Pär Johansson föreläste i Mora

17 september 2012

Pär Johansson

 

Mora i rörelse, kommunens hälsosatsning, bjöd in till en föreläsning under Hälsoveckan. På scenen: Pär Johansson, grundare av Glada Hudikteatern.

Från Hudiksvall ut i världen

Åhörarna i den nästan fullsatta aulan på S:t Mikaelsskolan fick lyssna till ett fartfyllt föredrag som tog avstamp i TV-programmet Uppdrag gransknings tveksamma intervjumetoder och vidare ut i världen med Glada Hudikgänget; en teaterensemble bestående av utvecklingsstörda och normalstörda enligt Pär Johanssons egen beskrivning.

Vi fick följa med när Pär Johansson berättade om Glada Hudikteaterns USA-resa där en kille i ensemblen vid tullen i New York ropar:

– Pär, skulle jag säga att jag var terrorist eller tourist?

I sitt föredrag pratade Pär Johansson om att tillåta olikheter och att välkomna
öppenhet.  Det är då som människor växer, menar Pär.

- Jag tror på ett samhälle där det är tillåtet att göra fel, att våga ta beslut och låta det gå åt helvete ibland, säger Pär, ett samhälle där vi vågar prata om våra tillkortakommanden.

Många tvekade inför teaterprojektet

Passion, engagemang och glöd är nyckeln till framgång anser Pär Johansson, som 1996 fick en ALU-tjänst på Hudiksvalls kommun att jobba med utvecklingsstörda.

- Jag var livrädd, säger Pär.

Första dagen på jobbet fick han en kram av en utvecklingsstörd kille som sa: Vad kul att du är här!

- Det är den känslan som alla möter när de träffar Glada Hudikgänget; alla är välkomna, säger Pär.

Pär Johansson berättar också om den skepsis som mötte honom när han ville sätta samman en teaterensemble bestående av utvecklingsstörda. Men den ena succén avlöste den andra; pjäserna ”Tomtar på rymmen”, ”Robert Skog” och filmen ”Hur många lingon finns det i världen?” är ett axplock av produktionerna  som har setts av hundratusentals svenskar. Några av de utvecklingsstörda i ensemblen hade tidigare skickats på kurser i att knyta skorna, år efter år utan framgång.

-Det handlar om att ge människor rätt förutsättningar, att hitta det man kan utvecklas av, att få göra det man är bra på säger Pär.

Ny syn på utvecklingsstörda

Den största förändringen som skett efter framgångarna med Glada Hudikteatern är samhällets syn på de utvecklingsstörda. Pär nämner projektet ”Vi kan mer”, där ICA åtagit sig att anställa fler utvecklingsstörda. Just nu är den siffran uppe i 1100.

Pär Johansson ställer även en del samhällskritiska frågor. Hur vill vi ha ett samhälle om 20 år? Integration handlar om att acceptera att vi är olika.

- Säg hej till fem nya människor varje dag och notera hur glada de blir, säger Pär.

Han berättar om uteliggaren utanför teatern i Hudik som bjöds på kaffe av en av skådespelarna. Dagen därpå återkom uteliggaren, men då nyduschad med rena kläder. Han hade aldrig tidigare i livet känt sådan värme någon annanstans.

-Det vi gör räknas, säger Pär Johansson. Det måste finnas en grundläggande vilja att förändra – en passion. Vi måste också tänka om i våra värderingar. Inför skitjobben igen. Det är bättre att vara duktig på någonting än ingenting alls. Att ha någonstans att gå.

Full fart framåt

Glada Hudikensemblen har nya projekt på gång. Just nu gör man musikal – en nytolkning av Trollkarlen från Oz där Salem al Fakihr skriver musiken. Man gör även en ny film ”Hur många lingon finns det i världen 2”. Glada Hudikgänget tycks dock trivas bäst med att spela teater: ”Det är värdelöst att spela in film – man får inga applåder”, ”jag gör mig bättre live” är några av kommentarerna från skådespelarna.

Det blir även tid för frågor i S:t Mikaelsskolans aula, något som uppskattas av föreläsaren. Pär Johanssons berättelser lämnar ingen oberörd. Vi skrattar, gråter, känner igen oss i hans beskrivning av Landet Lagom och träffas av hans öppenhet och värme. Det undgår ingen hur fäst han är vid sina skådespelare och sitt arbete vid Glada Hudikteatern.

-Det som främst kännetecknar mina skådespelare är enkelheten, de bara kliver in och är. De ger människor hopp, avslutar Pär Johansson.

 

Maria Burtus

Dela med andra
  • Dela på Google

Kommentera sidan

Om det är något du vill meddela oss, hittat något fel eller saknas information kan du använda dig av det här formuläret. Om du vill ha återkoppling på din kommentar vänligen fyll i din mailadress.

Vi tar tacksamt emot all feedback.

// Vänliga hälsningar kommunikationsenheten Mora kommun

Sidan uppdaterad den 17 september 2012.

Sök på webbplatsen

Visste du att....

... elektriciteten kom till Östnor 1916?

Mora Kommun, 792 80 Mora, Besöksadress: Fredsgatan 16, Tel: 0250-260 00 kl 07.45-16.30, Fax: 0250-186 42, E-post:
Org. nr: 212000-2213