SkejtVasan lämnar Vasaloppsveckan 2013

1 mars 2012
StafettVasan 2006 Visa större bild
Målgång i SkejtVasan 2006. först över mållinjen var då en ganska okänd Marcus Hellner....

Klarar inte konkurrensen

StafettVasan blir fulltecknad varje år, medan SkejtVasan bara lockar cirka en procent av de 60 000 anmälda deltagarna i Vasaloppets vintervecka. För att kunna utveckla StafettVasan i framtiden kommer därför SkejtVasan inte att ingå i 2013 års upplaga av Vasaloppets vintervecka.

StafettVasan är ett av Vasaloppets vinterveckas allra populäraste lopp. Sedan 2010 har StafettVasan blivit helt fulltecknad och numera är det, näst efter det stora Vasaloppet, det lopp där startplatserna tar slut allra snabbast. Det innebär i år närmare 7 000 skidåkare i 1 375 femmannalag som åker från Sälen till Mora fredag 2 mars. 

– Vasaloppet har under flera år diskuterat SkejtVasans möjlighet att utvecklas och växa, säger Vasaloppets sportchef Tommy Höglund. Alternativa tävlingsdagar har diskuterats. Men när ett av vinterveckans mest populära lopp, StafettVasan, blir fulltecknat allt tidigare och efterfrågan är hur stor som helst måste tyvärr SkejtVasan flytta på sig. Vi har inte lyckats hitta någon alternativ tävlingsdag så därför kommer loppet inte att ingå i Vasaloppets vintervecka 2013. Men SkejtVasan, som är Sveriges största lopp i den fria stilen, borde vara intressant för någon annan arrangör att ta över, dock i annat namn eftersom Vasaloppet äger namnet.

Nyheter till StafettVasan 2012

Antalet anmälda lag har i år kunnat höjas tack vare utökade parkeringsytor i Hökberg. Samtidigt ligger den stora utmaningen i att förbättra trafikflödet, och där är den enda hållbara lösningen i framtiden att fler deltagare i StafettVasan måste ta bussen.

En annan viktig nyhet för att i framtiden kunna ta emot ännu fler lag är den digitala teknik som i år kommer att testas till förvarningen vid två av de fyra kontrollerna, nämligen i Mångsbodarna och Hökberg. Det digitala tidtagningschip som varje lags åkare bär runt ena fotleden (och som lämnas över vid varje växling) avläses med cirka tre till fem minuters åktid kvar till växlingskontrollen. Data överförs via 3G-nätet och vid kontrollen sitter en drygt sju kvadratmeter stor display som visar startnumren på de lag som passerat förvarningen och är på väg för att växla.

 

Dela med andra

Kommentera sidan

Om det är något du vill meddela oss, hittat något fel eller saknas information kan du använda dig av det här formuläret. Om du vill ha återkoppling på din kommentar vänligen fyll i din mailadress.

Vi tar tacksamt emot all feedback.

// Vänliga hälsningar kommunikationsenheten Mora kommun

Sidan uppdaterad den 1 mars 2012.

Sök på webbplatsen

Historik

Endast cirka en procent av alla deltagare i Vasaloppets vintervecka väljer att åka SkejtVasan. Skejtingen slog igenom i början av 1980-talet och sista året som skejt var tillåtet i Vasaloppet var 1986. Från och med 1987 gäller enbart klassisk stil. 1995–99 provades en skejtdag i Öppet Spår då åkarna kunde välja mellan fri stil och klassisk stil, men det blev inte någon större succé. 2002 hade SkejtVasan premiär, 30 km, och 2006 tillkom 45 km-sträckan. 2012 blir således elfte och sista året för SkejtVasan.

Samtidigt som SkejtVasan nått upp till som mest cirka 600 deltagare lockar alltså StafettVasan 6.500. Och fler knackar på och vill vara med! Idén till StafettVasan kom genom en deltagarenkät som visade att det var många som önskade åka Öppet Spår i stafettform. Vintern 2002 kördes ett testlopp i samband med Öppet Spår och 2003 lanserades StafettVasan, som då lockade över 200 anmälda lag. StafettVasan flyttades 2008 till samma dag som SkejtVasan, det vill säga på fredag, två dagar före Vasaloppet.

Visste du att....

... det första postkontoret etablerades vid nuvarande Vasaloppsmålet 1831?

Mora Kommun, 792 80 Mora, Besöksadress: Fredsgatan 16, Tel: 0250-260 00 kl 07.45-16.30, Fax: 0250-186 42, E-post:
Org. nr: 212000-2213