Ny tvättkorg vinnande koncept

3 februari 2012
Easy Laundry Visa större bild
Tvättkorgen och dess skapare UF-företaget Easy Laundry. Fr.v. Anna Kristiansson, Josefin Spjotgard, Sandra Nesset och Marika Hedh.

Ett steg på vägen mot eget företag

Av S:t Mikaelsskolans 17 UF-företag var det Easy Laundry som juryn belönade med förstaplatsen i årets tävling. Tillsammans med tre andra företag går vinnaren vidare till regionfinalen i Falun.

Ung Företagsamhet i Dalarna har under många år inspirerat gymnasieungdomar att starta egna så kallade UF-företag under skoltiden. Något som ger en inblick i företagandets värld och förhoppningsvis lockar fler unga att på sikt bli sina egna chefer. Och forskning på området visar att 24 % av deltagarna brukar starta företag före 30 års ålder, sett som ett genomsnitt över riket.

UF-företagens produkter eller tjänster visar alltid en stor bredd och årets tävling i Mora var inget undantag. De 52 elever som deltagit har låtit fantasin flöda i produktutvecklingen och alstren visades upp vid ett frukostmöte på Moraparken. Arrangör var som vanligt Mora Näringslivsråd och efter mötet kunde frukostgästerna vandra runt i en minimässa och träffa de unga företagarna.

Helhetslösning krävs 

Det är inte bara en intressant produkt som ska tas fram. En affärsplan hör också till, dessutom en muntlig presentation och intervjuer. Med andra ord sådant som också hör företagandet till och ibland nästan kan vara viktigare än själva produkten.

Malin Schneider Visa större bild
Malin Schneider är ekonomichef i
företaget Fredagsmys. Som har tagit fram
en receptbok med nyttiga snacks. Ett
wild-card till regionfinalen blev belöningen.

- Det vi också har tittat på är grupperna har fungerat och hur man anser sig kunna dra nytta av lärdomarna i processen, sade Lars-Göran Karlsson, en av de fyra jurymedlemmarna.

Ulla Karlsson, en annan jurymedlem, vittnade om svårigheten att vällja bland bidragen:

- I fjol sade vi att det var det bästa året någonsin, men nu menar vi att det var ännu bättre i år. Därför har det varit ett tufft jobb att plocka ut de företag som ska gå vidare till regionfinalen. Dit får vi skicka två, dessutom skulle vi få skicka ett wild-card. Men vi lyckades faktiskt få tillåtelse att skicka två wild-cards, å hårt var det alltså att särskilja deltagarna i toppen.

 

Fyra går vidare

Juryn kom slutligen fram till följande rangordning:

1. Easy Laundry (Tvättkorg)

2. Kullaring (Silverring med dalahästmotiv och/eller kurbits)

--------------------------------

Wild Cards (utan rangordning)

Watch It (Väggklockor med dalahästmotiv)

Fredagsmys (Nyttiga snacks och mellanmål)

Matlåda blev tvättkorg

Easy Laundry består av Josefin Spjotgard, VD, Anna Kristiansson, ekonomichef, Sandra Nesset, produktchef och Marika Hedh, marknadschef.

- Nu har vi tagit vårt första steg i företagandet och vet lite mer om vad som krävs. Det har verkligen varit extremt kul att få göra alla steg, inte bara de som är roliga. Först hade vi tänkt göra matlådor, men vi insåg snart att det skulle bli alltför dyrt. Så då gick vi igenom husets alla rum och när vi kom till tvättstugan fick vi idén om tvättkorgen. Stommen tillverkas av Lernia som också gör locken, vi gör sedan alla tygjobb fram till färdig produkt.

Priset för korgen är 350 kronor och hittills har tjejerna sålt ett 20-tal. Målet är att sälja 50 innan företaget måste avvecklas i maj, en regel som gäller för alla UF-företag. Sedan är det förstås inget som hindrar att produkten tas över av ett "riktigt" företag och lanseras på allvar ute på marknaden.

Fler bilder från UF 2012

 

Sven-Erik Nilsson

Kullaring Visa större bild
Kullaring med sina dalainspirerade ringar kom tvåa och går därmed också till regionfinalen i Falun den 22 mars. Fr.v. Karin Graaf, VD, Caroline Haglund, ekonomichef, Malin Gustafsson, inköpschef och Ebba Lidegran, marknadschef.

  

Dela med andra

Kommentera sidan

Om det är något du vill meddela oss, hittat något fel eller saknas information kan du använda dig av det här formuläret. Om du vill ha återkoppling på din kommentar vänligen fyll i din mailadress.

Vi tar tacksamt emot all feedback.

// Vänliga hälsningar kommunikationsenheten Mora kommun

Sidan uppdaterad den 3 februari 2012.

Sök på webbplatsen

Visste du att....

... att Anders Ström 1931 var förste Morabo att vinna Vasaloppet?

Mora Kommun, 792 80 Mora, Besöksadress: Fredsgatan 16, Tel: 0250-260 00 kl 07.45-16.30, Fax: 0250-186 42, E-post:
Org. nr: 212000-2213