Högskoledag hos Siljansutbildarna

13 oktober 2011

För att inspirera till högskolestudier på distans bjöd Siljansutbildarna in till en informationsdag. Då fick gymnasienämndens ledamöter också lyssna på en föreläsning om distansutbildningens fördelar.

Nu hade tyvärr bara två ledamöter bänkat sig framför teveapparaten för att se och höra på Alastair Creelman från Linnéuniversitetet. Föreläsningen var - självfallet - på distans och Creelman själv satt i Kalmar, den stad som tillsammans med Växjö är hemort för Linnéuniversitetet. 

Distansutbildning

Nätet fyllt av gratis kunskap

Nätbaserad distanspedagogik är det mer officiella namnet på det som i dagligt tal oftast kallas distansundervisning. Metoden ligger Alastair Creelman varmt om hjärtat, till professionen är han samordnare för denna undervisningsform vid sitt universitet. Det innebär i sin tur att han har en bra utblick över vad som händer på området och det gav han också talrika exempel på.

- Numera finns allt tillgängligt på webben, man kan lära sig var, när och hur som helst, förklarade han. Det finns hundratusentals gratiskurser från olika universitet, även från de mest prestigefyllda som exempelvis Harvard, Stanford och MIT. Man kan naturligtvis undra varför materialet läggs ut gratis, men det beror på att man vill locka nya studenter. För de allra flesta behöver också en lärare för att få det rätta sammanhanget, det är bara de mest självgående som kan klara sig helt på egen hand.

Allt fler studerar på distans

För att bli framgångsrik i de framtida jobben, de som inte ens finns idag, kommer det att krävas en del. Han listade fem saker:

  • Digital kompetens
  • Källkritik
  • Nätverkskompetens
  • Problemlösning
  • Entreprenörskap 

Distansstudierna har kapat åt sig en betydande del av landets studenter. Hela 22 % utnyttjar idag denna form av kunskapsinhämtning och de kan välja bland 3 500 kurser och 130 program. I Linnéuniversitetets fall är siffran ännu lite högre, nämligen 30 %.

- Men studier på distans kräver mer och därför är det bra att det finns lärcentra  runtom i landet. Många elever mår bra av att studera där, eftersom det ger flera fördelar: närhet, inspiration/uppmuntran, stöd, vägledning och att de utgör en samlingspunkt. Men tyvärr finns ingen samlad strategi längre för den här typen av undervisning, nu är det universiteten och högskolorna som själva bestämmer.

Distansutbildning-1
Nils-Åke Norman och Lennart Sohlberg från gymnasienämnden följde föreläsningen tillsammans med Annicka Ångman och Maria Mörk från Siljansutbildarna.

Siljansutbildarna startade 1994

Sedan erbjuds högskoleutbildningar och kurser på distans och för närvarande finns 42 olika program att välja mellan. Dessutom 63 fristående kurser och utbildningarna levereras av 14 högskolor och 9 universitet. Den här undervisningsformen domineras vanligtvis av kvinnor och Mora är inget undantag. Här utgör kvinnornas andel hela 87 %.

- Hos oss kan man också tentera även om man studerar på annat håll, berättar Annicka Ångman. I fjol genomförde vi 322 tentor och tack vare det kunde mer än 22 000 mils bilkörning undvikas med allt vad det innebär av fördelar för miljön och tentandernas plånböcker.

I de välutrustade lokalerna kan man mäkla ihop elever som läser samma kurser och skapa en närapå skolliknande miljö. Men Annicka Ångman skulle gärna se att lokalerna utnyttjades ännu bättre:

- Exempelvis kvällstid, kanske skulle något eller några studieförbund kunna engageras för att bedriva utbildning här.

 

Sven-Erik Nilsson 

 

Dela med andra

Kommentera sidan

Om det är något du vill meddela oss, hittat något fel eller saknas information kan du använda dig av det här formuläret. Om du vill ha återkoppling på din kommentar vänligen fyll i din mailadress.

Vi tar tacksamt emot all feedback.

// Vänliga hälsningar kommunikationsenheten Mora kommun

Sidan uppdaterad den 13 oktober 2011.

Sök på webbplatsen

Visste du att....

... Rumbo Mats Aronsson i Östnor redan på 1820-talet startade det som sannolikt var Ovansiljans första bankrörelse?

Mora Kommun, 792 80 Mora, Besöksadress: Fredsgatan 16, Tel: 0250-260 00 kl 07.45-16.30, Fax: 0250-186 42, E-post:
Org. nr: 212000-2213