Mora är Dalarnas bästa idrottskommun

9 oktober 2012
Vasaloppsstarten 2009

Det slår tidningen Sport & Affärer fast i sin årliga rankning. Sett över hela riket ligger Mora på sjunde plats, i kölvattnet på stora kommuner.

Så här motiveras sjundeplatsen:

Bedöms som en etteventskommun - Vasaloppet. Har dock en lång tradition av både lagidrott, men kanske ännu mer av individuella idrottare, främst inom vintersporterna. Har kontinuerligt utvecklat Vasaloppet till ett åretruntevenemang med idag nästan 80 000 deltagare, exkluderande anhöriga som följer med och som konumerar inom regionens besöksnäring. Idag genomförs nio olika vinterevenemang och fyra sommarevenemang. Organisationene arbetar aktivt för att få deltagare i något av evenemangen att komma till regionen i förväg för olika träningsaktiviteter. Själva Vasaloppet är Sveriges mest medieexponerade vinterarrangemang. Den turistekonomiska omsättningen överstiger 200 mkr per år. Har en mycket professionell medieorganisation. 

Att ligga bland de tio främsta idrottskommunerna i landet är en bedrift med hänsyn taget till att Mora bara har 20 000 invånare. Av det skälet är det svårt att nå upp på "prispallen", för att det ska vara möjligt krävs bland annat arrangemang, arenor och elitserielag på en nivå som en mindre kommun aldrig kan nå upp till. Intressant att notera är att ytterligare en dalakommun, Falun, hamnade på listan med en elfteplats. 

Totalt rankas de 30 främsta idrottskommunerna utifrån 20 olika parametrar. Sju av dem är rent objektiva och hämtas från officiell statistik. De övriga tretton är subjektiva och fördelar sig på nio som påverkar den regionala tillväxten och fyra som påverkar elitidrotten.

Se hela rankningen här

 

Sven-Erik Nilsson

Dela med andra
  • Dela på Google

Kommentera sidan

Om det är något du vill meddela oss, hittat något fel eller saknas information kan du använda dig av det här formuläret. Om du vill ha återkoppling på din kommentar vänligen fyll i din mailadress.

Vi tar tacksamt emot all feedback.

// Vänliga hälsningar kommunikationsenheten Mora kommun

Sidan uppdaterad den 9 oktober 2012.

Sök på webbplatsen

Visste du att....

... gravfältet på Sollerön grävdes ut 1928?

Mora Kommun, 792 80 Mora, Besöksadress: Fredsgatan 16, Tel: 0250-260 00 kl 07.45-16.30, Fax: 0250-186 42, E-post:
Org. nr: 212000-2213