Nytt korttidsboende på Spanskgården

4 april 2012
Nya Gläntan
Garderober i varje rum är ett måste. Sängkläderna ligger klara för bäddning.

Hårt arbete gav snabb inflyttning

Hemtjänsten har flyttat ut ur sina lokaler och efter en rekordsnabb ombyggnad har "Nya Gläntan" fått anpassade lokaler för sin verksamhet.

När mora.se besökte avdelningen dagen innan de tre första brukarna skulle komma pågick en febril verksamhet. Hantverkare skruvade, borrade och monterade på olika håll och så fort de är klara i ett rum kom städpatrullen. Redan dagen innan hade korridoren gjorts i ordning och vid besöket kunde vi konstatera att det pågick slutstädning i det lilla köket. Men några av rummen var redan klara och där stod sängarna prydligt bäddade.

- Här har det gjorts ett jättejobb under 14 dagar, både av hantverkare och av vår egen personal, berömde enhetschefen Agneta Evestedt.

Nya Gläntan-1 Visa större bild
Personalen under en paus i arbetet. Fr.v. Agneta Evestedt, Helena Wellert, Lena Kuver, Ann-Britt Axelsson, Patrik Johansson, Anneth Börjesson, Linda Sparr och Laila Björkqvist.

Tre varianter av "Gläntan"

Det är alltså en utökning av korttidsboendena i Mora som har tillkommit. Förutom de 24 platser som redan fanns på Spanskgården har 13 nya platser adderats tack vare "Nya Gläntan". Av dem är tio renodlade korttidsplatser, ofta för palliativ vård eller växelvård, medan tre är så kallade sjukhemsplatser för permanent boende.

- Rehab är grunden för korttidsboendet och de som finns här kommer ofta från lasarettet sedan de bedömts vara utskrivningsklara. En del kommer också hemifrån, gemensamt för alla är att de har blivit biståndsbedömda och att vi fått besked om hur länge de ska stanna hos oss. Målet är att 60 % ska kunna återvända hem, men det har vi ännu inte uppnått. Så för en del av brukarna kan det på sikt betyda en överflyttning till ett permanent äldreboende. Hos oss kan vistelsen vara från enstaka dagar till flera månader, det varierar från person till person.

De 13 platserna är fördelade på tre dubbelrum och resten enkelrum. Maten levereras från lasarettet och görs i ordning i mottagningsköket som ligger på nedre plan och är gemensamt för de tre avdelningarna "Gläntan uppe", "Gläntan nere" och "Nya Gläntan".

Nya Gläntan-2 Visa större bild
Har man inget arbetsbord får man göra det bästa av situationen.

Platserna fylls snabbt

Med "Nya Gläntan" har också nya tjänster tillkommit för den dagliga vården. Tio stycken närmare bestämt, på dagtid jobbar sju undersköterskor och på natten tre. Dessutom har Spanskgården tre sjuksköterskor, en sjukgymnast och en arbetsterapeut, samtliga heltidsanställda. En läkare finns på plats två dagar i veckan.

- Så långt jag vet nu kommer tre platser att fyllas på öppningsdagen, berättar Agneta Evestedt. Sedan är tre platser inbokade dag två och ytterligare två platser dag tre. Det innebär att beläggningen kommer att vara minst 60 % redan efter tre dagar.

 

Sven-Erik Nilsson

 

Dela med andra

Kommentera sidan

Om det är något du vill meddela oss, hittat något fel eller saknas information kan du använda dig av det här formuläret. Om du vill ha återkoppling på din kommentar vänligen fyll i din mailadress.

Vi tar tacksamt emot all feedback.

// Vänliga hälsningar kommunikationsenheten Mora kommun

Sidan uppdaterad den 4 april 2012.

Sök på webbplatsen

Visste du att....

... det första postkontoret etablerades vid nuvarande Vasaloppsmålet 1831?

Mora Kommun, 792 80 Mora, Besöksadress: Fredsgatan 16, Tel: 0250-260 00 kl 07.45-16.30, Fax: 0250-186 42, E-post:
Org. nr: 212000-2213