Moras skolor kan jobba vidare med World Childrens Prize

28 februari 2012

Den svenska finansieringen av programmet får ett rejält tillskott de kommande tre åren sedan Svenska PostkodLotteriet gått in med 11.85 miljoner kronor.

Under treårsperioden kommer flickor som fått sina rättigheter kränkta att leda genomförandet av World's Children's Prize-programmet i åtta länder. Det sker i samarbete med andra flickor och även en del pojkar. Totalt räknar man med att nå en miljon flickor.

- World's Children's Prize involverar på ett fantastiskt sätt miljoner barn jorden runt för barnets rättigheter. Tillsammans kan vi, genom stödet från Svenska PostkodLotteriet, stärka en miljon flickors rättigheter och speciellt flickor som utsatts för, eller är i riskzonen för att utsättas för barnsexhandel, säger Helena Karlén, generalsekreterare  ECPAT Sverige.

Mollell Visa större bild
Anna Mollel är en av de nominerade till årets "World's Children's Prize för the Rights of the Child. Hon har kämpat över 20 år på landsbygden i norra Tanzania för barn med funktionsnedsättningar.

Magnus Bergmar, VD för World's Children's Prize, ser nya möjligheter öppnas framöver.

- Vi har länge sökt en möjlighet att sätta extra fokus på flickors rättigheter till att vara barn, jorden runt. Tack vare stödet från Svenska PostkodLotteriet och samarbetet med ECPAT blir det nu verklighet. Men givetvis kommer även pojkar att nås av projektet och få mer respekt för flickors rättigheter

Tillsammans med ECPAT Sverige, som kämpar mot barnsexhandel, Rädda Barnen och World Childrens Prize Foundation kommer alltså kampen för barnets rättigheter att gå vidare. Ett viktigt inslag i den är den årliga omröstningen där världens mest prestigefyllda pris delas ut till någon som gjort betydelsefulla insatser på området. Miljontals barn över hela världen är med och utser  mottagaren av "The World's Children's Prize for the Rights of the Child".

I Sverige är 1 682 skolor med i programmet, på global nivå deltar 58 000 skolor i 102 länder. Beskyddare är bland andra Nelson Mandela, Aung San Suu Kyi och drottning Silvia.

Till dessa 58 000 skolor hör även skolorna i Mora, årskurserna 4-6. Här har man deltagit aktivt i programmet under flera år och så sent som i januari bjöd man in till presskonferens. Vid den berättade man om olika missförhållanden som drabbar barn på många håll i världen och vilka krav som man vill se förverkligade. Man kommer också att rösta en av de tre kandidater som tävlar i årets upplaga av "World's Children's Prize for the Rights of the Child". 

Tidigare artikel

 

Sven-Erik Nilsson

 

 

 

 

Dela med andra

Kommentera sidan

Om det är något du vill meddela oss, hittat något fel eller saknas information kan du använda dig av det här formuläret. Om du vill ha återkoppling på din kommentar vänligen fyll i din mailadress.

Vi tar tacksamt emot all feedback.

// Vänliga hälsningar kommunikationsenheten Mora kommun

Sidan uppdaterad den 28 februari 2012.

Sök på webbplatsen

Visste du att....

... IFK Mora fyllde 100 år 2009?

Mora Kommun, 792 80 Mora, Besöksadress: Fredsgatan 16, Tel: 0250-260 00 kl 07.45-16.30, Fax: 0250-186 42, E-post:
Org. nr: 212000-2213