Kolning på gång i Siljansfors

16 augusti 2012
milan-hast Visa större bild
Vedtransporten sker med häst, precis
som förr i världen.

Sekelgammal metod väcks till liv

Alldeles vid skogsmuseet finns en gammal kolbotten och där byggs en resmila på det gamla, traditionella sättet. Ett hantverk i ordets rätta bemärkelse.

Det känns som att ha blivit förflyttad 100 år tillbaka i tiden och osökt går tankarna till Dan Andersson dikt "Visa vid kolvakten":

Svart smyger natten kring stenströdda land - somna ej, somna icke in! 
Om du somnar kan du väckas av en helvetesbrand och den brödlöses sorg skall bli din.

Milan Visa större bild
Här börjar man bygga upp den så kallade
tändsatsen.

Riktigt så dramatiskt lär det inte bli i Siljansfors, den mila som man reser där är ett rent hobbyprojekt och slutprodukten, träkolet, kommer sedan att säljas av museet. När mora.se besökte platsen var arbetet inne på den andra dagen. Rostret, alltså milans "golv" var på plats och påminde om en lite slarvigt hopfogad dansbana. I mitten tronade "kungen", en fem meter hög tallstam mot vilken björkveden senare ska resas till ungefär tre meters höjd. Vinkeln ska då vara 60 grader, det ger milans väggar rätt lutning så att antalet stöttor för att hålla täckningen på plats kan minimeras. Under rostret syntes ventilationsrören som används för att reglera lufttillförseln, en helt avgörande process om kolningen ska bli framgångsrik.

Inte brinna - bara kola 

Vid "kungens" fot finns en tändsats bestående av tjärrik småved och den oinvigde undrar naturligtvis hur den kan tändas när hela milan är rest. Förklaringen är att det finns en tändkanal under rostret, och genom den kanalen skjuts en liten släde med brinnande tjärved in till tändsatsen som då fattar eld och gör så att kolningen startar.

Milan Visa större bild
Här har veden börjat komma på plats. Men
har man en bit kvar till rostrets kant.
  

Det som en kolare mest av allt fasar för är om milan skulle börja brinna. Därför måste den hållas under uppsikt dygnet runt och vid minsta tendens till brand måste man snabbt fylla på med ved i brandhärden och täta med granris och stybb. Det vill säga det material som täcker hela milan när det väl är färdigrest.

- Rökgaserna ska hålla 60-80 grader, varmare får det inte bli, säger Per-Arne Spännar som tillsammans med Ove Persson håller i bygget. Båda i stilenliga hattar och till sin hjälp har de ytterligare en handfull personer, alla klädda i tidstypiska kläder.

Kolare ska värvas 

Fredagen den 17 augusti kommer den 100 kubikmeter stora milan att tändas och hur länge den sedan ska vara igång är det ingen som riktigt vet.

Kolarkoja Visa större bild
Kolarkojan leder tankarna långt tillbaka i
tiden. Den invändiga standarden motsvarar
exteriören, nog sagt. Det lilla fönstret ger
utsikt över milan.
 

- Det vet bara milan själv, säger Per-Arne Spännar. Men mellan fyra och tio dagar får man räkna med. Och när kolningen är klar har vi - om allt gått väl - fått ungefär 50 kubikmeter träkol.

Vad man däremot vet är att det kommer att krävas kolare. Milan ska som sagt bevakas dygnet runt och för det ändamålet finns naturligtvis en kolarkoja bara några meter bort. Den är gammal, för att uttrycka det försiktigt, och erbjuder därför minimalast tänkbara komfort. Golvytan är bara några få kvadratmeter, det enda som ryms är en liten öppenspis och ett par korta britsar utan madrasser. Liggunderlaget är istället granris och i i den påvra miljön kan dagens kolare skapa sig en bild av hur deras föregångare levde. På den tiden när kolning inte var en hobby utan ett sätt att försörja sig.

 

Sven-Erik Nilsson

 

Dela med andra
  • Dela på Google

Kommentera sidan

Om det är något du vill meddela oss, hittat något fel eller saknas information kan du använda dig av det här formuläret. Om du vill ha återkoppling på din kommentar vänligen fyll i din mailadress.

Vi tar tacksamt emot all feedback.

// Vänliga hälsningar kommunikationsenheten Mora kommun

Sidan uppdaterad den 16 augusti 2012.

Sök på webbplatsen

Visste du att....

... den första skolundervisningen i Mora påbörjades 1643?

Mora Kommun, 792 80 Mora, Besöksadress: Fredsgatan 16, Tel: 0250-260 00 kl 07.45-16.30, Fax: 0250-186 42, E-post:
Org. nr: 212000-2213