Hälsovecka i ständig utveckling

31 augusti 2011
Gympa Visa större bild
Hälsoveckan i fjol bjöd på utomhusgympa i Zorns hästhage.

Den 3-11 september är det dags igen. Dags för invånare och besökare i fyra kommuner att ägna sig åt det dyrbaraste man har. Sin egen hälsa.

Hälsoveckan äger i år rum för åttonde gången och deltar gör företag och organisationer i Malung-Sälen, Mora, Orsa och Älvdalen. Givetvis deltar också de kommunala organisationerna på allehanda sätt, lite olika från kommun till kommun.

Stort urval för alla smaker

Ett digert program erbjuds med inte mindre än 347 arrangemang genomförda av 145 arrangörer. Det borgar för att de allra flesta intressen kan tillgodoses och att varje deltagare kan hitta något som passar.

Som vanligt kan alla aktiviteter inrymmas i något av fyra teman; rörelse, kultur, mat eller inte balans. Hälsa är alltså inte bara en fråga om att ägna sig åt fysiska aktiviteter, det finns en mängd andra som också är välgörande både för kropp och själ.

Så vid sidan av vandringar eller andra motionspass kan man sjunga i kör, andningsmeditera, bli informerad om anhörigstöd, guidas till klimatsmarta av val i livsmedelsbutik, få sin hud analyserad och delta i orgelmassage. För att nu bara nämna en handfull aktiviteter. 

Allt bredare program

Även om antalet arrangemang inte ökar dramatiskt händer det andra saker lite mer i det fördolda.

- Hälsoveckan blir allt bredare och nya infallsvinklar tillkommer, säger P-G Andersson, folkhälsoplanerare i Älvdalen. Vi noterar också att allt fler deltagare åker mellan kommunerna till arrangemang som lockar.

- En annan utveckling som skett är att byarna engagerar sig allt mer, inflikar Inger Skoglund-Hassis, folkhälsoplanerare i Mora och Orsa. Exempel på det är Sollerön, Nusnäs, Våmhus och Färnäs. Nytt för i år är att vi bjuder in arrangörerna till Evertsbergs bygdegård till ett uppföljningsmöte någon gång i oktober som ett tack för deras medverkan.  

Under Hälsoveckan har små arrangörer ett gyllene tillfälle att i ett större sammanhang visa upp sin vad man sysslar med. Det enkla lyfts här fram och ofta handlar det om sådant som finns tillgängligt under hela året. Just i år inträffar dock ett helt nytt och ytterst tillfälligt arrangemang, som dessutom äger rum i alla länets kommuner den 10-11 september. "Träffa Mora" heter det i vår kommun och den helgen blir det Öppet hus i gamla kommunhuset. Där olika aktörer kommer att informera besökarna om sina verksamheter och fördelarna med att flytta hit.

Klicka här för att se Hälsoveckans program

 

Sven-Erik Nilsson

 

Dela med andra

Kommentera sidan

Om det är något du vill meddela oss, hittat något fel eller saknas information kan du använda dig av det här formuläret. Om du vill ha återkoppling på din kommentar vänligen fyll i din mailadress.

Vi tar tacksamt emot all feedback.

// Vänliga hälsningar kommunikationsenheten Mora kommun

Sidan uppdaterad den 31 augusti 2011.

Sök på webbplatsen

Visste du att....

... att Anders Ström 1931 var förste Morabo att vinna Vasaloppet?

Mora Kommun, 792 80 Mora, Besöksadress: Fredsgatan 16, Tel: 0250-260 00 kl 07.45-16.30, Fax: 0250-186 42, E-post:
Org. nr: 212000-2213