Elever med den rätta Gnistan

25 juni 2018

Elever i årskurs 9 på Morkarlbyhöjdens skola hade fått i uppdrag av sina lärare i bild och teknik att designa en energismart framtid i ett projekt som kallas Gnistan. De fick välja att antingen utveckla hemmet, samhället eller återvinningen och använda sig av teknologi som redan finns, men även kommer att finnas i framtiden. Eleverna visade prov på stor kreativitet då de presenterade sina idéer.

Projektet är ett led i ett samarbetsprojekt mellan Svenska Science Centers (SSC), förbundet Unga Forskare och Vattenfall. Syftet är att väcka intresse för naturvetenskap och teknik och att ge möjlighet för ungdomar att engagera sig i samhällsutvecklingen.

Lena Sundberg, bildlärare och Anna Karin Winberg, tekniklärare är mycket imponerade av sina elevers kreativitet. De berättar att eleverna fått helt fria händer att utifrån egna idéer skapa nya klimatsmarta lösningar.

En grupp hade en idé om ett smartare duschrum där väggarna försetts med smutsavvisande nanoteknik, lasernät i avloppen som samlar och förstör hår-, schampo- och tvålrester och tidsinställda sensorer som ser till att man inte duschar för länge.

En annan grupp presenterade en bil som bärs upp och drivs av magnetism. Inspirationen har de hämtat från tåg som redan använder magnetisk levitation, men även från bilar som t ex Tesla.

En tredje grupp hade utvecklat ett fotband som alstrar energi vid rörelse via en magnet, som är formad som en kula, till en kopparspole.

De tre vinnande grupperna, som visat prov på de mest nyskapande lösningarna med mest framtidspotential, fick också presentera sina arbeten i samband med skolavslutningen för föräldrar och övriga årskurser på skolan:

·         1:a pris gick till Hedvig Karlsson, Isabella Skogs och Alva Thom i klass 9A,
för en fantastisk idé om en outnyttjad energiresurs, en tydlig och genomtänkt modell som visar hur ljudenergi, till exempel buller, omvandlas till elektrisk energi.

Gruppen har tänkt att deras produkt, Ljudtransformatorn, ska placeras i bullriga miljöer och genom en konstgjord trumhinna omvandla ljudenergin till elektricitet.

·         2:a pris gick till Carolin Trinczek, Frida Mårtensson och Nathalie Håll i klass 9E,för en innovation som ligger nära i tiden med stor framtidspotential. En tydlig och genomtänkt modell som visar en speciell sula där skillnaden i värme alstrar elektrisk energi, med hjälp av en termoelektrisk generator.

Gruppens modell med sula, Walk-charger, visar hur ett litet batteri laddas upp med el och sedan kan plockas in och ut ur sulan samt hur överflödig värme leds bort. Denna sula kan monteras på vilken sko som helst.

·         3:e pris gick till Hanna Wik, Elvira Stålhandske, Elin Johansson, Zelal Isik, Andrea Jansson, och Emma Edbom i klass 9B för en fantastisk idé, som belyser ett dolt problem och som kommer med en konkret och innovativ lösning. Det lyfts fram med en komplex och genomtänkt modell av en soptork. För att förhindra att gifter och slagg efter sopförbränningen hamnar på Kråkbergstippen visar gruppen en modell som renar kylvattnet från gifter.

I juryn deltog förutom Lena Sundberg och Anna-Karin Winberg även Lisen Vogt, tidigare lärare på skolan, som numera arbetar på 2047 Science Center i Borlänge, före detta framtidsmuseet. Hon lyssnade på elevernas presentationer, tittade på deras affischer och modeller och gav dem respons och detta uppskattades mycket av eleverna.

Ljudtransformator som omvandlar buller till elektricitet

Förstapristagarna Hedvig Karlsson, Isabella Skogs och Alva Thom (ej med på bild) utvecklade en ljudtransformator som förvandlar buller till elektrisk energi.

Skosulan Walk Charger som omvandlar rörelseenergi till elektrisk energiSkosula som omvandlar rörelseenergi till elektrisk energiSkosula med utdragbar ackumulator med laddningsbara batterier

Andrapristagarna Carolin Trinczek, Frida Mårtensson och Nathalie Håll har utvecklat Walk Chargern som omvandlar rörelseenergi till elektrisk energi.

Soptorksmodell som förhindrar att gifter och slagg efter sopförbränningen hamnar på tippen.

Tredjepristagarna Andrea Jansson, Elin Johansson och Hanna Wik med sin modell av en soptork. Förutom de tre ingick även Elvira Stålhandske, Zelal Isik, och Emma Edbom i detta projekt, dock inte med i bild.

• Dela på Google

Sidan uppdaterad den 25 juni 2018.

Visste du att....

... Mora socken och Morastrand blev en kommun 1959?