Förhandstitt i Rosa huset

4 februari 2011
Rosa huset

Ungdomens eget kulturhus närmar sig invigning och när vi var där ett par dagar innan bandklippningen rådde som väntat en febril aktivitet.

Ett imponerande lagarbete

I ett av de många rummen satt Ann-Christin Thorselius, en av många frivilliga krafter, och sydde gardiner. I ett annat rum, dominerat av ett biljardbord, stod Carin Niburg och målade ett egenhändigt konstverk på väggen. Två exempel bland de 25 personer som uppdelade i fyra arbetsgrupper engagerats för att göra huset klart till den 5 februari kl. 14.00 då dörrarna öppnas för allmänheten.

Gardinsömnad Visa större bild
Ann-Christin Thorselius syr gardiner.

Ja, helt klart i varje detalj lär det naturligtvis inte vara då, men tillräckligt för en invigningsfest som ska pågå i 12 timmar. Med en musikfest av stora mått, där banden avlöser varandra på scenen. Och med Team Cans som huvudnummer, den segrande kören från Mora i 2009 års upplaga av Körslaget. Dessutom med en alldeles särskild koppling till Rosa huset eftersom körledaren Joacim Cans lovade ut ett del av vinstpengarna till ett kommande ungdomskulturhus. Han höll också sitt löfte som innebär att 400 000 kronor nu kommer att föras in på husets konto.

Mycket annat händer också under kvällen. Det blir dans, teater, film och andra kulturyttringar som ger en föraning om de aktiviteter som kan förväntas äga rum i de närmare 2 000 kvadratmeter som står till förfogande. Centralt belägna på Strandens skolområde, där nu bara en blygsam skolverksamhet återstår under ytterligare några månader.

Öppna fritidsdelen
Med 48 timmar kvar till invigningen fanns det en del kvar att göra. Bland annat i den öppna fritidsdelen med scenen i bakgrunden. Bakom dörren till vänster finns caféet.

Idén som blev verklighet

Redan 2004 kom medborgarförslaget om ett kulturhus för ungdomar och det har sedan diskuterats vidare inom kommunen. Inte minst på den Demokratidag för ungdomar som anordnas varje år. Den ursprungliga planen var att renovera "Kåken" vid Zornska men det visade sig bli ett alltför kostsamt alternativ. Blickarna vändes då mot Rosa huset som med hjälp av drygt 11 kommunala miljoner och bidraget från Canskören nu har renoverats för att ge ungdomarna en trevlig miljö att vistas i. Nya innerdörrar, ommålning, nytt yttertak, nya fönster, isolerat vindsbjälklag, fasadputsning, ny hiss och renoverad ventilationsanläggning tillhör de mer omfattande åtgärder som vidtagits och gett huset en ny fräschör.

Biljard Visa större bild
Carl Andersson och Saman Amini
prövar det nya biljardbordet.

Källarvåningen ska heta "Cansas" som en hedersbetygelse till den framgångsrika kören och där nere finns både studior och replokaler för de musikintresserade. Den som gillar biljard kan glädja síg åt ett alldeles nytt bord att spela på.

Kultur och kulturskola samsas

I markplanet finns den öppna fritidsdelen som också husets allra största avdelning med scen och bakomliggande loge, café och ett "mysrum". Projektor och stor filmduk saknas inte heller och det innebär att lokalen också kan användas som biosalong.

På övre plan finns en slöjdsal och den är tillgänglig för alla åldrar. Här uppe har också Kulturskolan Miranda sina nya lokaler efter flytten från de två tidigare lokaliseringarna; Mirandahuset alldeles i närheten och Saxnäs på andra sidan Saxviken.

Dans- och dramasalen Visa större bild
Tord Bengtsson visar salen för dans,
drama och film.

- På Saxnäs hade våra nyare verksamheter som drama, bild, dans och media, berättar musikläraren Tord Bengtsson. Mirandahuset här intill användes för musikundervisning, men nu har vi alltså fått in allt under samma tak. Vi har sju undervisningsrum och två redigeringsrum, dessutom ett stort rum för dans, drama och film.

Fritidsgården Slussen, även den alldeles i närheten, har stängts som en följd av Rosa husets tillkomst. Här har istället skapats en öppen fritidsverksamhet som drivs av ungdomarna själva under ledning av coachande ungdomsvägledare.

- I första hand vänder vi oss till gymnasister, men även yngre är givetvis välkomna att delta, säger ungdomsvägledaren Magnus Drotz. Det är alltså i princip ungdomarna som ska svara för verksamheten i huset som är en fantastiskt härlig investering av våra politiker.

 

Sven-Erik Nilsson

 

Dela med andra

Kommentera sidan

Om det är något du vill meddela oss, hittat något fel eller saknas information kan du använda dig av det här formuläret. Om du vill ha återkoppling på din kommentar vänligen fyll i din mailadress.

Vi tar tacksamt emot all feedback.

// Vänliga hälsningar kommunikationsenheten Mora kommun

Sidan uppdaterad den 4 februari 2011.

Sök på webbplatsen

Visste du att....

... IFK Mora fyllde 100 år 2009?

Mora Kommun, 792 80 Mora, Besöksadress: Fredsgatan 16, Tel: 0250-260 00 kl 07.45-16.30, Fax: 0250-186 42, E-post:
Org. nr: 212000-2213