Kranskulla och kransmas 2013

23 november 2012

Blir kända från TV

Isabelle Jansson och André Gatu, från Sälen respektive Mora, blev de lyckliga som får bekransa segrarna i Vasaloppet och TjejVasan nästa år.

Klädda i traditionsenliga folkdräkter presenterades de vid en presskonferens i Zorns textilkammare, dagen innan de klockan 06.50 skulle sitta i SVT:s morgonsoffa och bli kända över hela Sverige. Isabelle ståtade med en äkta Transtrandsdräkt inlånad från Olnispagården, där enligt sägnen Gustav Vasa ska ha övernattat innan Lars och Kettil från Kättbo hann upp honom dagen efter på hans färd mot Norge i slutet av 1520. En händelse som i sig markerar en avgörande vändpunkt i Sveriges historia. André bar sin hembygd trogen en Moradräkt, den särklassigt vanligaste bland kransmasar och kranskullor genom åren.

- Kul att vi nästa får representation även från Sälen, tyckte Bo Johansson, tävlingsledare för Vasaloppet. Det är viktigt att vi också får delaktighet från Västerdalarna, Isabelle är för övrigt den sjunde kranskullan därifrån.

Kranskulla och kransmas Visa större bild
Isabelle Jansson och André Gatu

Ett uppdrag som räcker ett år

Kranskullan och kransmasen har inte bara till uppgift att hänga lagerkransen runt segrarens hals. De är också ett slags ambassadörer under hela året och tjänstgör både under sommararrangemangen VasaStafetten och CykelVasan. Och att bli uttagen till dessa hedersuppdrag är något som många ungdomar i Vasaloppsbygderna drömmer om. Så också Isabelle som blev kranskulla med följande motivering från tävlingsledningen:

”Isabelle är uppväxt i en miljö som präglats av idrott och ideellt arbete inom Sälens IF. Hennes farfars far Vik Ola Jansson och hans bror Vik Edvin Jansson tillhörde skideliten under 30- och 40-talet med bl.a. topplaceringar i Vasaloppet. Farfar har ingått i Vasaloppskommittén för Sälens IF och jobbar årligen på Vasaloppsstarten. Hennes far och farbror är ansvariga för främsta startleden i Vasaloppet och farbror var aktiv i skidskyttelandslaget och därefter under många år, ansvarig för att valla landslagets skidor. Isabelle har under många år jobbat ideellt med Vasaloppet och i sin ungdom tävlat på längdskidor. Senare satsade hon allt mer på utförsåkning och kom att bli bäst i Sverige i sin klass. Nu studerar Isabelle på skidgymnasiet i Torsby med ambitionen att ta plats i det alpina landslaget och i framtiden bli dess tränare. Isabelles uppväxt och personlighet gör henne till en utmärkt ambassadör för Vasaloppet och hon kommer att bidra med både stolthet och delaktighet bland Vasaloppets funktionärer.” 

Kransmasen André har inte skurit några lagrar på skidor, låt vara att han åkt KortVasan tre gånger. I stället är det gymnastiken som har lockat honom. Så här motiveras valet av André: 

André, som utsetts till årets kransmas, är en god representant för IFK Moras gymnastikklubb. Han har från förskoleåldern varit aktiv inom gymnastiken och har där hunnit bli en uppskattad och engagerad ungdomsledare. André har i flera år servat deltagarna under vasaloppsveckan med allt från uppvärmning till skidinlämning. Med sin positiva inställning och sitt glada sätt är han en förebild för klubbens ungdomar och hans personlighet gör att han verkligen passar som ambassadör för Vasaloppet.

Tror på svenska segrar

Båda är självfallet glada över vara de utvalda och ser fram mot Vasaloppsveckan 2013. Som kommer att innebära mycket jobb och om de har tur får de se sina favoriter vinna.

- Jag hoppas få ge Jörgen Brink kransen eller också någon av bröderna Aukland, fast det är ju från Norge, säger Isabelle.

- Och jag hoppas på den här nya tjejen Stina Nilsson som segrare i TjejVasan, replikerar André.

Det kan tilläggas att han inte bara kommer att få välkomna TjejVasans segrare med en krans. För en sådan får också segraren i Vasaloppets damklass, så där måste André med speakerns hjälp hålla koll på när första dam kommer stakande i mängden av herrar på upploppet.

Officiellt blir paret kranskulla och kransmas först vid kröningen i Mora kyrka, fredagen den 1 mars nästa år.

 

Sven-Erik Nilsson

Dela med andra

Kommentera sidan

Om det är något du vill meddela oss, hittat något fel eller saknas information kan du använda dig av det här formuläret. Om du vill ha återkoppling på din kommentar vänligen fyll i din mailadress.

Vi tar tacksamt emot all feedback.

// Vänliga hälsningar kommunikationsenheten Mora kommun

Sidan uppdaterad den 23 november 2012.

Sök på webbplatsen

Fakta kranskulla: Isabelle Jansson

Ålder: 19 år. (Född 9 januari 1993)
Bor: I Torsby, från Sälen
Familj: Mamma Åsa, pappa Magnus, syster Louise
Gör: Studerar på alpint skidgymnasium
Idrott: Utförsåkning
Meriter: Deltagit i ungdomslandslaget ”Team Midroc” i tävlingar ute i Europa
Intressen: Skolan och träning/skidåkning tar nästan all tid. Men på tiden som blir över fikar hon och hänger med kompisar
Beskriver sig själv som person: Glad, envis och målmedveten

Fakta kransmas: André Gatu

Ålder: 19 år. (Född 20 mars 1993)
Bor: I Oslo, från Mora
Familj: Mamma Kerstin, pappa Lars, syster Charlotta, bror Gustav
Gör: Arbetar i klädbutik
Idrott: Truppgymnastik inom IFK Mora Gymnastikklubb, har varit både aktiv och ledare
Meriter: 3:a Riksmästerskapet
Intressen: Har inte så mycket fritid just nu, gick estet/teater på gymnasiet och tycker det är otroligt roligt med teater. Sjöng i Orsa Ungdomskör som turnerade med Sissel Kyrkjebö. Deltog även i ”Team Moraeus” som vann TV-programmet Körslaget 2010
Beskriver sig själv som person: Glad, positiv, sångfågel, trevlig och intensiv

Mora Kommun, 792 80 Mora, Besöksadress: Fredsgatan 16, Tel: 0250-260 00 kl 07.45-16.30, Fax: 0250-186 42, E-post:
Org. nr: 212000-2213