Världens största samling Zorn

12 maj 2011
Johan Cederlund Visa större bild
Johan Cederlund beundrar salongshängningen.

Var skulle den finnas om inte i Mora? Årets sommarutställning som pågår 14/5 - 14/9 gör skäl för sitt namn, här kan besökaren se mer Zorn än någonsin.

Alla verk kommer dessutom från den egna samlingen som uppgår till ett tusental signerade av Sveriges mest kände konstnär genom tiderna. Ett par hundra av dem finns nu i museet och erbjuder en imponernade konstnärlig bredd. Förutom de stora praktverken finns här en mängd av mer okänt slag hämtade från det egna lagret. Faktum är att allt som visas är tillhör den egna samlingen, ingenting har lånats utifrån.

Behärskade alla tekniker

Precis som man kan förvänta sig exponeras ekvilibristen Zorns alla talanger. Här finns en akvarellsamling med mästerliga vattenmålningar från Dalarö, Folkstone, New Foundland och S:t Ives. Ja, till och med Kyrkviken på Lidingö har fångat hans intresse. Nymfer i skilda poser och miljöer kompletterar det rum som ägnats akvarellerna.

Kniv, och smörask Visa större bild
Smörask, spilåpipa, kniv med slida - allt bär Zorns signum.

Hans skulpturer och träsniderier finns givetvis också representerade, bland annat ett antal träslevar från Gopsmor. Täljda som terapi i vildmarken norr om Mora. Etsning behärskade han också till fulländning, i Zornsamlingarnas ägo finns 290 stycken och ungefär en tiondel har hängts i en särskild avdelning. 

- En del av de verk som vi plockat fram den här gången har renoverats av ett par konservatorer, berättar museidirektör Johan Cederlund. De har tvättat bort smuts, bytt en del ramar och åtgärdat färgbortfall så att allt ska bli i presentabelt skick.

Peter Dahl lockar till vintern

Fjolårets sommarutställning "Zorns mästerverk" blev en enorm succé och gjorde att besökssiffran för 2010 landade på 107 000. Så många räknar han inte med i år, men förhoppningen ligger på åtminstone 70 000.

- Vi har haft en del sommarutställningar tidigare med inriktning på andra konstnärer, senast Bruno Liljefors, men vi vet att många av våra besökare sommartid vill se Zorn. Och det får nu också göra. Vintertid brukar vi ha mindre utställningar med Zornanknytning men i år ska vi istället satsa på Peter Dahl, en av våra största nu levande konstnärer.

 

Sven-Erik Nilsson

Träkonst Visa större bild
Ett stycke trä bearbetat av Anders Zorn.
 
Dela med andra

Kommentera sidan

Om det är något du vill meddela oss, hittat något fel eller saknas information kan du använda dig av det här formuläret. Om du vill ha återkoppling på din kommentar vänligen fyll i din mailadress.

Vi tar tacksamt emot all feedback.

// Vänliga hälsningar kommunikationsenheten Mora kommun

Sidan uppdaterad den 12 maj 2011.

Sök på webbplatsen

Visste du att....

... Rumbo Mats Aronsson i Östnor redan på 1820-talet startade det som sannolikt var Ovansiljans första bankrörelse?

Mora Kommun, 792 80 Mora, Besöksadress: Fredsgatan 16, Tel: 0250-260 00 kl 07.45-16.30, Fax: 0250-186 42, E-post:
Org. nr: 212000-2213