20 kilometer konstsnöspår i Mora

10 december 2010

Pistmaskin Visa större bild

I det som tycks bli Sveriges längsta sammanhängande konstsnöspår erbjuds inom kort totalt cirka 20 kilometer välpreparerade konstsnöspår för både klassisk och fristilsåkning i Mora. Denna vecka har nämligen Mora kommun i samarbete med Vasaloppet lagt ut konstsnö för att säkra spårkvaliteten mellan bland annat Mora skidstadion och Eldris.

4,5 kilometer konstsnö har hittills lagts ut av Vasaloppet och spårats av Mora kommun. Planen är att på måndag fortsätta snösäkringen den sista biten upp till Eldris samt mellan Bryggeribacken och ned till Auklandbron. Det innebär samtidigt att maskiner kommer att vara i arbete på sträckan och försvåra skidåkningen. I anslutning till Mora skidstadion blir det totalt cirka 20 kilometer konstsnöspår när allt är klart. Tilläggas kan att även natursnöspåren i området i dagsläget håller hög kvalitet.

– Mora kommun står för konstsnön, medan Vasaloppet bekostar utkörningen. Detta är en åtgärd som kan genomföras mycket tack vare de så kallade spåravgifterna, säger Mora kommuns fritidschef Lasse Ericsson.

Vad gäller resterande del av Vasaloppsspåret har Vasaloppet vid sin ”snöfabrik” i Oxberg nu tillverkat cirka 49.000 kubikmeter konstsnö, som förhoppningsvis slipper användas. Snödjupet i resten av Vasaloppsspåret är just nu mellan fem och tio centimeter. Skulle det inte komma någon snö ”uppifrån” så läggs konstsnön ut från och med 25 januari. Konstsnö klarar också ett eventuellt blidväder sex gånger bättre än natursnö.

Hur ser planen ut de närmaste veckorna? Kylan tycks hålla i sig…

– Börjar det snöa riktigt så kan det vara klart på två dagar. Det är bra att underlaget har frusit, men det får inte heller vara alltför kallt nu utan snö för då får vi problem med svall, säger John Lif som är Vasaloppets banchef.


 

Dela med andra

Kommentera sidan

Om det är något du vill meddela oss, hittat något fel eller saknas information kan du använda dig av det här formuläret. Om du vill ha återkoppling på din kommentar vänligen fyll i din mailadress.

Vi tar tacksamt emot all feedback.

// Vänliga hälsningar kommunikationsenheten Mora kommun

Sidan uppdaterad den 10 december 2010.

Sök på webbplatsen

Visste du att....

... namnet Mora förekommer i skrift första gången 1325?

Mora Kommun, 792 80 Mora, Besöksadress: Fredsgatan 16, Tel: 0250-260 00 kl 07.45-16.30, Fax: 0250-186 42, E-post:
Org. nr: 212000-2213