Emil Jönsson till IFK Mora Skidklubb

31 oktober 2012

Moderklubben kompenseras

Lite av en drömvärvning för skidklubben som i sitt stall även kan räkna i sambon Anna Haag. Som naturligtvis haft ett finger med i spelet kring övergången.

Han lämnar därmed moderklubben Årsunda IF som trots förlusten ändå får vara med om något helt unikt i den svenska längdskidvärlden.

Emil Jönsson

- IFK Mora Skidklubb kommer att instifta ett stipendium i Emils namn till ungdomar i Årsunda och så vitt jag vet är vi första klubb som också tänker på moderklubben, säger Rolf Hammar, ordförande i IFK Mora Skidklubb. Och vi gör det för att vi nu kommer att skörda framgångarna av Emil och då vill vi ge något tillbaka. Vi borde också göra en supporterresa från Årsunda till Mora när Vasaloppets Hus är ombyggt och klart.

En resa som bestämdes i samma stund direkt på presskonferensen och det blev ordföranden i IFK Moras Idrottsallians, Olle Andersson, som fick uppdraget att arrangera.

Flera faktorer lockade

Nu är inte Mora någon ny bekantskap för Emil Jönsson, tvärtom. Här har han gått fyra år i skidgymnasiet och genom Anna Haag har det blivit många fler vistelser.

- Jag känner mig lite "Morig" och har ju kommit in i klubben rätt naturligt, förklarar han. Brukar hjälpa Moraåkarna att valla och testa skidor så beslutet att byta klubb har växt fram under några år. Nu kommer jag att få riktig teamkänsla och vara med och slåss om SM-guldet i stafett, något jag verkligen längtat efter i många år. För SM är viktigt för oss åkare. IFK Mora Skidklubb drivs proffsigt med bra serviceteam, bra träningsläger och ungdomsverksamhet. Ett verkligt effektivt helhetskoncept.

Ordföranden Rolf Hammar är minst lika lycklig han:

- Emil är en världsstjärna som har karisma och kan lyfta klubben ännu mer. Därför är det fantastiskt kul att få vara med om detta.

Rolf och Emil
Rolf Hammar, ordförande i IFK Mora Skidklubb, med sin drömvärvning.

Vasaloppsstart kommer - i framtiden

Att Emil Jönsson ännu inte åkt Vasaloppet har man från Moras sida sett mellan fingrarna med. Men förväntningarna finns, och han gjorde också klart att han någon gång framöver ska ta sig an uppgiften.

- Jag kan spåret utan och innan sedan tiden i skidgymnasiet, så när det passar i planeringen ska jag ställa upp. Fast de blir inte de tre närmaste åren, för då är det fullt av mästerskåpstävlingar. Och den gången jag ställer upp så blir det en seriös satsning. Jag tänker förbereda mig noggrant för att kunna placera mig så bra som möjligt. Det krävs ju ett helt annat träningsupplägg än det jag brukar köra, man vet ju att inte ens rutinerade femmilsåkare brukar ha en chans i dagens Vasalopp.

Inte bara sprint

Fjolårssäsongen spolierades delvis av skador och därför blev det i stort sett bara sprintåkning som kom att stå på programmet. Något som han tänker ändra på i år:

- Sprint blir i och för sig kärnverksamheten även i fortsättningen, men det ska bli fler längre lopp också. Nu för tiden räcker det inte med att bara vara snabb om man ska ligga i sprinttoppen, man måste vara grundligt genomtränad för att klara av återhämtningen mellan loppen under de två timmar som tävlingen brukar ta. Konkurrensen har blivit mycket tuffare, från början var sprint i stort sett en norsk affär, sedan kom Sverige in i bilden och nu är det många nationers åkare som kan tävla om pallplatserna.

 

Sven-Erik Nilsson

 

Dela med andra
  • Dela på Google

Kommentera sidan

Om det är något du vill meddela oss, hittat något fel eller saknas information kan du använda dig av det här formuläret. Om du vill ha återkoppling på din kommentar vänligen fyll i din mailadress.

Vi tar tacksamt emot all feedback.

// Vänliga hälsningar kommunikationsenheten Mora kommun

Sidan uppdaterad den 31 oktober 2012.

Sök på webbplatsen

Emil Jönsson

Född: 15 augusti 1985 i Årsunda
Klubb: Tidigare Årsunda IF, från och med säsongen 2012/13 IFK Mora SK
Bor: Östersund
Familj: Sambo Anna Haag, elitskidåkare
Meriter: 1:a totala Sprintvärldscupen 10/11,
1:a totala Sprintvärldscupen 09/10,
2:a totala Sprintvärldscupen 07/08,
3:a totala Sprintvärldscupen 06/07,
VM-brons i sprint 2011

Visste du att....

... Vasamonumentet i Mora invigdes 1860, på den plats där Gustav Vasa enligt sägnen gömde sig i en källare undan sin förföljare?

Mora Kommun, 792 80 Mora, Besöksadress: Fredsgatan 16, Tel: 0250-260 00 kl 07.45-16.30, Fax: 0250-186 42, E-post:
Org. nr: 212000-2213