Familjehemsveckan 2024

Vill du veta mer om vad det innebär att vara familjehem och hur du kan göra skillnad för utsatta barn? Ta chansen och besök någon av aktiviteterna under Familjehemsveckan som pågår 22-27 april 2024.

I Mora kommun behövs fler vuxna som stöttar utsatta barn, till exempel genom att vara familjehem. Under vecka 17 pågår Familjehemsveckan i Mora där du har möjlighet att ta del av föreläsningar och aktiviteter. Varmt välkommen!

Program Familjehemsveckan 2024

Plats & tid: Aulan, Mora gymnasium, tisdag 23 april, klockan 18.00-20.00 (insläpp från 17:30)

Melinda har kommit att bli en frontfigur inom familjehemsvård efter hennes outtröttliga kamp för placerade barns rättigheter. Melinda uppmärksammades på nationell nivå i samband med fallet ”Lilla hjärtat” som berörde hela landet.

Melinda har bjudits in till debatt i riksdagen och har genom sitt engagemang varit drivande till genomförandet av lagändringar. Hon utsågs av Expressen till årets Kvinna 2021 för sin kamp för utsatta barns rättigheter.

Under de senaste åren har vi bland annat kunnat följa Melinda i media där hon medverkat i dokumentären mammahjärtat. Hon kan även titulera sig som författare då hon gett ut böckerna, ”Hon hette Esmeralda: berättelsen om Lilla hjärtat” samt barnboken ”Hitta hem” som ger en inblick i ett familjehems placerat barns upplevelser.

Under föreläsningen berättar Melinda om sina erfarenheter som familjehem och delar med sig av glädjeämnen och sorg samt hur hennes drivkraft fått henne att kämpa vidare för barns bästa.

Kom och låt er inspireras av hennes engagemang!

Biljetter: 50 kr/per person. Köps i lånedisken på Mora biblioteket, 8-23 april, kl 15.00. OBS! Endast swish-betalning. Eventuellt kvarvarande biljetter säljs vid insläpp kl. 17.30.

Porträttbild på kvinna

Melinda Jacobs föreläser på Mora gymnasium den 23 april.

Plats & tid: Mora bibliotek och kulturhus, torsdag 25 april, klockan 18.00.

Barnrättsorganisationen Maskrosbarn har sedan 2005 arbetat med att förbättra levnadsvillkoren för barn i Sverige med föräldrar som har ett missbruk, en psykisk sjukdom eller som utsätter dem för våld.

Under föreläsningskvällen kommer ni få ta del av hur det är att vara barn till en förälder som har ett missbruk, psykisk ohälsa eller utövar våld. Maskrosbarn möter i sitt arbete flertalet placerade ungdomar. Utifrån deras egna tankar, erfarenheter och berättelser fokuserar föreläsningen på förändringsmöjligheter, ger konkreta tips och verktyg som kan vara hjälpsamma i mötet med ungdomar.
Föreläsningen riktar sig till dig som vill öka din medvetenhet om vikten av att se och värna om barn och unga som befinner sig i utsatthet. Alla barn har rätt till sin barndom!

Biljetter: Fri entré.

Plats & tid: Vita Björnparken vid Andreasgården, lördag 27 april, klockan 11.00-14.00.

Familjehemsveckan avslutas med en familjedag i Vita Björnparken vid Andreasgården. Socialförvaltningen finns på plats för att svara på frågor angående uppdrag som kontaktperson, kontaktfamilj, jour- eller familjehem. Det bjuds på korv med bröd samt dryck så långt det räcker.

Under dagen finns möjlighet att gå tipspromenad och vi bjuder även på ansiktsmålning till de barn som vill. Mora ridklubb erbjuder ponnyridning för en symbolisk summa. Brandkår, polis och ambulans finns på plats för uppvisande av fordon med förutsättning att de inte behöver åka på uttryckning.

Familjedagen arrangeras av Socialförvaltningen, Mora kommun.

Biljetter: Fri entré (ponnyridning 20 kronor per tur).

Varför behövs familjehemsveckan?

Familjehemsveckan syftar till att uppmärksamma barn och ungas behov av trygga vuxna. Vi vill ge en inblick i vad social utsatthet kan vara och vad vi som medmänniskor tillsammans kan göra för att trygga fler barn och unga.

Inom socialförvaltningen ser vi att behovet av stöd från vuxna till utsatta barn ökar. Vi anser det viktigt att lyfta frågan vad vi som medmänniskor kan göra för varandra. Genom att exempelvis ge två timmar i veckan av sin tid kan man bidra till att ett barn eller ungdom får en meningsfull tillvaro.

Familjehemsveckan arrangeras av Socialförvaltningen, Mora kommun.

Senast uppdaterad: 27 mars 2024