Mora - nu med två lag i innebandyns högsta division

7 april 2014

Damlaget har huserat där i flera år, och söndagen den 6 april tog herrarna klivet upp genom att i slå Thoréngruppen med 7-6 i den avgörande matchens förlängning.

Kampen om platsen i Svenska Superligan (SSL) gick i bäst av tre matcher. Den första som spelades i Umeå vann Thoréngruppen med 12-8 och lördagen den 5 april var det dags för returmöte i Mora. Då gick KAIS Mora segrande ur striden med 5-4, vilket innebar 1-1 i matcher i en serie som skulle avgöra i bäst av tre. Söndagen den 6 april var därför vikt för en eventuellt avgörande match och där hade Mora favören av hemmaplan tack vare seriesegern.

Eric Westlund Visa större bild
Eric Westlund sköt KAIS Mora till SSL.
Foto: Fredrik Lindblom

Att det skulle bli en jämn kamp hade nog de flesta räknat med, men knappast att KAIS Mora skulle leda med 4-0 efter drygt åtta minuter av den första perioden. Dominansen var då total och bollarna studsade dessutom rätt för hemmalaget. Men garvade hemmasupportrar hade ändå en obehaglig känsla av vad som skulle kunna ske. För att behålla en stor ledning har knappast varit en av lagets främsta kännetecken och historien kom följaktligen att upprepa sig. Lagom till periodpausen hade Thoréngruppen nämligen reducerat till 4-3.

Match igen alltså, och en bit in i andra perioden var det dessutom kvitterat. Därefter vaknade KAIS Mora till liv igen och kunde gå in i den sista pausvilan med ledningen 6-4.

Men säg den glädje som varar beständigt. I sista perioden kvitterade Umeålaget igen och då återstod bara dryga sex minuter av ordinarie matchtid. Trots flera målchanser för bägge lagen stod det 6-6 även vid full tid och det innebar tio minuters förlängning med sudden death. En nervpirrande upplevelse för både spelare, publik och tevetittare som fick se KAIS Mora dominera stort vartefter minuterna gick. När åtta minuter passerat började nog de flesta förbereda sig för straffavgörande, men då klev Eric Westlund fram och pricksköt in 7-6 och Unihoc Arena exploderade av glädje. Det enorma publikstödet under matchen kulminerade och på planen visste känslorna inga gränser.

Lagglädje Visa större bild
Äntligen! KAIS Moras herrar klara för Svenska Superligan.
Foto: Fredrik Lindblom.
 

En verklig superhelg hade skrivits in i Moras innebandyhistoria. Två dagar tidigare hade damlaget spelat sig till final i SSL för andra året i rad och så avslutar herrarna sin säsong med att ta klivet upp till SSL. Två lag i högsta divisionen är minsann inte illa för en ort av Moras storlek.

Men den kommande säsongen blir naturligtvis mycket tuffare för herrarna. Det kommer att krävas förstärkningar på flera platser i laget om inte sejouren i SSL bara ska bli ettårig. Så sportchefen Anders Karlsson och tränaren Peter Wallin har en del att jobba med framöver.

 

Sven-Erik Nilsson

 

Dela med andra
  • Dela på Google

Kommentera sidan

Om det är något du vill meddela oss, hittat något fel eller saknas information kan du använda dig av det här formuläret. Om du vill ha återkoppling på din kommentar vänligen fyll i din mailadress.

Vi tar tacksamt emot all feedback.

// Vänliga hälsningar kommunikationsenheten Mora kommun

Sidan uppdaterad den 7 april 2014.

Sök på webbplatsen

Visste du att....

... Rumbo Mats Aronsson i Östnor redan på 1820-talet startade det som sannolikt var Ovansiljans första bankrörelse?

Mora Kommun, 792 80 Mora, Besöksadress: Fredsgatan 16, Tel: 0250-260 00 kl 07.45-16.30, Fax: 0250-186 42, E-post:
Org. nr: 212000-2213