Kinesiskt skolbesök i Mora

17 oktober 2011

Delfinansieras av Internationella Programkontoret 

Tillsammans med Orsa och Härjedalen stod Mora som värd under ett par dagar för en delegation som ville studera svensk skolundervisning. Med särskild inriktning på kultur och hållbar utveckling.

Resan ingick som ett led i verksamheten inom "Den Globala Skolan" (DGS), en organisation som sorterar under det Internationella Programkontoret. DGS erbjuder fortbildningar inom hållbar utveckling och interkulturell förståelse och ett av projekten är "Den Globala Resan". Den som alltså förde kineserna till Sverige.

Framför tågstationen Visa större bild
Välkomstkommittén i Mora tar emot de kinesiska gästerna.

- Vi fick kontakt med DGS under en så kallad PO-dag vid Högskolan Dalarna, berättar Ulla Israelsson, utvecklingsledare vid barn- och utbildningsförvaltningen i Mora. PO står för partnerområde och att vi ingår där beror på att vi brukar ta emot lärarstudenter från högskolan. När vi fick höra att man sökte värdfolk för en kinesisk grupp så erbjöd vi oss att vara värdar tillsammans med Orsa och Härjedalen.

Kinesiska universitet representerade

Delegationen bestod av sju personer, samtliga från provinsen Yunnan i södra Kina. Tre av dem stannade i Mora och gemensamt för dem var att de alla hör till universitetsvärlden. Mr Li Wei är professor vid Yunnan Normal University, Mr Zhang Canbang är professor vid Honghe University och ms Li Sihong är lärare i Engelska vid Honghe University.

Gymnasieskolan Visa större bild
Träff med S:t Mikaelsskolans lärare.

Totalt omfattade resan 17 dagar och ett par av dem spenderades alltså i Mora. Här ägnade sig två av deltagarna åt fältstudier på S:t Mikaelsskolan och imponerades av yrkesprogrammen och hur man i dem knyter samman teori och praktik.

- Även hållbarhetstänket fick mycket beröm, förklarar Ulla Israelsson. Och förutom gymnasieskolan besökte man också Zorngården och Zornmuseet, eftersom kulturen utgör en annan viktig del i utbytet som sker i "Den Globala Resan". Även värdfamiljerna hade ordnat sina egna program så att gästerna fick en fullödig bild av Mora.

Mora söker 2012

Sverigeresan hade inletts med några dagars skolbesök i Stockholm och Västerås och från Mora åkte man sedan vidare till Falun för att ta en titt på lärarutbildningen. Därefter bar det av till Malmö där resan avslutades.

- Nästa höst går Den Globala Resan till Kina och eftersom skolor från Dalarna kan söka så planerar vi i Mora att göra det, säger Ulla Israelsson. Eventuellt tillsammans med Orsa. Men det är 13 län som kan söka och förmodligen blir det som mest 15-20 personer som får åka. 

 

Sven-Erik Nilsson

Utmelandsskolan Visa större bild
Li Sihong ägnade sig åt grundskolan i två dagar. Båda i Utmelandsskolan, fördelat på en dag på lågstadiet och en på mellanstadiet. Hållbar utveckling och kreativa aktiviteter fångade hennes intresse.
 

 

Dela med andra

Kommentera sidan

Om det är något du vill meddela oss, hittat något fel eller saknas information kan du använda dig av det här formuläret. Om du vill ha återkoppling på din kommentar vänligen fyll i din mailadress.

Vi tar tacksamt emot all feedback.

// Vänliga hälsningar kommunikationsenheten Mora kommun

Sidan uppdaterad den 17 oktober 2011.

Sök på webbplatsen

Visste du att....

... gravfältet på Sollerön grävdes ut 1928?

Mora Kommun, 792 80 Mora, Besöksadress: Fredsgatan 16, Tel: 0250-260 00 kl 07.45-16.30, Fax: 0250-186 42, E-post:
Org. nr: 212000-2213