Ett Satans Spektakel i Vattnäs

20 oktober 2011

Häxbålen brinner vid Österdalälvens strand. Femton ortsbor har dömts till döden för trolldom, halshuggits och slutligen står nu tre bål i brand på sandudden mitt emot Mora kyrka. Det är i augusti 1669 och vi befinner oss mitt i en mörk tid i Moras och landets historia. 

Häxprocess Visa större bild

En ny utmaning

Sedan Zornspelet först såg dagens ljus 1998 har ca 17 000 personer sett pjäsen om Morasonen och konstnären Anders Zorns liv. Vartannat år har vår publik kunnat följa Zorns liv, men i sommar kommer alltså för första gången Zornspelet få vila till förmån för ett helt nyskrivet manus. Många timmar har gått åt till bakgrundsstudier av det rika, skriftliga källmaterial som finns bevarat och välbevandrade lokalhistoriker har bidragit med sin kunskap till manusgruppen. Efterhand har en helt ny pjäs vuxit fram, där vi kommer att få följa några av de människor som rannsakades av trolldomskommissionen, som anklagades av nära och kära och som stundom torterades till att erkänna brott de inte begått. Det var sannerligen ett satans spektakel!

Till pjäsen kommer en helt ny kostymuppsättning att tas fram, liksom ny rekvisita och ny scenografi, ny musik komponeras, men framför allt kan en helt ny spelplats presenteras till sommaren. I Vattnäs Konsertlada har man funnit en fantastisk scen med underbar omgivning och där kommer pjäsen att sättas upp under första veckan i juli 2012.

- För föreningen är det otroligt inspirerande att ha samarbete med med världsartister som Pers Anna Larsson och Göran Eliasson, de båda initiativtagarna till Konsertladan, säger Anneli Persson.

Inte bara teater

- Föreningen tar även ett helt nytt grepp i samband med den nya pjäsen, då vi satsar på en seminariedel som kopplas till pjäsen. Tanken är att knyta samman dåtidens häxprocesser med den moderna tidens häxprocesser - utfrysning och mobbing. Vi kommer att erbjuda våra teaterbesökare att ta del av seminariet där kända personer belyser problematiken från flera håll.

Regissören Martin Göthberg säger så här om den nya uppsättningen:

- En så dramatisk händelse som häxprocesserna i Mora borde ha blivit teaterpjäs tidigare. Det är ett tungt ämne men samtidigt oändligt viktigt att berätta historien och att visa sambandet med moderna häxprocesser i form av utfrysning och arbetsplatsmobbning. Många jag pratat med under manusskrivandet säger ungefär så här "Vad bra att ni kopplar ihop det med det moderna för jag har varit med om…" och så kommer en berättelse om moderna häxprocesser.

Martin har även tillsammans med Marianne Martinsen-Persson, Britti Halvarsson och Ewa Andersson stått för manusarbetet. Samtliga har tidigare deltagit i Zornspelet. Perra Ernlund kommer att skriva musiken och även han är rutinerad i sammanhanget, som en av kompositörerna till musiken i Zornspelet. Uppsättningens projektledare är Maria Burtus och Anneli Persson, båda med bakgrund i Zornspelet.

Provspelning av manus har inletts, snart sker rollbesättning och sedan väntar replikstudier och repetitioner inför urpremiären av ”Ett Satans Spektakel” i Konsertladan i Vattnäs.

 

Dela med andra

Kommentera sidan

Om det är något du vill meddela oss, hittat något fel eller saknas information kan du använda dig av det här formuläret. Om du vill ha återkoppling på din kommentar vänligen fyll i din mailadress.

Vi tar tacksamt emot all feedback.

// Vänliga hälsningar kommunikationsenheten Mora kommun

Sidan uppdaterad den 20 oktober 2011.

Sök på webbplatsen

Visste du att....

... gravfältet på Sollerön grävdes ut 1928?

Mora Kommun, 792 80 Mora, Besöksadress: Fredsgatan 16, Tel: 0250-260 00 kl 07.45-16.30, Fax: 0250-186 42, E-post:
Org. nr: 212000-2213