Frivilliga ger guldkant åt de äldre

28 juni 2010
Frivilligträff-jun-2010

De frivilliga sjunger, spelar, ordnar fikastunder och högläsning för att bara ta några exempel. En uppskattad verksamhet och inför sommaren bjöd kommunen som ett tack in till en liten fest i Vika bygdegård.

Alla gamla är välkomna

Efter de aktiva åren kommer många äldre att tillbringa sina dagar i seniorboenden av olika slag. Eller i det egna hemmet, med eller utan hjälp av äldreomsorgen. En välordnad tillvaro på många sätt men det finns också gott om ledig tid när arbetslivet är ett avslutat kapitel.

Det var för att ge förströelse och avkoppling från vardagen som kommunen startade projekt Aktivitetssamordnare i september 2009. Där är frivilligverksamheten är en del av uppdraget. Ett initiativ som redan kan räkna in mer än 100 personer som gärna ställer upp för de gamla. Där sprider de frivilliga mycket glädje genom olika aktiviteter som gör den dagliga tillvaron lite ljusare.

Sånggrupp Visa större bild
En sångkör gjorde ett bejublat
framträdande med låten "Kära
hjärtanes Kersti" sjungen på mål.
- Ni gör en fantastisk insats och idag vill vi tacka er för att ni ställer upp, sade Lena Broman i sitt välkomsttal. Tidigare kallades ni volontärer, men vi tycker att den benämningen kan leda lite fel så därför har vi bestämt att ni ska kallas frivilliga.

Av de 120 inbjudna hade närmare 90 kommit till bygdegården där de bjöds på lunch som producerats vid ett av äldreboendena, Stoltgården på Sollerön. På menyn stod gulaschsoppa med vitlöksaioli, morotsbröd och därefter kaffe och hembakat bröd. Men redan vid ankomsten serverades en drink av, det alkoholfria slaget, dessutom delades lotter ut med priser skänkta av Vasaloppet och Zornsamlingarna.

Medan deltagarna tog för sig av buffén spelade Anhörigorkestern några låtar. Fyra duktiga musiker; två dragspelare, en gitarrist och en basist, alla seniorer som är eller har varit anhörigvårdare. Anhörigorkestern har anammat projektets idé att gratis få använda sig av en ”träningslokal” på ett av kommunens trygghetsboenden. På så sätt bjuder man de äldre en stunds underhållning medan orkestern själv får träna på sin repertoar.

Lunch
En välsmakande lunch serverades, tillagad på Stoltgården, Sollerön.

Många olika arrangemang 

Seniorer är också övriga frivilliga, eftersom insatserna görs under dagtid så är det här en verksamhet som passar för pigga pensionärer. De tillhör många olika organisationer och de flesta av dem fanns med ute i Vika. Några exempel bland det som erbjuds runt om i kommunen:

Anhörigorkestern Visa större bild
Anhörigorkestern är en samling
duktiga musiker som sprider glädje
på äldreboenden.
Mora församling ordnar sångstunder, en handarbetsgrupp kokar också kaffe och samtalar. Det finns bingovärdinnor och högläsare, stiftelsen Livskällan bjuder på underhållning (även under helger). Glädjespridarna ordnar danser där intäkterna går tillbaka till de äldre, PRO och SPF har sånggrupp som turnerar. På Sollerön finns två pensionärsföreningar som ordnar fika- och handarbetsstunder. I Våmhus och Nusnäs har man en uppskattad caféverksamhet som ordnas på ett helt fantastiskt sätt av ett gäng glada kvinnor varannan vecka.

Att fika är djupt förankrat i den svenska folksjälen och intresset avtar inte med stigande ålder. Det är med andra ord en naturlig del av mänsklig samvaro och följaktligen är det ett givet inslag i alla sammankomster.

Till glädje även för de frivilliga

Att bjuda till en fest är från aktivitetssamordnarnas sida ett litet men ett mycket välment sätt att få tacka alla som har ställt upp,

- Man ska bara komma ihåg att detta är en helt frivillig insats, man ersätter inte kommunens personal säger aktivitetssamordnarna.

Anhörigombud Visa större bild
Aktivitetssamordnare är, fr.v.:Lena
Abrahamsson, Camilla Ljunggren,
Karin Knutsson, Anita Johansson,
Ruth Johansson och Lena Broman.
”Att känna sig behövd”, ”Att känna sig värdefull”, ”Att känna att man kan göra något för någon annan samtidigt som man själv känner sig betydelsefull”. Detta är bara några av de kommentarer som man hörde av de frivilliga som hade samlats i Vika bygdegård.

- Det finns säkert fler som skulle vilja komma med i vår frivilligverksamhet säger Lena Broman, då är man välkommen att höra av sig till mig på telefon 265 60.

 
Sven-Erik Nilsson

 

Dela med andra

Kommentera sidan

Om det är något du vill meddela oss, hittat något fel eller saknas information kan du använda dig av det här formuläret. Om du vill ha återkoppling på din kommentar vänligen fyll i din mailadress.

Vi tar tacksamt emot all feedback.

// Vänliga hälsningar kommunikationsenheten Mora kommun

Sidan uppdaterad den 28 juni 2010.

Sök på webbplatsen

Visste du att....

... IFK Mora fyllde 100 år 2009?

Mora Kommun, 792 80 Mora, Besöksadress: Fredsgatan 16, Tel: 0250-260 00 kl 07.45-16.30, Fax: 0250-186 42, E-post:
Org. nr: 212000-2213