till företagare
Vi har samlat information till företagare under coronakrisen på vår webbplats, där förtydligar vi också några av åtgärderna vi gör för underlätta för Moras näringsliv under krisen.
På verksamt.se finns myndighetsinformation till företagare om coronakrisen.
Hitta på sidan
- Så hanterar Mora kommun spridningen av coronaviruset
- Allmänna råd och restriktioner
- Vaccination
- Provtagning och smittspårning
- Testning av barn med misstänkt coronasmitta
- Kommunens boenden
- Personer över 70 år och riskgrupper
- Kommunens dagliga verksamheter
- Gymnasieskolan i Mora
- Förskolor och skolor i Mora
- Näringslivet i Mora
- Ekonomisk rådgivning och digitala betalningar
- Stanna hemma om du känner dig sjuk
- Så undviker du smitta
- Reserekommendationer
- Dela endast bekräftad information
- Länkar till mer myndighetsinformation
Så hanterar Mora kommun spridningen av coronaviruset
Mora kommun samordnar sina åtgärder med Länsstyrelsen Dalarna och övriga länet och följer rekommendationerna från andra statliga myndigheter. Det är Region Dalarna som är ansvarig för sjukvården i länet.
Mora kommun har tagit fram en pandemiplan för att ha beredskap om många anställda blir sjuka och hur vård och omsorg kan klaras för de som kommunen har ansvar för.
Allmänna råd och restriktioner
Skärpta allmänna råd
Från och med måndag den 14 december börjar nya skärpta råd gälla i hela landet. De innebär att alla, både individer och verksamhetsansvariga, är skyldiga att skydda sig själva och andra mot spridning av covid-19. Det gäller också vid firande av högtider. De nya nationella råden ersätter de tidigare lokala allmänna råden.
Dessa föreskrifter träder i kraft den 14 december 2020 och gäller till och med den 30 juni 2021.
Nationella restriktioner
Regeringen och Folkhälsomyndigheten vidtog i december 2020 ytterligare åtgärder för att trycka ner smittspridningen av covid-19. Åtgärderna gäller från 18 december till 24 januari. Vid en pressträff 21 januari lämnade regeringen besked om ytterligare förlängningar av de nationella restriktionerna.
Följande restriktioner kommer att förlängas:
- Regeringen uppmanar fortsatt kommuner och regioner att hålla icke nödvändig verksamhet stängd till och med 7 februari 2021.
- Offentliga aktörer bör snarast möjligt återuppta verksamheter för barn och unga födda 2005 och senare. Barn och unga födda 2005 och senare ska kunna delta i organiserade idrotts-, fritids- och kulturaktiviteter både inomhus och utomhus.
- Folkhälsomyndighetens rekommendation om gymnasieskolan förlängs till och med 1 april 2021, men justeras något. Undervisningen ska nu bedrivas som en kombination av fjärr- eller distansundervisning och viss närundervisning.
- Alkoholförsäljning är förbjudet från och med klockan 20.00 på serveringsställen. Detta förbud förlängs till och med 7 februari 2021.
- Statliga myndigheter ska vidta åtgärder för att öka möjligheten för anställda att arbeta hemifrån. Detta kommer att förlängas till och med 7 februari 2021. Eftersom alla yrkesgrupper inte har möjlighet att arbeta hemifrån kommer det bli fler kontroller av riskutsatta arbetsplatser
.
- Från den 7 januari gäller en rekommendation om munskydd under rusningstid i kollektivtrafiken. Denna rekommendation förlängs våren ut.
Max åtta personer får samlas
För att motverka smittspridningen av covid-19 har regeringen fattat beslut om att det som huvudregel är förbjudet att anordna allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än åtta deltagare. Ett undantag görs dock för begravningar med max 20 deltagare. Läs om vad som avses med allmänna sammankomster och offentliga tillställningar via länken nedan.
Detta gäller från och med den 24 november 2020 och utgångspunkten är att det inte ska gälla längre än fyra veckor.
- Läs mer på krisinformation.se
Vaccination
I januari 2021 påbörjade Region Dalarna vaccinering mot covid-19. De som behöver vaccin mest kommer att erbjudas det först.
Provtagning och smittspårning
Det är Region Dalarna som ansvarar för provtagning av covid-19 samt smittspårning. På Region Dalarnas webbplats hittar du information om:
- Provtagning för covid-19
- Smittspårning för covid-19 inom särskilda boenden för äldre
- Provtagning av vård- och omsorgspersonal
- Utökad provtagning och smittspårning inom hemtjänsten
Region Dalarna inför självprovtagning
Från och med måndag den 30 november inför Region Dalarna självprovtagning för vuxna och ungdomar från 13 år. Provtagningen visar om du har covid-19 just nu. Du genomför provtagningen själv vid särskilda provtagningsstationer och utvalda apotek.
I Mora finns den mobila provtagningsstationen på Tingsnäsvägen eller så kan du boka ett självprovtagningspaket som hämtas ut på Apoteket Bävern i Mora lasarett.
Självprovtagning kan endast bokas genom att logga in på 1177 Vårdguidens e-tjänster. På de platser i länet där självprovtagning införs kommer det inte längre gå att boka PCR-provtagning på vårdcentral via appen Min vård Dalarna.
- Läs mer om självprovtagning på 1177.se
Region Dalarna inför antikroppstester för allmänheten
Nu kan alla över 16 år i Dalarna boka tid för serologiprovtagning, även kallat antikroppstest, som visar på en genomgången covid-19-infektion. Tid bokas genom att logga in på webbplatsen 1177.se med e-legitimation. Det går att boka provtagningstid på Mora lasarett, Falu lasarett, Borlänge lasarett, Avesta lasarett och Ludvika lasarett.
Testning av barn med misstänkt coronasmitta
Ett så kallad PCR-test (Polymerase Chain Reaction) visar om en person har en pågående infektion av Covid-19. Det kan inte användas för att upptäcka om det finns antikroppar efter en tidigare infektion.
Barn upp till 9 år som har luftvägssymtom ska i första hand stanna hemma utan PCR-provtagning. Detta enligt Region Dalarnas senaste rekommendationer.
För barn från 10 år och uppåt med lindriga symptom som skulle kunna vara covid-19 gäller samma rekommendationer som för vuxna – att stanna hemma och boka tid för PCR-provtagning. Barn 13 år och äldre erbjuds självprovtagning som bokas via 1177 Vårdguidens e-tjänster. För barn mellan 10-12 år ska provtagning bokas via vårdcentralen.
Om barnet visar sig vara positiv för covid-19, ska barnet stanna hemma tills det är allmänt förbättrat och därefter ytterligare två dagar. Totalt ska barnet vara hemma minst en vecka vid ett positivt testresultat.
Om barnet har gjort ett PCR-test som är negativt och som inte visar covid-19, ska barnet stanna hemma tills allmäntillståndet är bättre.
Vad gäller för barn som inte testas?
Barn från förskoleålder och upp till 14 år som har symtom men som inte har testats ska stanna hemma tills barnet varit symtomfri i 48 timmar. Om de endast har kvar lindriga symptom efter en vecka, kan de också återgå till skolan. Detta är Folkhälsomyndighetens och Region Dalarnas rekommendationer, men varje förskola/skola kan ha egna regler.
För barn från 15 år och uppåt som har symtom men inte har testats gäller samma sak som för vuxna, alltså att de ska stanna hemma tills de har mått allmänt bättre i minst 2 dygn och i totalt minst en vecka.
Kommunens boenden
Vaccinering av äldre på Moras särskilda boenden har startat
Nu har vaccineringarna kommit igång i Mora kommun. På tisdagen den 5 januari började arbetet med att vaccinera äldre personer på särskilda boenden i kommunen. Om cirka tre veckor kommer den andra dosen vaccin att erbjudas för att skyddet mot covid-19 ska bli fullgott.
Kommunens särskilda boenden öppnar upp för besök inomhus
Då antalet konstaterade fall av covid-19 minskat i länet tar Smittskydd Dalarna bort den tidigare rekommendationen om besöksrestriktioner på länets särskilda boenden. Mora kommuns särskilda boenden öppnar därmed upp för besök inomhus från och med måndag 12 oktober. Det krävs dock att alla besökare fortsätter ta ansvar och vara försiktiga för att förhindra smittspridning.
- Läs mer om att kommunens särskilda boenden öppnar upp för besök inomhus
Till dig som är anhörig
Vi tycker det är viktigt att du som är anhörig till en närstående inom våra vård- och omsorgsboenden känner till våra rutiner, och känner dig trygg med oss även under dessa speciella omständigheter.
Grindstugan har öppnat igen
Grindstugan är en dagverksamhet för dementa i Mora kommun. Efter en dialog med Region Dalarnas smittskyddsenhet håller Grindstugan öppet igen från och med 9 november. För att säkerställa en säker verksamhet för brukarna begränsas antalet personer som får vistas i lokalen samtidigt. Personalen ser även till att alla håller avstånd till varandra, håller en god handhygien samt att alla ytor spritas regelbundet. Personal och brukare med minska symtom som kan vara covid-19 ska stanna hemma.
Personer över 70 år omfattas nu av samma rekommendationer som hela befolkningen
Folkhälsomyndigheten har beslutat att ta bort rekommendationen om att personer som är 70 år och äldre bör undvika kontakter med andra. Orsaken är bland annat att vissa grupper drabbats av sämre psykisk hälsa. Förändringen gör att det nu blir särskilt viktigt att alla tar sitt ansvar och följer de allmänna råden för att förhindra spridning av covid-19.
Äldre och riskgrupper uppmanas åka bil till planerade vårdbesök
Region Dalarna uppmanar patienter som är över 70 år, eller som tillhör en riskgrupp, att undvika resor med kollektivtrafik till planerade vårdbesök. De som har möjlighet bör istället åka med egen bil eller skjutsas av en nära anhörig för att minska risken att bli smittad av covid-19.
För att underlätta detta har Regionstyrelsen beslutat att alla patienter över 70 år eller som tillhör en riskgrupp ska få bilersättning från noll kilometer för resor till planerade vårdbesök. Läs mer om bilersättning till äldre och riskgrupper på
Region Dalarnas webbplats.
Hjälp med att handla mat
Du som är 70+ eller ingår i riskgrupp kan få hjälp med att handla mat om ingen annan i din närhet kan hjälpa dig. Mora kommun samarbetar med Navet, ett nätverk som leds av Svenska kyrkan och Centrumkyrkan i Mora och som består av en rad frivilliga krafter och organisationer inom civilsamhället i Mora.
Hemleverans med Morabudet
Mora kommun samarbetar med Regionstad Mora för att erbjuda hemleverans med Morabudet! Köp dina varor lokalt och få gratis leverans av varorna direkt hem till dig med Morabudet.
Anhörigstöd
Stödjer du en familjemedlem eller vän som på grund av ålder, sjukdom eller funktionsnedsättning behöver ditt stöd under coronakrisen? För att klara av att hjälpa andra behöver man ibland själv få stöd. Vår kommun erbjuder e-tjänsten ”En bra plats” med information, råd och stöd för anhöriga. Tjänsten är öppen dygnet runt och du kan självklart välja att vara anonym. För mer information och inlogg besök: enbraplats.se
Kommunens dagliga verksamheter
De personer som har en flerfunktionsnedsättning och får sysselsättning inom Mora kommuns dagliga verksamheter får nu aktivering i hemmet istället.
Gymnasieskolan
- Läs om Mora gymnasiums åtgärder för att följa de skärpta allmänna råden
- Läs om gymnasiets förebyggande åtgärder för att minska smittspridning
Mora gymnasium övergår till fjärrundervisning
Folkhälsomyndigheten rekommenderade den 3 december att landets gymnasieskolor delvis stänger och övergår till fjärr- och distansundervisning. Mora gymnasium har därför beslutat om att införa fjärrundervisning från 7 december 2020 och har nu förlängt tiden till 29 januari. Syftet är att ytterligare minska risken för smittspridning i samhället och kollektivtrafiken.
- Läs om att Mora gymnasium förlänger fjärrundervisningen
Förskolor och skolor i Mora kommun
Kommunens förskolor och skolor håller öppet och följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. På grund av de skärpta allmänna råden i länet vidtar för- och grundskolan ytterligare åtgärder från och med 17 november.
Öppna förskolan stänger till och med 7 februari
Mora kommuns öppna förskola har beslutat att hålla stängt från 4 januari till och med 7 februari på grund av de skärpta nationella restriktionerna. Syftet är att ytterligare minska smittspridningen av covid-19.
- Läs mer om att öppna förskolan stänger till och med 7 februari
Symtomfria barn ska stanna hemma om en familjemedlem har covid-19
Barn som är friska ska gå till skolan, men om en familjemedlem har covid-19 ska barnet stanna hemma. Rekommendationen gäller barn från förskoleålder och uppåt. Läs mer om att även unga barn ska stanna hemma på Folkhälsomyndighetens webbplats.
För de som är 16 år eller äldre gäller också vissa förhållningsregler om de bor i samma hushåll som en smittad person. Läs mer om det på Region Dalarnas webbplats.
Om barnet blir sjukt
Om du eller ditt barn har symtom som hosta, andningssvårigheter och feber: ring 1177 för att få vägledning. Alla kan också följa rekommendationerna att tvätta händerna, nysa och hosta i armvecket och stanna hemma om du känner minsta symtom.
Nu kan också barn från 10 år och uppåt testa sig för covid-19, läs mer om det under rubriken Testning av barn med misstänkt coronasmitta.
Hur länge ska sjuka barn stanna hemma?
Sjuka barn under 14 år med symtom som påminner som covid-19 men som inte har testats ska stanna hemma så länge de är sjuka och sedan två dagar till.
Region Dalarna uppmanar nu barn från 10 år och uppåt som har symtom att provtas för covid-19. Barn som fått ett positivt provsvar ska stanna hemma tills det är allmänt förbättrat och därefter ytterligare två dagar. Totalt bör barnet vara hemma minst en vecka vid ett positivt testresultat. Vid ett negativt provsvar bör barnet stanna hemma tills allmäntillståndet är bättre.
Barn över 15 år som:
- har testat positivt för covid-19 ska stanna hemma så länge de är sjuka och sedan två dagar till. Det ska dessutom ha gått minst sju dagar sedan symtomen började innan de kommer tillbaka till skolan.
- har testat negativt för covid-19 ska stanna hemma så länge de är sjuka.
- inte har testats ska stanna hemma så länge de är sjuka och sedan två dagar till. Det ska dessutom ha gått minst sju dagar sedan symtomen började innan de kommer tillbaka till skolan.
Näringslivet i Mora
Näringslivet är hårt drabbat av nedgången under coronakrisen. Mora kommun försöker från sin sida mildra den svåra ekonomiska situationen genom flera åtgärder. Vi har även samlat uppgifter var du kan vända dig för mer information om de stöd och råd som finns nationellt och från regionala och lokala näringslivsaktörer.
Ekonomisk rådgivning under coronakrisen
Har du hamnat i en ny ekonomisk situation på grund av coronakrisen? Tveka inte att ta kontakt med kommunens budget- och skuldrådgivare.
Kom igång med digitala betalningar
I en tid då många sitter isolerade hemma, med begränsade möjligheter att röra sig i samhället, ser Länsstyrelsen ett ökat behov av att kunna göra digitala betalningar via mobilen. För den som inte tidigare har använt sig av dessa tjänster kan det dock vara svårt att komma igång på egen hand. Länsstyrelsen har därför, i samverkan med landets övriga länsstyrelser, tagit fram enkla manualer på flera språk för Android och iPhone.
Stanna hemma om du känner dig sjuk
Känner du dig sjuk med symtom som snuva, hosta eller feber ska du försöka låta bli att träffa andra människor. Gå inte till jobbet, skolan eller förskolan. Det gäller även om du bara känner dig lite sjuk. Om du blir sjuk under arbetsdagen ska du genast avbryta ditt arbetspass och gå hem. Det är viktigt att inte riskera att smitta andra.
Om du blir sämre och inte klarar egenvård i hemmet kan du ringa 1177 för sjukvårdsrådgivning.
Det är viktigt att du provtas. Om du arbetar inom hälso- och sjukvård eller äldreomsorg kontaktar du din chef. Alla andra ska själva kontakta sjukvården för testning. Du bör helst boka en tid via appen Min Vård men du kan också ringa din vårdcentral. Läs mer om testning på Region Dalarnas webbplats.
Hur länge ska jag stanna hemma?
Om du är sjuk och testat positivt för covid-19 ska du ha varit feberfri och känt dig bättre i minst två dygn innan du går tillbaka till arbete eller skola. Det ska dessutom ha gått minst 7 dagar sedan symtomen började.
Du kan återgå till jobbet eller skolan även om du har kvarvarande torrhosta eller bortfall av lukt och smak, om det gått mer än 7 dagar sedan du blev sjuk och du varit symtomfri i övrigt i minst två dygn.
Om du är sjuk och testat negativt för covid-19 behöver du inte vara hemma i sju dagar, men du ska känna dig frisk innan du går tillbaka till jobb eller skola.
Om du varit sjuk men inte tagit något prov för covid-19 gäller samma rekommendationer som för de som fått ett positivt provsvar (det vill säga de som har covid-19). Du bör dock testa dig om du har symtom som påminner om covid-19.
Personer som bor med smittade ska betraktas som möjliga fall
Enligt nya rekommendationer från Folkhälsomyndigheten och Region Dalarna
ska personer som bor tillsammans med en smittad person betraktas som möjliga sjukdomsfall och ges förhållningsregler. Förhållningsreglerna för hushållskontakter gäller personer från 16 år och uppåt. De innebär att man ska avstå från att vara på sin gymnasieskola eller sin arbetsplats och från fritidsaktiviteter som utförs tillsammans med andra.
Förhållningsreglerna gäller som regel i sju dagar från provtagningsdatum för den smittade personen. Den som berörs av förhållningsreglerna kommer att kontaktas av vården.
Smittskydd Dalarna har beslutat att hushållskontakter inte ska provtas med PCR-prov om de inte själva visar symtom som kan tyda på covid-19. Om hushållskontakten utvecklar symtom ska han eller hon boka tid för provtagning.
Karensavdraget slopas
Med anledning av covid-19 har regeringen meddelat att karensavdraget tillfälligt slopas genom att staten betalar ut sjukpenning för första dagen i sjukfallet.
Så undviker du smitta
En allmänt förebyggande åtgärd mot luftvägsinfektioner är att undvika att röra vid ansiktet eller ögon samt att undvika nära kontakt med sjuka människor.
- Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten, före måltid, mathantering och efter toalettbesök. Handsprit kan vara ett alternativ när du inte har möjlighet till handtvätt.
- Genom att hosta och nysa i armvecket eller i en pappersnäsduk hindrar du smitta från att spridas i din omgivning eller från att förorena dina händer.
- Håll avstånd till andra människor när du vistas i exempelvis butiker, restauranger och kollektivtrafik.
- Använd munskydd när du reser med kollektivtrafik under de tider på vardagar då många människor vanligtvis reser: klockan 7–9 samt 16–18 vardagar.
- Undvik att vistas i inomhusmiljöer där många samlas som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym, med undantag för nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek.
- Avstå från sociala sammanhang – som idrottsträningar, konserter, fester, bröllop och begravningar.
- Stanna hemma när du är sjuk så att du inte smittar människor på bussen, ditt arbete eller där du är nära andra. Stanna hemma tills du varit fri från symtom i två dygn och totalt minst en vecka. Testa dig genom att boka tid via 1177 Vårdguidens e-tjänster.
Resor
Munskydd i kollektivtrafiken från 7 januari
Folkhälsomyndigheten har fattat beslut om ett nytt allmänt råd till allmänheten om att bära munskydd inom kollektivtrafiken för att minska spridningen av covid-19. Var och en ansvarar att bära munskydd, som helst också ska vara CE-märkta.
- Läs mer om munskydd i kollektivtrafiken
Använd helst andra färdmedel än kollektivtrafik
Folkhälsomyndigheten har publicerat nya allmänna råd, bland annat kring resor. I första hand ska du gå, cykla eller använda andra färdmedel än kollektivtrafik. Om du behöver resa kollektivt bör du välja alternativ där det går att boka en sittplats. Resor med färdmedel där det inte går att boka plats, exempelvis stadsbussar, bör undvikas.
Resenärer bör hålla avstånd och i övrigt följa anvisningarna i kollektivtrafiken och i andra kollektiva färdmedel.
UD avråder från vissa utlandsresor
Utrikesdepartementet, UD, uppdaterar sina aktuella råd om utlandsresor kontinuerligt. Läs om utrikesdepartementets reserekommendationer.
Inresande från Storbritannien och Sydafrika bör testas för covid-19
Folkhälsomyndigheten uppmanar alla som nyligen har vistats i Storbritannien eller Sydafrika att stanna hemma i minst sju dagar, att undvika kontakt med andra så långt det går, och att testa sig snarast efter ankomst med uppföljande test fem dagar efter ankomst. Även övriga i hushållet bör stanna hemma i väntan på provsvar. Läs mer om rekommendationer för inresande från Storbrittanien och Sydafrika på krisinformation.se
Dela endast bekräftad information
Hjälp till att förhindra ryktesspridning och spekulationer, var källkritisk och dela inte osäker information.
Här hittar du mer myndighetsinformation om coronaviruset
- Folkhälsomyndigheten: Covid-19
- Folkhälsomyndigheten: Frågor och svar om covid-19
- Nyheter från Region Dalarna
- Krisinformation.se: Aktuell och bekräftad information om coronaviruset
- 1177 Vårdguiden om Coronaviruset
Information in English and other languages
Here you can find information from responsible authorities about the virus, spread of infection and handling of the outbreak.
- Official information on the novel corona virus - English
- FAQ about COVID-19 - English
- Other languages: Information om coronaviruset på olika språk
Teckenspråkstolkad och syntolkad information