Satsning på tidig snö

17 augusti 2012

Skidklubben har tagit initiativet och ambitionen är glasklar. Mora ska återfå sin gamla status som en ort där tidig skidåkning kan erbjudas.

- På senare år har vi inte varit med och konkurrerat, men nu ska vi göra det säger Rolf Hammar, ordförande i IFK Mora Skidor. Vi har diskuterat med kommunen och kommit överens om att klubben nu tar ett större ansvar för produktion och utläggning av konstsnö. För att klara det har vi fört diskussioner med finansiärer så att det blir ett långsiktigt engagemang. Inför den här säsongen har vi lagt ut närmare 100 000 kronor med hjälp av viss sponsring.

Tidig snö Visa större bild
Staffan Larsson, Rolf Hammar och Håkan Fast drömmer redan om snö. Allra först konstsnö.

Längre slinga kommande år

Idag finns ungefär 5 000 kubikmeter konstsnö lagrad på skidstadion under ett jordtäcke, och den volymen ska alltså bli en slinga på halvannan kilometer senare i höst. Men först när temperaturen är den rätta och, inte minst viktigt, ser ut att hålla i sig så att snön ligger kvar tills kylan kommer och man kan börja spruta konstsnö.

- Vi börjar lite enkelt i år med den snö som nu finns lagrad, förklarar Rolf Hammar. Helst skulle vi givetvis haft den dubbla eller tredubbla volymen, men det får bli kommande år. Då vill vi göra slingan betydligt längre, så att den går från skidstadion ända bort till Moraparken och blir ca 5 kilometer lång.

- På sikt kanske vi kan lägga snö ända upp till Eldris, säger Mats Rylander från IFK Mora Skidor.

Många intressenter ser potentialen

För Moraparken är en tidig säsongspremiär högintressant. Hotellchefen Håkan Fast ser naturligtvis möjligheter till ökad beläggning och en annan som välkomnar tidig skidåkning är den förre Vasaloppssegraren Staffan Larsson:

- Mora har möjlighet att vara en betydande skidort, inte bara för svenskar. Med Vasaloppet, 26 kilometer elljusspår åtkomliga från centrum och dessutom Norra Garberg med sitt snösäkra läge långt in på våren, har vi många möjligheter till varierad åkning. Kan vi dessutom garantera tidig snö så är vi verkligen på banan. Om vi sköter allt rätt framöver så borde alla hotell kunna fyllas under vintern.

Spåravgifter välkomnas

Både Rolf Hammar och Staffan Larsson är positiva till spåravgifter och menar att hela spårområdet i Mora, totalt 12 mil, borde vara avgiftsbelagt. Inte som nu bara de elbelysta och konstsnöpreparerade delarna.

- Det ska kosta att åka skidor, hävdar Rolf Hammar.

Och Staffan Larsson fortsätter.

- Genom mina skidläger tillför jag kommunen någonstans mellan 40 000 och 50 000 kronor per säsong, förklarar Staffan Larsson.

När den lagrade konstsnön börja läggas ut är naturligtvis alldeles omöjligt att säga exakt. Vädret avgör, som nämnts måste temperaturen vara så pass l��g att snön verkligen blir kvar. Men årsskiftet oktober-november kan i alla fall vara ett riktmärke. Plus eller minus någon vecka.......

 

Sven-Erik Nilsson

Dela med andra
  • Dela på Google

Kommentera sidan

Om det är något du vill meddela oss, hittat något fel eller saknas information kan du använda dig av det här formuläret. Om du vill ha återkoppling på din kommentar vänligen fyll i din mailadress.

Vi tar tacksamt emot all feedback.

// Vänliga hälsningar kommunikationsenheten Mora kommun

Sidan uppdaterad den 17 augusti 2012.

Sök på webbplatsen

Visste du att....

... Sveriges första symaskinsfabrik startade i Östnor redan 1865? Den gick dock i konkurs tolv år senare på grund av att billigare amerikanska maskiner tog över marknaden.

Mora Kommun, 792 80 Mora, Besöksadress: Fredsgatan 16, Tel: 0250-260 00 kl 07.45-16.30, Fax: 0250-186 42, E-post:
Org. nr: 212000-2213