"Ett Satans Spektakel" får professionell koreografi

27 januari 2012
Dansare
De sex tjejer som ska dansa heter Ronja Jansson, Maria Gunnars, Mimmie Öhrn, Hanna Romelin, Victoria Rytter Andersson och Anna Helander. Här instrueras de av koreografen Deborah Dobson-Kåge.

Inför sommarens uppsättning av skådespelet om häxprocesserna i Mora 1669 har världsartisterna Deborah Dobson-Kåge och Jonas Kåge engagerats. Paret bor i Lenåsen, Rättvik, men tillbringar en del av sin tid på de internationella scenerna. Men de tjänstgör också som lärare på S:t Mikaelsskolans estetiska program och det har i sin tur lett till att de nu blir koreografer för "Ett Satans Spektakel".

Där kommer dansen att ha en viktig konstnärlig funktion och till den änden har man rekryterat danseleverna i årskurs 2 på skolan. De får därmed ett gyllene tillfälle att dansa i en stor produktion, något som inte är alla gymnasister förunnat. Erbjudandet togs emot med öppna armar, berättar regissören Martin Göthberg:

- Jag berättade om några scener i pjäsen och dansens roll där. Det bara glödde av förväntan i ögonen hos danseleverna. De vill ha manus bums. Det känns fantastiskt roligt och som en helt riktig satsning."

Han menar att det estetiska programmet håller hög kvalitet och i kombination med produktionsinriktning, gott samarbete med lärarna och trivsel bland eleverna har därför denna möjlighet skapats. Den ger också en intressant bieffekt genom att deltagandet samtidigt kommer att utgöra elevernas projektarbete, en uppgift som normalt genomförs under det tredje året. Men som nu alltså görs klart redan sommaren dessförinnan. 

Nu blir det naturligtvis inte bara dans på scenen i Vattnäs konsertlada under den första veckan i juli. Inte mindre än 30 skådespelare deltar också, varav 10 barn, och tillsammans med dansarna ska de gestalta de grymheter som ägde rum på Tuvan år 1669.

- Att vi kan ta del av varandras resurser är väldigt viktigt för oss i en produktion där största delen består av ideellt arbete, säger projektledarna Maria Burtus och Anneli Persson. 

 

Sven-Erik Nilsson

 

Dela med andra

Kommentera sidan

Om det är något du vill meddela oss, hittat något fel eller saknas information kan du använda dig av det här formuläret. Om du vill ha återkoppling på din kommentar vänligen fyll i din mailadress.

Vi tar tacksamt emot all feedback.

// Vänliga hälsningar kommunikationsenheten Mora kommun

Sidan uppdaterad den 27 januari 2012.

Sök på webbplatsen

Visste du att....

... Rumbo Mats Aronsson i Östnor redan på 1820-talet startade det som sannolikt var Ovansiljans första bankrörelse?

Mora Kommun, 792 80 Mora, Besöksadress: Fredsgatan 16, Tel: 0250-260 00 kl 07.45-16.30, Fax: 0250-186 42, E-post:
Org. nr: 212000-2213