Anta utmaningen - cykla 20 varv runt jorden!

19 maj 2011
Hela Dalarna Cyklar

Måndagen den 9 maj drog cykelutmaningen Hela Dalarna Cyklar igång. Under 6 veckor gäller det att cykla så mycket som möjligt. Målet med årets cykelkampanj är att vi tillsammans i Dalarna ska cykla minst 20 varv runt jorden. Hur många kilometer kan du bidra med? Utmana dina vänner, grannar, arbets- och skolkamrater!

- Utmaningen är till för alla som kan cykla, förklarar Lillian Lundin Stöt, länskonsulent på Naturskyddsföreningen Dalarna och samordnare för årets kampanj. Det kan handla om att cykla till jobbet/skolan eller på fritiden. Inte minst alla som träningscyklar, där vi ser ett ökat intresse.

En nyhet för i år är att startkort för hela länet trycks i annonsblad och tidningar. Startkortet finns även på www.naturskyddsforeningen.se/dalarna, flera kommuners hemsidor och Facebook.

- Det ska vara lättillgängligt och enkelt att delta, tycker Lillian. I år finns inte heller någon gräns för hur många dagar man ska cykla. Alla cyklade kilometer räknas!

Alla i Dalarna kan delta med det länsövergripande startkortet som skickas/mailas till Naturskyddsföreningen. Flera kommuner har egna cykelkampanjer som ingår i utmaningen.
Här kan deltagarna även lämna/skicka startkortet till kommunen, t ex i Säter, Smedjebacken och Ludvika. Ludvika kallar sin kampanj ”Vi hojar tillsammans”.

- Vår kampanj har lite andra tider, förklarar MariAnne Sand, föreningskonsulent på Ludvika kommun. Vi startar med en stor cykeldag den 7 maj och sen kan man cykla till den 11 juni. Man ska samla minst 20 cykeldagar. Se www.ludvika.se/vihojar.

Initiativet Hela Dalarna Cyklar kommer från Falun, Borlänge, Hedemora och Mora kommuner och har pågått sedan 2008. Naturskyddsföreningen Dalarna samordnade utmaningen 2010 och även i år.

- Arrangemanget ingår i Folkhälsoinstitutets satsning på bättre matvanor och mer fysisk aktivitet ”Ett friskare Sverige”, berättar Malin Jonsson, friskvårdskonsulent på Falu kommun. Att cykla är ett bra sätt att röra på sig som gör oss friskare.

- Klipp eller skriv ut startkortet och börja samla kilometer, uppmanar Karin Gustavsson på Borlänge kommun. Möt sommaren på cykel - ut och njut!

Sex goda skäl att välja cykeln – för hälsa, miljö och plånbok:

  1. Du lever längre. En person som inte brukar motionera halverar risken för hjärt- och kärlsjukdomar genom att cykla fem kilometer varje dag.
  2. Du blir pigg. Kom till arbetet pigg som en lärka. En dos frisk luft och lite motion gör susen för den morgontrötta.
  3. Du kan gå ned i vikt. Om du nu behöver gå ned i vikt kan du tappa 5–6 kilo på ett år genom att cykla en halvtimme om dagen, utan att lägga om kosten.
  4. Den är extremt klimatsmart. Att resa med cykel ger inga koldioxidutsläpp. Det finns få sätt att resa som är bättre för miljön.
  5. Den är billig. Om du har fem kilometer till jobbet och cyklar istället för att köra bil sparar du ett par tusen per år - bara i bränslekostnader!
  6. Den är snabb. Flera undersökningar har visat att cykeln är snabbast för resor inom tätorter. För bilister kan halva restiden gå åt till att hitta parkering och gå från bilen till målet.

Mer info:
http://www.naturskyddsforeningen.se/dalarna

Mora kommun
Eva Larsson, miljösamordnare
0250-261 52
This is a mailto link

 

Dela med andra

Kommentera sidan

Om det är något du vill meddela oss, hittat något fel eller saknas information kan du använda dig av det här formuläret. Om du vill ha återkoppling på din kommentar vänligen fyll i din mailadress.

Vi tar tacksamt emot all feedback.

// Vänliga hälsningar kommunikationsenheten Mora kommun

Sidan uppdaterad den 19 maj 2011.

Sök på webbplatsen

Visste du att....

... Vasamonumentet i Mora invigdes 1860, på den plats där Gustav Vasa enligt sägnen gömde sig i en källare undan sin förföljare?

Mora Kommun, 792 80 Mora, Besöksadress: Fredsgatan 16, Tel: 0250-260 00 kl 07.45-16.30, Fax: 0250-186 42, E-post:
Org. nr: 212000-2213