Mora Idrottspark tar över Prästholmen

25 oktober 2011
Mora Idrotstpark
Nöjda av att ha nått målet är Peter Helander, kommunalråd (C), Bengt-Åke Rehn, kommunalråd (S), Åke Knutz (C), ordförande i tekniska nämnden och Mikael Jaråker, teknisk chef. Här framför den konstgräsplan som väntar på upprustning.

Oväntad VD

Nu är alla frågetecken kring försäljningen uträtade och framtidsplanerna presenterade. VD i det nybildade bolaget blir, från våren 2012, den tidigare Vasaloppsvinnaren Anders Aukland.

Det har gått närmare två år sedan kommunfullmäktige klubbade beslutet att sälja anläggningarna, som förutom själva idrottsplatsen består av simhall och tennishall. Den oberoende värderingen fastställde priset till 10.35 mkr och försäljningen sker med tomträtt, vilket innebär att kommunen även fortsättningsvis är markägare.

Styrelseordförande i Mora Idrottspark AB blir David Griffiths, tidigare VD på Wembley Stadium och numera direktör i Construct Group Ltd. I styrelsen kommer också Helen Högberg, VD Clarinova Reklam AB att sitta, liksom Finn Erik Solvang, styrelseordförande och VD i Intelligent Soil Company Ltd.

Bröderna Aukland Visa större bild
Anders Aukland blir VD för Mora
idrottspark. Men först efter årets
skidsäsong.

Till posten som VD har man rekryterat en riktig högoddsare. Och Anders Aukland har varit i trakten tidigare. 2004 stakade han förbi den aktuella idrottsplatsen på sin väg mot segern i Vasaloppet och blev därmed andre norrman att komma först under målportalen sedan Ole Ellefsaeter 1971.

Kraftfull marknadssatsning

Bolaget säger sig nu ha tillgång till både kompetens och finansiella resurser för att utveckla Prästholmen till en förstklassig anläggning. På kort sikt inriktas arbetet i huvudsak mot att skapa goda förutsättningar för fotboll och längdskidor på breddnivå. För expansionen i Skandinavien disponenar man € 3.2 miljoner som tillförts av ägare och samarbetpartners. 

Här är de åtgärder som prioriteras:

  • Uppgradering av undervisningsbassängen i simhallen för att kunna höja temperaturen. Genomförs omedelbart efter tillträdet.
  • Uppgradering av konstgräsplanen och installation av undervärme. Gräset blir av typ Desso iDNA 45 med 10 års garanti gällande konstgräsfibrerna.  Sviktpad av typ Sportplay 23 mm, stötabsorberande och dränerande. Värmesystem av typ Multitherm, ett lågspänningssystem med infraröd värme. Planerad byggstart april/maj, färdigt juni 2012.
  • Ny naturgräsplan som kan indelas i två sjumannaplaner. Byggstart maj 2012. Klar att tas i bruk augusti/september 2012.
  • Installation av nya läktare av typen Contrib System på A-planen. Ett mobilt läktarsystem som kan flyttas vid behov.
  • Bygggnation av två vallabodaroch en utbyggnad av nuvarande café/reception i simhallen.
  • Uppgradering av existerande gym i simhallen med fokus på utrustning för fotboll och längdskidor. Samt för rehabilitering som en del av simhallens övriga utbud.

Kommunrepresentanter positiva

- Avslutet ger både styrka och stabilitet och sätter Mora på kartan som en regionstad för aktiva människor, säger kommunstyrelsens ordförande Bengt-Åke Rehn (S).

Även Mikael Jaråker, teknisk chef, är full av tillförsikt:

- Det känns bra att dessa profiler går in i projektet för att satsa på breddidrotten. Och vi har naturligtvis säkrat oss så att våra skolor får tillgång till arenorna. Dagens ägarupplägg är också mer tilltalande än det som diskuterades för snart två år sedan. Nu återstår bara ett beslut i tekniska nämnden den 2 november och jag räknar därför med att Mora Idrottspark tillträder den 1 januari 2012.

 

Sven-Erik Nilsson 

Dela med andra

Kommentera sidan

Om det är något du vill meddela oss, hittat något fel eller saknas information kan du använda dig av det här formuläret. Om du vill ha återkoppling på din kommentar vänligen fyll i din mailadress.

Vi tar tacksamt emot all feedback.

// Vänliga hälsningar kommunikationsenheten Mora kommun

Sidan uppdaterad den 25 oktober 2011.

Sök på webbplatsen

Mora Idrottspark AB ägs till 84 % av Ophiolite II Ltd. Störste ägare där är Intelligent Soil Company Ltd, helägt av Finn Erik Solvang. Ophiolite II Ltd är ett investeringsbolag etablerat för att genomföra strategiska uppköp i Storbritannien och Skandinavien av idrottsprojekt. Resterande 16 % ägs av de privata investerarna Anders Aukland och Tord Höyhilder.

Visste du att....

... Mora socken och Morastrand blev en kommun 1959?

Mora Kommun, 792 80 Mora, Besöksadress: Fredsgatan 16, Tel: 0250-260 00 kl 07.45-16.30, Fax: 0250-186 42, E-post:
Org. nr: 212000-2213