Peter Dahl på Zornmuseet

2 december 2011
Dahl-3 Visa större bild
Stolta stad (1983), Fredmans epistel nr 33.

En efterlängtad konstnär ställer ut

Den största utställningen av hans verk sedan Waldemarsudde 1999 finns nu att beskåda i Mora under perioden 3 december-11 mars.

- För mig är det en dröm att ha honom här, säger museidirektören Johan Cederlund. Peter Dahl har många beröringspunkter med Zorn; han är kraftfull, allvarlig, burlesk och ibland provocerande. Till det kommer hans förtjusning i mat och dryck, något som också kännetecknade Zorn.

Kontakten som blev den tändande gnistan till utställningen har en alldeles särskild historia. Johan Cederlund fick för halvannat år sedan ett långt mejl från en dam, Tina Hamrin-Dahl, som påstod sig ha träffat honom i unga år på Zorns Gopsmor i anslutning till ett konfirmationsläger. Efter att ha läst mejlet stod det dock klart att hon förväxlat honom med Johans kusin Jan-Olov Cederlund som var den aktuelle konfirmanden. Missförståndet klarades snabbt ut, men eftersom kontakt nu var etablerad och hon dessutom visade sig vara Peter Dahls hustru undrade Johan om inte maken skulle kunna tänka sig en utställning i Mora.

Målat i 60 år

- Peter Dahl tvekade först, han trodde att jag förväntade mig nya verk och det skulle han inte orka producera. Men jag hade tänkt mig en utställning som skulle ge en allsidig bild av hans konstnärliga karriär och då var det ingen tvekan längre.

Dahl-4 Visa större bild
"Självporträtt med två kamrater" (1984-1986). I mitten syns Fred Åkerström och till höger DN-kåsören Bo E Åkermark. Målat efter ett fotografi från Café Flore i Paris, där trion träffades dagligen vid 16-tiden för att lägga upp kvällens program

Sedan dess har herrarna träffats flera gånger och pratat ihop sig om vad som ska visas under de 14 vinterveckorna med början den 3 december. Ett 60-tal verk har valts ut och de visas på museets andra våning. Alla utom tre som av utrymmesskäl ställs ut i filmsalen. I entrén till huvudutställningen kan besökaren se hans första oljemålning, Dagens nyheter med Olympiaden 1948. Guld i tresteg (Arne Åhman). Peter Dahl var då 14 år gammal och verket skulle bli starten på en framgångsrik konstnärskarriär.

Men föret var tungt i portgången. Som 17-åring misslyckades han med att komma in på Konstfack och Konsthögskolan och bestämde sig då för att bli vänsterradikal och autodidakt. Så småningom insåg han att det trots allt vore bra med utbildning och 1958 antogs han som elev vid Konsthögskolan där han under fem år fick lära sig det hantverk som sedan dess försörjt honom. Och gjort honom allt framgångsrikare, en del av hans tavlor säljs numera för miljonbelopp.

80-talet blev ett lyft 

Som för de flesta konstnärer tog det sin tid innan den konstintresserade publiken upptäckte honom. Under 1970-talet var han lärare i måleri på Valands konstskola i Göteborg och dessutom några år professor på Konsthögskolan i Stockholm. 

Det var 1980 som hans karriär började ta ordentlig fart. Den politiska radikalismen, som under sin tid ifrågasattes både från vänster och höger, dämpades och just det året inledde han ett samarbete med Carl-Axel Vilén på Galleri Aix. Några år senare, 1984-1989, målade han de 87 litografierna till Fredmans epistlar och de kom att bli en formidabel succé som förskaffade honom ära och berömmelse. 

Dahl-2 Visa större bild
"Kalles dröm I-XIV" (1971). En svit tillägnad yttrandefriheten, målad i anslutning till förundersökningen kring den famösa "Sibyllamålningen".

På Zornmuseet finns 14 av dem utställda, tillsammans med andra konstverk målade under mer än sex decennier.

- Det här är ett måleri som jag tror att de flesta människor kan uppskatta, menar Johan Cederlund. Peter Dahl har väl inte varit någon nydanare inom konsten, men han är ändå en stor konstnär och en viktig målare. Och vi ska stå upp för måleriet, en gren av konsten som inte minst Zorn representerade.

Nu i vinter har den konstintresserade allmänheten möjlighet att se praktfulla exempel på Peter Dahls konstnärliga produktion. Många av verken är i det stora formatet och formligen sprakar av färg. Besökaren kan förvänta sig en givande konstrunda som med fördel avslutas nere i filmsalen. Som redan nämnts finns där ytterligare tre tavlor, dessutom visas en film med konstnären själv i huvudrollen där han berättar om sin verksamhet.

  

Sven-Erik Nilsson

 

Dela med andra

Kommentera sidan

Om det är något du vill meddela oss, hittat något fel eller saknas information kan du använda dig av det här formuläret. Om du vill ha återkoppling på din kommentar vänligen fyll i din mailadress.

Vi tar tacksamt emot all feedback.

// Vänliga hälsningar kommunikationsenheten Mora kommun

Sidan uppdaterad den 2 december 2011.

Sök på webbplatsen

Visste du att....

... namnet Mora förekommer i skrift första gången 1325?

Mora Kommun, 792 80 Mora, Besöksadress: Fredsgatan 16, Tel: 0250-260 00 kl 07.45-16.30, Fax: 0250-186 42, E-post:
Org. nr: 212000-2213