Nils Nygårdh dansade sig till kulturstipendiet

3 maj 2018

Mora kommuns kulturstipendium 2018 tilldelas dansaren och Morabördige Nils Nygårdh. Det beslutades på kulturnämndens sammanträde fredagen den 27 april. Nils tilldelas ett stipendium på 10 000 kronor som delas ut under kommunens nationaldagsfirande onsdag 6 juni.

Harlem Hot shots dansar
Nils Nygårdh med delar av dansgruppen Harlem Hot Shots

Nils Nygårdh är född och uppvuxen i Mora. Vid 16 års ålder flyttade han till Stockholm för att gå slagverkslinjen på Fryshusets gymnasium.

Idag är han 27 år gammal och bor kvar i Stockholm. När han inte tränar eller undervisar i dans åker han gärna hem till Mora för att hälsa på familj och vänner.

Nils Nygårdh kulturstipendiat 2018
Nils Nygårdh är årets kulturstipendiat

Nils har alltid haft ett gott öga för dansen och fick mycket inspiration och utveckling hos Magnus och Maria på M&M Dansskola i Mora.

Efter gymnasiet i Stockholm upptäckte han Lindy Hop och blev förälskad i den lekfulla, akrobatiska och snabba pardansen.

Sedan två år dansar han med Harlem Hot Shots som är bäst i Sverige på sin genre. Gruppen jobbar med att bevara och hylla de aktiva dansarna under och runt 30 och 40-talet. Harlem Hot Shots sätter bland annat upp shower, arrangerar workshops och gästar olika artister.

I år var Nils Nygårds på sin första internationella tävling i Ljubljana i Slovenien. Han är i starten av en internationell karriär och tänker använda stipendiet till resor för att kunna delta i fler internationella tävlingar.

Klicka här för att se film från Harlem Hot Shots show i Paris, 2018.

Klicka här för att se film från Tävling i Jack and Jill i Ljubljana, Slovenien, 2018

• Dela på Google
  • Dela på LinkedIn

Sidan uppdaterad den 3 maj 2018.

Visste du att....

... den första skolundervisningen i Mora påbörjades 1643?