Till fots mot Stockholm

8 maj 2012
Storvandring 2012 Visa större bild

Start i strålande sol

Det är vad som gäller för deltagarna i storvandringen efter Dalkarlsvägen. Starten ägde rum i Mora den 8 maj och 12 etapper senare når man Stortorget i huvudstaden.

Morgonen var lite kylig men solen värmde gott när ett 60-tal vandrare samlades framför Vasaloppets hus inför den första etappen. Här fanns både förstagångsvandrare och sådana som varit med förr, hela eller delar av de drygt 30 milen.

Stsorvandring2012 Visa större bild
Vandringsledaren Jan-Olof Montelius i
samspråk med prästen Jan Segerberg.

- I år är det 45 personer som har bokat sig för hela vandringen och ytterligare 55 för delar av sträckan, en eller flera etapper, berättade Jan-Olof Montelius, vandringsledare och dessutom ordförande i föreningen. Det är vad jag vet nu, sedan tillkommer det alltid dagsvandrare som anmäler sig dag för dag.

I dalfolkets fotspår

Årets Storvandring är den sjunde i ordningen sedan 2000, senast gick man 2010. Varje år görs dessutom kortare vandringar på delar av Dalkarlsvägen. En väg som fått sitt namn av de dalkarlar som förr i världen vandrade ner till storstaden för att ägna sig åt herrarbeten. Man arbetade alltså för "herrskap" som hade råd att betala för olika tjänster. Vanligt var också att man sålde hantverksarbeten av olika slag. Det var inte bara karlar som vandrade, det gjorde också kvinnor som ofta tog tjänst som roddarkullor, trädgårdskullor eller mursmäckor. Vandringarna till Stockholm gjordes alltså för brödfödans skull, ett sätt att med lite reda pengar komplettera det jordbruket gav hemmavid.

Venjansfana Visa större bild
Venjans sockenfana fördes av Ove
Wigg och Sven-Olof Eriksson, båda
boende i byn.

Den led som man färdas idag är delvis den som användes för mer än 100 år sedan. Men mycket har givetvis hänt i terrängen sedan dess, inte minst har nya vägar tillkommit och en delar av vandringen sker därför både på grus och asfalt.

Traditonsenligt styrkta av Herrens ord

Efter korum och välsignelse genom prästen Jan Segerbergs försorg begav sig gruppen till kyrkklockornas dån över Europaväg 45. Bort mot Noret och Färnäs bygdegård. Där stannade man till för drickapaus och toalettbesök innan fortsättningen under riksvägen och in i skogen bort mot Fåsås. Där väntade en stunds välbehövlig vila och dessutom grillad korv, sponsrad av ett lokalt charkföretag. Sedan bar det av mot etappmålet Tammeråsen där man som vanligt övernattar på Mases Eriks gård. Dagen därpå är målet Rättvik och dit går man på Orsa kompaniväg, en genuin gammal stig som dåtidens soldater använde sig av på väg till krigen. Väl framme i Rättvik väntar en nyhet för året, övernattning i kyrkstallarna vid Siljans strand.

Så här vandrar man

8 maj Mora - Tammeråsen (30 km)
9 maj Tammeråsen - Rättvik (20 km)
10 maj Rättvik  - Bjursås (30 km)
11 maj Bjursås - Gamla Staberg (30 km)
12 maj Gamla Staberg - Fline (35 km)
13 maj Fline - Folkärna (35 km)
14 maj Folkärna - Saladamm (36 km)
15 maj Saladamm - Altuna (33 km)
16 maj Altuna - Hjälsta (38 km)
17 maj Hjälsta - Bro (30 km)
18 maj Bro - Solna (35 km)
19 maj Solna - Stortorget, Gamla Stan (10 km)

Den som inte känner för att vandra i 12 dagar kan alltså välja en eller flera etapper. Vid finalen i Stockholm kan man till och med ansluta så sent som vid Karl XII:s staty i Kungsträdgården och följa med processionen som med fanborg i spetsen tågar till Stortorget. Där vandringen alltså får sin festliga avslutning efter sammanlagt 36 mil.

 

Sven-Erik Nilsson

Vandringsstart2012 Visa större bild
Vandringen har börjat med Jan-Olof Montelius i täten.

                            

Dela med andra

Kommentera sidan

Om det är något du vill meddela oss, hittat något fel eller saknas information kan du använda dig av det här formuläret. Om du vill ha återkoppling på din kommentar vänligen fyll i din mailadress.

Vi tar tacksamt emot all feedback.

// Vänliga hälsningar kommunikationsenheten Mora kommun

Sidan uppdaterad den 8 maj 2012.

Sök på webbplatsen

Visste du att....

... Rumbo Mats Aronsson i Östnor redan på 1820-talet startade det som sannolikt var Ovansiljans första bankrörelse?

Mora Kommun, 792 80 Mora, Besöksadress: Fredsgatan 16, Tel: 0250-260 00 kl 07.45-16.30, Fax: 0250-186 42, E-post:
Org. nr: 212000-2213