Zornmuseet lyfter fram en konstnärinna

15 juni 2012
Flodmotiv
"Grez par nemours", 1885, olja. Privat samling. Foto: Bukowskis

Julia Beck, samtida med Zorn, är väl för de allra flesta ett okänt namn. Men hennes produktion är så intressant att hon blir ett extra dragplåster på Zornmuseet i sommar.

Hon föddes i Stockholm 1853 men den största delen av sitt liv tillbringade hon i Frankrike. Och hon blev något så ovanligt som en kvinnlig konstnär som kunde leva på sitt måleri. Fadern hade bokbinderi och den konstnärligt begåvade dottern sökte efter avslutad skolgång till Slöjdskolan, där hon gick i tre år med början 1869. Nästa fas i hennes utbildning ägde rum på Konstakademien. Hon antogs där 1873 och kom att bli en av de ledande gestalterna, bland annat genom att ingå i den grupp som grundade Akademie-Klubben. I den umgicks både män och kvinnor, vilket dessförinnan varit tämligen ovanligt i konstnärssammanhang, och det första mötet ägde rum i hennes ateljé. Klubbens verksamhet utökades snart med tidningen Palett-Skrap som hon redigerade tillsammans med tre kollegor.

Mot Frankrike

Några år senare, närmare bestämt 1878, besökte hon Paris första gången. Den staden skulle hon sedan återkomma till flera gånger de följande åren för att vidareutbilda sig tillsammans med andra svenska konstnärer.

Självporträtt
Självporträtt, 1880, olja. Kungl.
Akademien för de fria konsterna.
Foto: Sven Nilsson.

Det var också med svenska konstnärskamrater som hon sommaren 1882 reste från Paris de sju milen söderut till Grez-sur-Loing. Dit hade de lockats av Richard Bergh för att ägna sig åt friluftsmåleri och dit kom hon också att återvända under flera perioder, interfolierade med vistelser i Normandie, Paris och Stockholm.

1888 flyttade hon för gott från Sverige och bosatte sig i den lilla franska staden Vaucresson, ett par mil väster om Paris. Men hon återkom till sitt gamla hemland för att besöka vänner, till vilka bland andra Prins Eugen hörde. En höjdpunkt i hennes liv blev mottagande av Hederslegionen, Frankrikes förnämsta orden som hon fick 1934, året innan sin död.

 

Vatten - ett återkommande motiv

- Det är kul att ställa ut en kvinnlig konstnär som var samtida med Zorn, tycker museidirektör Johan Cederlund. De två måste utan tvekan ha känt till varandra, även om de inte umgicks. Vår utställning av ett 20-tal verk är faktiskt den första i modern tid med Julia Beck och vi tycker därför att vi gör en kulturell gärning. Hennes konstnärsskap har kanske lite ojämn kvalitet, men här har vi samlat en del av det allra bästa ur hennes produktion.

Näckrosor Visa större bild
"Nénuphars, odaterad, olja. Privat samling.
Foto: Bukowskis
Verken kommer från olika håll; Nationalmuseum, Waldemarsudde, Norrköpings museum, men framför allt från privatpersoner. Och från en privatperson kom den sista målningen dagen innan utställningen öppnade. Det var en majestätisk akvarell i storformat, avbildande ett flodlandskap i Grez 1884. Just flodlandskap med näckrosor och allehanda vattenväxter är ett återkommande motiv i utställningen, de flesta målade i Grez-sur Loing.

- Titta på det fantastiska ljuset och silvertonen, säger Johan Cederlund. Här finns en hel del japanska influenser. Frågan är också om inte Julia Beck var först med att välja näckrosor som motiv. Det gjorde hon 1887 och 1888 medan Monet som blev berömd för sina näckrosor målade dem först 1889.

Zornmuseets sommarutställning invigs den 15 juni och då medverkar också Kåa Wennberg som just utkommit med en bok om Julia Grez.

 

Sven-Erik Nilsson

Karin H
Karin Högberg från Zornmuseet besiktigar den sist anlända tavlan innan det är dags att hänga den.
Dela med andra
  • Dela på Google

Kommentera sidan

Om det är något du vill meddela oss, hittat något fel eller saknas information kan du använda dig av det här formuläret. Om du vill ha återkoppling på din kommentar vänligen fyll i din mailadress.

Vi tar tacksamt emot all feedback.

// Vänliga hälsningar kommunikationsenheten Mora kommun

Sidan uppdaterad den 15 juni 2012.

Sök på webbplatsen

Visste du att....

... Sveriges äldsta timmerbyggnad finns i Mora? Stockarna på gavlarna har daterats till vårvintern 1237.

Mora Kommun, 792 80 Mora, Besöksadress: Fredsgatan 16, Tel: 0250-260 00 kl 07.45-16.30, Fax: 0250-186 42, E-post:
Org. nr: 212000-2213