Mats Hjelm tog emot kulturpriset

15 december 2010
Mats Hjelm Visa större bild

Att kyrkbåtsrodden är kultur i Mora bevisades med eftertryck när dess främste förespråkare blev årets kulturpristagare. Priset delades ut vid kommunfullmäktiges sista sammanträde för året den 14 december.

Mats Hjelm har rott kyrkbåt i 59 år men det är inte den prestationen som gjorde att han kunde inkassera diplom, blommor och prissumman 15 000 kronor. Det är i stället han enastående engagemang i sporten som kvalificerat honom.

Från transportmedel till tävlingsredskap

I grunden var kyrkbåtsrodden ett sätt att ta sig från byarna runt Siljan till kyrkan, långt innan bilen hade gjort sitt intåg i bondesamhället. Det är inte svårt att tänka sig att det redan då tävlades mellan olika byar, både informellt vid rodden till söndagens högmässa och säkert även i mer organiserad form vid andra tillfällen. Det är också den renodlade tävlingsformen som har gjort att kyrkbåtar fortfarande plöjer Siljans vågor och till stor del är detta Mats Hjelms förtjänst. Ett kultararv har därmed bevarats åt eftervärlden. 

Det har skett genom att han varit drivande i organiserandet av Stora Siljansrodden varje år sedan 1975 och den självklare ledaren när tävlingarna avgjorts i Mora.

- Men i somras var sista året, nu lämnar jag över till nya krafter, säger 78-åringen som drar sig tillbaka med ålderns rätt.

Mats Hjelm Visa större bild
Mats Hjelm i full aktion som speaker
vid Stora Siljansrodden i Mora.

Olympiska meriter

Hans roddintresse har dock inte bara varit koncentrerat till kyrkbåtar. Även vanlig tävlingsrodd har intresserat och fört honom till ledaruppgifter på nationell nivå. Ett exempel är han vid tre olympiska spel, München 1972, Montreal 1976 och Moskva 1980 var ledare för det svenska roddlandslaget.

Ror gör han fortfarande, men då i en liten roddbåt på Orsasjön som ren motion och avkoppling. För någon bättre motionsform kan han inte tänka sig.

- Jag rekommenderar rodd åt alla, det ger både fysisk och mental träning. 

Han hade också ett gott råd till fullmäktigeförsamlingen: 

- Nu när verksamheter slås samman mellan kommunerna vore det bra för er att träna kyrkbåtsrodd. För då måste ni dra åt samma håll.

 

Sven-Erik Nilsson

 

Dela med andra

Kommentera sidan

Om det är något du vill meddela oss, hittat något fel eller saknas information kan du använda dig av det här formuläret. Om du vill ha återkoppling på din kommentar vänligen fyll i din mailadress.

Vi tar tacksamt emot all feedback.

// Vänliga hälsningar kommunikationsenheten Mora kommun

Sidan uppdaterad den 26 september 2011.

Sök på webbplatsen

Visste du att....

... gravfältet på Sollerön grävdes ut 1928?

Mora Kommun, 792 80 Mora, Besöksadress: Fredsgatan 16, Tel: 0250-260 00 kl 07.45-16.30, Fax: 0250-186 42, E-post:
Org. nr: 212000-2213