Hälsovecka året om

14 februari 2011
Sune Borgström
Han startar sina turer hemma vid ytterdörren, något som inte alla skidåkare kan skryta med.

Motion utan tidtagning

- När jag pensionerades som gymnasielärare i Borlänge för tio år sedan inledde jag den nya perioden i mitt liv med att köpa nya skidor och en ny cykel, säger den idag 75-årige Sune Borgström.

Det ska genast sägas att han motionerat innan dess också, men vid fyllda 65 skaffade han ny utrustning och det är den han fortfarande sliter på. Han är alltså ingen elitmotionär utan tillhör den kategori som lugnt och sansat friskvårdar sig utan att ständigt förbättra sina prestationer. Men det betyder inte att han saknar mål:

- Jag strävar alltid efter att nå 150 cykeldagar och 50 skiddagar men det är tyvärr något som sällan lyckas. Därför har jag ett reservmål och det är 300 mil cykel och 50 mil skidor och det brukar jag klara.

Även i år sprack huvudmålet ifråga om cykling, det blev "bara" 130 dagar men 300 mil kom han i alla fall upp till. Men med skidåkningen gick det desto bättre. Ett snörikt år gjorde att han kunde notera hela 74 skiddagar som sammantaget summerade till 88 mil. 

Elljusspåret
Det spår han vanligtvis åker i påminner om gamla tiders preparering. Men motion får han, och det är det viktigaste.

Alla dessa mil på skidor avverkar han mestadels i ett egentrampat spår uppe på Hindriksheden. Det är det gamla elljusspåret som han kör upp och en tur i det blir ganska exakt en mil lång. Men när Färnässpåret prepareras efter jul är han inte främmande för att åka där emellanåt.

Delmål kan också läggas in

- Jag är ute och rör på mig 3-4 gånger per vecka och det är mina "må-bra-dagar" och efter dom kommer jag hem och är snäll. Just i år hade jag dessutom lagt in ett annat mål, nämligen att ha noterat 75 cykeldagar före min 75-årsdag den 7 augusti. Och det lyckades jag också klara. 

Det är alltså motionsdagar som Sune Borgström räknar och för honom är görs tidtagningen i form av almanackans dagar. Eller på sin höjd timvisaren. Han har också ett gott råd att delge blivande pensionärer:

- Förbered er redan innan för motion i en eller annan form. Man behöver inte cykla eller åka skidor, det kan räcka med att hänga på sig en ryggsäck och gå till affären när det ska handlas. Eller bara promenera någorlunda regelbundet.

 

Sven-Erik Nilsson

Sune Borgström
Avkoppling vid grillen efter cykelturen. Några dagar senare fyllde han 75 år.

 

Dela med andra

Kommentera sidan

Om det är något du vill meddela oss, hittat något fel eller saknas information kan du använda dig av det här formuläret. Om du vill ha återkoppling på din kommentar vänligen fyll i din mailadress.

Vi tar tacksamt emot all feedback.

// Vänliga hälsningar kommunikationsenheten Mora kommun

Sidan uppdaterad den 14 februari 2011.

Sök på webbplatsen

Mora Kommun, 792 80 Mora, Besöksadress: Fredsgatan 16, Tel: 0250-260 00 kl 07.45-16.30, Fax: 0250-186 42, E-post:
Org. nr: 212000-2213