Niklas Wikegård lockade storpublik

15 september 2011

Kändisar blir rådgivare

Har du varit en hygglig idrottare? Eller idrottsledare? Är du dessutom känd från TV? Då kan du bli föreläsare och ge goda råd om hur idrottens verktygslåda kan användas i näringsliv och offentlig sektor. För det sägs att idrotten har mycket att lära ut. Både när det gäller att skapa "vinnande lag"  utanför idrottens egna domäner och att förbättra de anställdas individuella prestationer.

Någon brist på föreläsare finns sannerligen inte. Enbart i nätverket 100 oktan där Niklas Wikegård verkar kan man hitta ett 20-tal med idrottsbakgrund. Dels sådana som tillhört den yppersta världseliten i sina grenar; till exempel Bengt Baron, Tomas Gustafson, Gunde Svan och Jan-Ove Waldner. Men också andra som inte nått samma framgångar.

Niklas Wikegård
Nästan fullsatt i S.t Mikaelsskolans aula.

Extra attraktiva som föreläsare blir de som synts mycket i TV. Då kan en ganska medelmåttig karriär som idrottsman eller -ledare passera, givet att personen är utåtriktad och tycker om att tala inför publik.

Kommentator som berör

Känd från TV är väl snarast ett understatement i Niklas Wikegårds fall. Han har expertkommenterat hockey i flera kanaler och skaffat sig många fans igenom sin speciella stil. Hockeytränare har har han varit i mer än 20 år, från Boden i norr till Malmö i söder. Ungefär hälften av tiden har han tränat elitserielagen Djurgården och Malmö.

Wikegård i talarstolen

- Men jag har aldrig vunnit någonting, det är lika bra att säga det på en gång.

Det slog han fast redan i inledningen av sitt anförande, väl medveten om att detta faktum då och då brukar påpekas av hans vedersakare.

Som väntat var S:t Mikaelsskolans aula i det närmaste fullsatt och de som kommit dit fick ta del av de principer som väglett honom under tränarkarriären. Allt interfolierat av kul anekdoter från hockeyvärlden, förmodligen en outsinlig källa att ösa ur.

Klara spelregler behövs

I hans ledarstil har ordet värdegrund haft en central roll i jakten på att skapa just det vinnande lag som har varit hans uppdrag. Nu definierade han inte vinna så snävt att det bara handlade om att komma först, och publiken aktiverades därför att parvis fundera på vad som i deras värld gör att de blir vinnare. Hans erfarenheter från hockeyvärlden är tyvärr att en uthållig värdegrund tycks vara en bristvara i klubbarna.

Wikegård stående

Tydliga ramar är ett annat av hans credon. Men inom dessa ramar ska sedan finnas utrymme för olikheter. Inte minst ifråga om de inblandade personernas egenskaper.

- Under min tid i Djurgården strävade jag efter olikheter för att på så sätt skapa dynamik i truppen. Men det är också viktigt att ge konstruktiv feedback hela tiden, något som jag själv aldrig fick under 200 hockeykvällar i SVT. Det fick jag däremot ständigt under min tid på TV4 och det var väldigt nyttigt.

Självkritik saknas inte

I jobbet som expertkommentator handlar det mycket om kritik och Niklas Wikegård har inte gjort sig känd för att linda in sina omdömen. Å andra sidan demonstrerade han en klädsam självkritik för åhörarna i flera olika avseenden. Till exempel vad gäller den egna förmågan att kommunicera.

- Jag har varit urusel på att säkerställa att mitt språk verkligen gått fram, varit dålig på att kommunicera begripligt.

Att fokusera på rätt saker är en av framgångsfaktorerna i hans värld och för att det ska lyckas måste alla former av "energitjuvar" elimineras. En beprövad metod är då att enbart koncentrera sig på sådant som man själv kan påverka. Den egna rollen i ett lag måste accepteras och stoltheten i att tillhöra laget, som kan vara vilket arbetslag som helst, måste också vara ett genomgående drag.

Tror på Malmö - och lite grann på Mora

Hans syn på ledarskapet roller sönderfaller i fyra behov som ska tillfredsställas:

  • Uppgiftens behov
  • Lagets behov
  • Individens behov
  • Tränarens behov

Det sistnämnda hade tyvärr varit illa tillgodosett under hans egen tid som tränare.

Kvällen avslutades med lite hockeysnack och då framgick att han tillmätte Malmö goda möjligheter att vinna Allsvenskan den här säsongen.

- Men jag tror Mora har en bra chans att ta dom i premiärmatchen, tillade han.

Något som publiken tacksamt noterade.

 

Sven-Erik Nilsson

Dela med andra

Kommentera sidan

Om det är något du vill meddela oss, hittat något fel eller saknas information kan du använda dig av det här formuläret. Om du vill ha återkoppling på din kommentar vänligen fyll i din mailadress.

Vi tar tacksamt emot all feedback.

// Vänliga hälsningar kommunikationsenheten Mora kommun

Sidan uppdaterad den 15 september 2011.

Sök på webbplatsen

Visste du att....

... 16 personer dömdes till döden i Mora vid häxprocessen 1669?

Mora Kommun, 792 80 Mora, Besöksadress: Fredsgatan 16, Tel: 0250-260 00 kl 07.45-16.30, Fax: 0250-186 42, E-post:
Org. nr: 212000-2213