Moraskolor röstar i Global Vote

26 januari 2012

Där avgörs vem av de tre nominerade barnrättshjältarna som får ta emot "The World Children's Prize 2012 for the Rights of the Child". Totalt är det 27 miljoner elever i 58 000 skolor runt om i världen som har möjlighet att avge sina röster.

I Dalarna deltar i år 29 skolor med ca 3 000 barn i omröstningen som anordnas av programmet World Children's Prize, en stiftelse med sitt säte i Mariefred. Den har som sitt syfte att hävda barns rättigheter, liksom att verka för demokrati och global vänskap. Bland beskyddarna märks bland andra Nelson Mandela, Aung San Suu Kyi och drottning Silvia.

Klassrepresentanter Visa större bild
Presentationen för media sköttes av, fr.v., Josefine Halvarsson-Kallur, Utmelandsskolan, Deeqo Ismail, Kyrkbyns skola i Orsa, Filippa Andersson, Vika skola, Josef Fastlund, Vika skola, Elin Kans, Utmelandsskolan och Kasper Duus-Karlbom, Kyrkbyns skola.

Alla Moraskolor deltar

Den enda presskonferensen anordnades i Mora och den var osedvanligt välbesökt. Press, radio och två tevekanaler var där för att se och höra på vad  barnen i årskurs 4-6 i Vika skola, Utmelandsskolan, Färnäs skola, Våmhus skola, Selja-Långlets friskola och Morkarlbyskolan hade att berätta. På plats fanns dessutom Kyrkbyns skola i Orsa som också är med i år. 

Barnkonventionen citerades och frågan ställdes om hur barnen behandlas i Sverige. Att mobbning förebyggs genom exempelvis Friends ses som positivt, liksom förekomsten av demokratidagar och Mora Ungdomsråd. Men det finns ändå saker som man tycker kan förbättras på den lokala nivån; skolmaten borde lagas i respektive skola och ännu mer resurser avsättas i kampen mot mobbning. Och så borde badhuset fräschas upp. 

Politikerna i Mora har att se fram emot ett antal frågor under våren. Får barnen tycka till om kommunens budget? Barnen vill också få tre exempel på frågor där man inhämtat barnens beslut och tre frågor där politikerna anser att beslut borde ha inhämtats.

Under våren kommer eleverna att studera priskandidaternas arbete och det görs genom tidningen Globen och via webben. Sedan är det dags att avge sina röster i god tid innan prisutdelningen i maj.

De tre kandidaterna är:

Anna Mollel, Tanzania

Hon har främst ägnat sig åt att hjälpa barn med funktionshinder till ett drägligt liv. Officiellt finns två miljoner drabbade, men den korrekta siffran antas vara betydligt högre, eftersom många  barn ofta isoleras av sina föräldrar.

Sakema Yaccobi, Afghanistan

Hennes insatser har riktats mot afghanska kvinnor och barn, för vilka hon har öppnat skolor, hälsokliniker och sjukhus. Genom hennes trägna arbete har 19 000 lärare utbildats och årligen får 125 000 barn utbildning och hälsovård i landet.

Ann Skelton

I 20 år har hon kämpat för sydafrikanska barns rättigheter, i synnerhet dem som hamnat på fel sida av lagen eller har andra problem. Många tusen är de barn som har undvikit fängelse genom att hon lyckats få dem från domstolarna in i utbildning och olika typer av stöd. På skolområdet har hon tack vare gott samarbete med landets ledande politiker sett till att de eländiga skollokalerna i trasiga lerhus har ersatts av riktiga klassrum.

Pengar till fortsatt hjälparbete

Priset delas ut av barn tillsammans med drottning Silvia vid en ceremoni på Gripsholms slott den 23 maj. Där deltar alla de tre kandidaterna och den sammanlagda prissumman är 100 000 US dollar. Som självfallet kommer att användas för att hjälpa utsatta barn. På ett eller annat sätt.

 

Sven-Erik Nilsson

Gruppbild WCP 2012 Visa större bild
Dela med andra

Kommentera sidan

Om det är något du vill meddela oss, hittat något fel eller saknas information kan du använda dig av det här formuläret. Om du vill ha återkoppling på din kommentar vänligen fyll i din mailadress.

Vi tar tacksamt emot all feedback.

// Vänliga hälsningar kommunikationsenheten Mora kommun

Sidan uppdaterad den 26 januari 2012.

Sök på webbplatsen

Visste du att....

... 16 personer dömdes till döden i Mora vid häxprocessen 1669?

Mora Kommun, 792 80 Mora, Besöksadress: Fredsgatan 16, Tel: 0250-260 00 kl 07.45-16.30, Fax: 0250-186 42, E-post:
Org. nr: 212000-2213