Öppet Hus på Tomtebogården

12 november 2009
Fikapaus
Besökare och boende samlade vid kaffebordet för en pratstund.

- Det har varit jättetrevligt med många fler besökare än vi väntat oss, säger enhetschefen Margaretha Lars-Jos.

- Vi resonerade som så att om det så  bara kommer en enda så blir vi glada. Kommer det ytterligare någon blir vi ännu gladare.

Därför fanns det goda skäl till de glada minerna både bland personal och boende. I ett av dagrummen spelade Anhörigorkestern som visade sig vara högst habila musikanter som till och med lockade upp några par på dansgolvet.

En tipspromenad hade anordnats i de olika korridorerna och doften av kaffe kunde lokaliseras till ett rum där det också bullats upp med hembakat bröd.

- Det har vi naturligtvis bakat här, bekräftade Margaretha Lars-Jos. 

Hyreshus blev äldreboende

Bernt Persson Visa större bild
Socialnämndens ordförande Bernt Persson.
Tomtebogården invigdes i oktober 2001 och har en alldeles speciell historia. På den tiden var bostadsbrist i Mora ett okänt begrepp, tvärtom stod några av Morastrands hyreshus på Tomtebo i stort sett tomma. Sex av dem  såldes till ett norskt företag som bildade en bostadsrättsförening och den sålde i sin tur ut de 102 lägenheterna. Två andra länkades samman med en centralbyggnad och blev Tomtebogården med i dag 30 platser i särskilt boende och 10 demensplatser.

- Vi hade då brist på äldreboende och därför passade det bra att bygga om två av husen, berättar socialnämndens ordförande Bernt Persson.

Drivs på entreprenad

Han var en av dagens besökare och den som skrev det första avtalet med Carema, det bolag som sedan starten sköter verksamheten.

Fisketur till Majtjärn. Visa större bild
Fisketur till Majtjärn.
- Avtalet var på 5 + 2 år och det förlängdes nu från den 1 oktober i ytterligare tre år. I vår verksamhetsplan hade vi inskrivet att när ett nytt äldreboende skulle byggas så skulle det också läggas ut på entreprenad. Det ger oss möjlighet att få intryck och lära oss av andra och dessutom en alternativ arbetsgivare för dem som inte vill vara anställda av kommunen.

När han tittar tillbaka på de gångna åtta åren kan han konstatera att Tomtebogården i stort sett fungerat väl.

- Det har väl förekommit perioder när Carema haft en del chefsproblem, men sedan ett par-tre år tillbaka har det inte funnits några klagomål. Tomtebogården är lika bra som våra egna boenden och i kvalitetsmätningarna placerar man sig varken i topp eller i botten.

Boende med självförtroende

Det är också den egna känslan av att verksamheten är i ordning som gjort att Margaretha Lars-Jos bjudit in kommunens politiker och tjänstemän till Öppet Hus.

Margaretha Lars-Jos Visa större bild
Enhetschefen Margaretha Lars-Jos framför
bilder som tagits vid olika aktiviteter.
Hon visar runt i lokalerna och berättar om alla de aktiviteter som brukar äga rum; stompbak, fiskeutflykter, konstutställningar och mycket annat som gläder de boende. För att inte tala om när Färnäs Night Cruisers bjöd bjöd på en åktur i raggarbilar till Nusnäs med fika och en titt på tillverkningen av Dalahästar.

- Förut har det ju skrivits en del om Tomtebogården men nu tror vi oss ha ett gott rykte och vill därför visa upp det har och det vi kan stå för. Och eftersom den här dagen blev så lyckad så kommer vi att ordna Öppet Hus fler gånger.

 

Sven-Erik Nilsson

 

Dela med andra

Kommentera sidan

Om det är något du vill meddela oss, hittat något fel eller saknas information kan du använda dig av det här formuläret. Om du vill ha återkoppling på din kommentar vänligen fyll i din mailadress.

Vi tar tacksamt emot all feedback.

// Vänliga hälsningar kommunikationsenheten Mora kommun

Sidan uppdaterad den 12 november 2009.

Sök på webbplatsen

Visste du att....

... att Anders Ström 1931 var förste Morabo att vinna Vasaloppet?

Mora Kommun, 792 80 Mora, Besöksadress: Fredsgatan 16, Tel: 0250-260 00 kl 07.45-16.30, Fax: 0250-186 42, E-post:
Org. nr: 212000-2213