Kranskulla och kransmas 2012

25 november 2011
Kranskulla-kransmas-2 Visa större bild
Erik Smedhs och Johanna Axelsson vid Eldriskontrollen den 24 november. Snöfritt i Vasaloppsspåret som synes.

Folkdräkt ett måste

Ungefär 100 dagar innan huvudtävlingen presenteras de. På nätet, i tidningar, radio och TV. Johanna Axelsson och Erik Smedhs sköter det ärorika uppdragen nästa år.

Kranskullan har funnits med ända sedan det första Vasaloppet 1922. Det var då som Therese Eliasson, dagen till ära folkdräktsklädd, haffades av en funktionär och ombads att bekransa loppets blivande segrare Ernst Alm. En tradition skapades då utan att man egentligen visste om det och när TjejVasan åktes första gången 1988 var steget inte långt till att välja ut en kransmas. Den gången gjordes dock valet i god tid innan loppet.

Idrottemeriter väger tungt

Att det ska vara ungdomar med idrottsmeriter som får uppdraget är i och för sig inte ett krav men undantagen är få genom åren. Johanna och Erik tillhör båda kategorin idrottare; Johanna har spelat fotboll och innebandy, Erik är duktig löpare på 400 och 800 meter med medaljer både på SM och JSM.

Båda är Morabor och har erfarenheter från Vasaloppsveckan även som åkare. För Johannas del har det blivit några lopp i KortVasan medan Erik åkt Vasaloppet både 2010 och 2011. Med en bästa tid på 5.40, trots en bruten stav i första backen. 2012 åker han Öppet Spår och målet är, föga oväntat, att putsa rekordtiden ytterligare.

Fotbollen har fångat Johanna så till den grad att hon också är fotbollsdomare. Vid 12-13 års ålder gick hon en nybörjarkurs tillsammans med en kompis och på den vägen är det. Nu är hon distriktsdomare i Dalarna och dömer högst division 3 damer och går som assisterande domare i division 4 herrar.

Kranskulla med musik som hobby

– Jag tyckte det var roligt att döma från början. Jag gick vidareutbildningar, dömde cuper och sedan klättrade man uppåt. Att döma cuper är extra roligt då man får träffa andra domare och döma tillsammans. Min förra säsong blev lite kort eftersom jag var förkyld och fick virusinfektioner. Så nu vill jag mest komma tillbaka och döma igen.

Musiken spelar också en stor roll i hennes liv. Hon trakterar fagott, saxofon och tvärföljt och har spelat både i Mora Musikkår och Dalarnas Ungdoms Big Band.

Erik tränar stenhårt inför den kommande friidrottssäsongen för att bli ännu bättre också på löparbanan.

– Eventuellt ställer jag upp på inomhus-SM i februari. Känns det bra då så ska jag vara med, men jag ligger på en hög träningsmängd för att komma i bra slag inför sommaren. Då är det bland annat JVM som är det stora målet.

Studerar vidare

Men det är inte bara Mora och idrotten som förenar de två. Båda är också akademiker; Johanna började sina läkarstudier i höstas men blev sjuk och tänker återuppta dem igen efter årsskiftet. Om hon nu inte börjar läsa matematik i stället... Erik pluggar också i Stockholm, närmare bestämt vid Karolinska Institutet, Huddinge sjukhus, för att bli biomedicinsk analytiker.

Som de flesta kranskullor och kransmasar vill de helst lägga segerkransen om en Moraåkare. Och Erik har sin favorit klar:

- Jag hoppas det är Sofia Bleckurs tur i år.

 

Sven-Erik Nilsson

 

Dela med andra

Kommentera sidan

Om det är något du vill meddela oss, hittat något fel eller saknas information kan du använda dig av det här formuläret. Om du vill ha återkoppling på din kommentar vänligen fyll i din mailadress.

Vi tar tacksamt emot all feedback.

// Vänliga hälsningar kommunikationsenheten Mora kommun

Sidan uppdaterad den 25 november 2011.

Sök på webbplatsen

Så motiveras valen av kranskulla och kransmas

”Johanna har sedan barnsben varit aktiv inom fotbollen i IFK Mora och hennes familj har genom generationer arbetat för hembygden och Vasaloppet. Hon är en unik förebild som har en förmåga att vara bäst i det mesta hon företar sig: Högsta avgångsbetyg i alla ämnen på gymnasiet, antagen till läkarlinjen, tillhör landslaget för unga musikanter och är, trots sin ungdom, redan domare inom både dam- och herrfotbollen i Dalarna. Johanna kommer att bli en exemplarisk kranskulla och en ambassadör som spelar i takt med en expanderande Vasaloppsorganisation.”

 ”Årets mas representerar IFK Mora FIK där han varit aktiv sedan länge och hans familj har ett stort engagemang i klubben. Erik är en av Sveriges främsta medeldistanslöpare med medalj från både junior- och senior-SM. Han är dessutom aktiv på VasaloppsArenan där han själv deltagit i både vinter- och sommarvecka och även jobbat som funktionär under många år.”

 

Visste du att...

.... Vasaloppet blev 1925 Sveriges Radios första direktsända idrottsevenemang utanför Stockholm?

Mora Kommun, 792 80 Mora, Besöksadress: Fredsgatan 16, Tel: 0250-260 00 kl 07.45-16.30, Fax: 0250-186 42, E-post:
Org. nr: 212000-2213