Friluftsdag i VasaloppsArenan

7 september 2012
VasaloppsArenan Visa större bild

Det fick 120 fjärdeklassare från Vasaloppskommunerna Malung-Sälen, Älvdalen och Mora uppleva i början av september. Ett prov som föll väl ut och lär leda till en fortsättning.

Lär känna VasaloppsArenan

För det finns en idé från Vasaloppsledningens sida att alla grundskoleelever i de tre kommunerna på sikt ska ha gått hela sträckan från Sälen till Mora. I genomsnitt handlar det då om en mil per år, vilket torde innebära både en vår- och höstvandring för att komma ner i rimliga etapper. Skulle det schemat följas dröjer det då nio år innan de som börjar vandra i första klass också blir de första att ha gått de nio milen. Men ännu finns inga  planer spikade på ett kommande upplägg, först ville man testa idén i mindre skala.

VasaloppsArenan Visa större bild
Gustav Vasa, alias Nisse Nyström, serverade blåbärssoppa efter halva sträckan.

Därför valde man ett antal fjärdeklasser och de kom från Sälens skola i Malung-Sälens kommun, Rots skola, kyrkskolan och Montessori i Älvdalens kommun och från Mora deltog två klasser från Morkarlby skola. Eleverna bussades till starten vid skjutbanan i Evertsberg och där väntade sex kilometers vandring fram till Vasaloppskontrollen i Evertsberg. Det blev också en tipspromenad för på sju ställen, lika många som kontrollerna i Vasaloppet, fanns frågor som handlade om loppet och dess historia.

CykelVasaleden valdes

VasaloppsArenan Visa större bild
Marcus Lindberget och Johan Liljedahl
fundera över svaret på den sista frågan.

Sträckningen från Sälen till Mora finns numera i tre varianter: Vasaloppsspåret, Vasaloppsleden och CykelVasaleden. Spåret går delvis över myrar och vatten och är därför inte vandringsbart till hundra procent. I början av 1990-talet tillkom därför Vasaloppsleden som utnyttjar spårgatan, bortsett från de blöta partierna. Att vandra i fäders spår har blivit populärt och övernattningsstugor och slogbodar används flitigt. 2009 kördes första CykelVasan och den har medfört att det sedan dess har dragits allt fler cykelvägar i terrängen. Och på dem kan man naturligtvis också vandra om man så vill.

Det gjorde fjärdeklassarna och kunde därför passera Bergsprisportalen i Evertsberg garanterat torrskodda. Där hade Vasaloppet ordnat med en speaker som välkomnade vandrarna som dessutom bjöds på varm korv och saft i det härliga vädret. Efter den lätta lunchen var det dags för hemfärd och innan påstigningen i bussen delade Vasaloppet som avslutning ut en fin present, bestående av ett drickabälte, en t-shirt och en väska.

 

Sven-Erik Nilsson

 

Dela med andra
  • Dela på Google

Kommentera sidan

Om det är något du vill meddela oss, hittat något fel eller saknas information kan du använda dig av det här formuläret. Om du vill ha återkoppling på din kommentar vänligen fyll i din mailadress.

Vi tar tacksamt emot all feedback.

// Vänliga hälsningar kommunikationsenheten Mora kommun

Sidan uppdaterad den 7 september 2012.

Sök på webbplatsen

Visste du att....

... det första flygplanet i Mora kunde beskådas vid en flyguppvisning på Sandängarna 1913? Vid spakarna satt kapten H. Sundstedt.

Mora Kommun, 792 80 Mora, Besöksadress: Fredsgatan 16, Tel: 0250-260 00 kl 07.45-16.30, Fax: 0250-186 42, E-post:
Org. nr: 212000-2213