Dags igen för Vinterfest

10 februari 2011
Orphei Drängar
Orphei Drängar med dirigenten Cecilia Rydinger Alin är en av de stora sevärdheterna.

Den 10-13 februari kommer Mora, Orsa och Älvdalen att ljuda av de vackraste toner, framförda av världsartister i ett underbart vinterlandskap. För sjätte året i rad anordnas Vinterfest som etablerat sig som ett av landets stora evenemang inom konstmusiken.

De tre kommunerna Mora, Orsa och Älvdalen är viktiga parter i det mångfacetterade samarbete som gör Vinterfest till en angelägenhet för Dalarna i allmänhet och den norra delen i synnerhet. Inte bara kommunala medel tillförs utan också personal med olika arbetsuppgifter för att allt ska fungera. Företag är givetvis också involverade i hög grad, för att inte tala om alla frivilliga krafter som ställer upp.

Janine Jansen
Janine Jansen, violinist i världsklass.

Frivilligkåren uppgår till ca 75 personer med de mest skiftande uppdrag; parkeringsvakt, biljettrivare, platsvisare, programutdelare, bladvändare, försäljning av skivor och kort, transporter och mycket annat. Exempel på det sistnämnda är byalagen runt Orsasjön som tänder kasar på torsdagskvällen för hela bygden ska se att Vinterfest har startat.

Alldeles extra bra kommer kasarna att synas från Skeer där den första konserten äger rum samma kväll. När musiken klingat ut kan konsertbesökare och allmänhet också beskåda ett påkostat "eldevent" som genomförs i samarbete med Jordi Arkö och Länskonst Dalarna. Två eldskulptörer och en av Europas främsta pyrotekniker ska se till att det blir en upplevelse för alla på plats. För att värma i vinterkylan bjuder Vasaloppet på den världsberömda blåbärssoppan och Wärdshuset Slipstenen säljer gulaschsoppa och Glühwein.

Martin Fröst
Martin Fröst, konstnärlig ledare för
Vinterfest. Och klarinettist av rang.

Barn och ungdomar får också sin beskärda del av de tre dagarna och för dessa yngre engagerar sig ett 30-tal lärare, föräldrar barn och ungdomar.

MUSIKOM och Lilla Vinterfest har blivit ett begrepp och i år kommer en av barnens favoriter Sara Edwardsson till Mora för att leda en konsert på Class Gym under lördagen. Dagen därpå visas Disneyfilmen Fantasia på bion i Älvdalen och där går alla barn in gratis. Vid dessa båda arrangemang blir det också gratis glass, en specialvariant med de två Vinterfestfigurerna Jullan och Björnson som barnen redan tidigare stiftat bekantskap med. I Älvdalen bjuds det också på hundspann och hundgos för de minsta. Pianospelande ungdomar kan delta i en workshop på Orsa Musikskola i ett samarrangemang mellan Vinterfest, RUM och Musikskolorna Ovansiljan. 

Tre intensiva dagar med förstklassig musik kan avnjutas av ortsbor, dalfolk i allmänhet och många hitresta från när och fjärran. Alla som vill uppleva världsartister mitt i den gnistrande vintern har här ett unkit tillfälle att ta vara på.

 

Sven-Erik Nilsson 

Dela med andra

Kommentera sidan

Om det är något du vill meddela oss, hittat något fel eller saknas information kan du använda dig av det här formuläret. Om du vill ha återkoppling på din kommentar vänligen fyll i din mailadress.

Vi tar tacksamt emot all feedback.

// Vänliga hälsningar kommunikationsenheten Mora kommun

Sidan uppdaterad den 10 februari 2011.

Sök på webbplatsen

Visste du att....

... elektriciteten kom till Östnor 1916?

Mora Kommun, 792 80 Mora, Besöksadress: Fredsgatan 16, Tel: 0250-260 00 kl 07.45-16.30, Fax: 0250-186 42, E-post:
Org. nr: 212000-2213