Dagbok från Slovakien (Del 3 och 4)

29 april 2011

Del 3

Vid kl 11 kom ett lokalt tv-team för att intervjua tre stycken av oss från Sverige; Erik Vikström, Johanna Fredriksson och Martin Kallin. Sedan lekte vi alla pepparkakskull medan tv-teamet filmade oss.

Efter lunch presenterade vi Sverige, Mora och MUR med våra power-points. Vi diskuterade samtidigt lite om hur ungdomsverksamheten fungerar i Mora och hur vi får igenom våra förslag.

Slovakien Visa större bild

Efter presentationen lekte vi en lek som liknar statsorientering. Den gick ut på att vi svenskar delades in i tre grupper och slovakerna i tre andra.  Svenskarna tävlade mot svenskarna och slovakerna mot slovakerna.  Svenskarna skulle skaffa sig en nässpray på något sätt, ta reda på vilken club som var den bästa och vilket helgon som skyddar Dolný Kubín. Det var väldigt svårt, eftersom att ungefär var sjunde person vi frågade kunde lite engelska. Slovakerna skulle hitta tre saker som har ursprung i Sverige som till exempel Volvo och Absolut Vodka. De lag som vann fick pris så som medalj av vit choklad och andra presenter.
På kvällen fick vi välja om vi skulle bada på badhuset eller om vi skulle sjunga karaoke.

Johanna, Jennifer, Josefin

 

Slovakien

Del 4

28 April 2011  Dolný Kubín
 
Vi vaknade klockan 8.00 till ljudet av ett mobilalarm. Vi hasade oss upp och tog oss till frukosten som ligger 15 min bort. Efter frukosten vart det ännu en icebreaker, dans till laten Makarena. Efterat blev vi indelade i grupper som satte sig i olika rum och brainstormade om ungdomar i samhället och ungdomars rätt till demokrati. Vi vart alla väldigt berorda av de slovakiska ungdomarnas historier om deras rätt som ungdom i Slovakien och hur svart det var att kunna paverka samhället. Man kände verkligen hur enkelt vi har det i Mora/Sverige. Vi fick även hora nagra personliga historier om deras liv. Man fick sig en rejäl tankeställare om hur bortskämda vi ungdomar i Sverige är. Vi borde vara mer tacksamma for det vi har. Sedan fick vi gora ett kollage av massa tidningar som skulle representera ungdomars liv och sedan redovisa vara resultat.
 
Sedan var det dags for lunch. Kyckling, ris och pommes frites stod pa menyn. Mycket gott. Efter lunchen fick vi reda pa att vi hade fritid fram till kl 6 for da var det dags for middag.

Under varan fritid sa akte vissa av oss fran Sverige till en liten stad har i Slovakien, for att kolla pa ett slags ungdomshus. Det var meningen att vi ocksa skulle ha foljt med och kollat for att fa insperation fran dom till vart Rosa hus som vi har hemma i Mora. Men forst och framst var de dom som ar involverade i Rosa husetgrupper som fick folja, sa vi fick avsta den resan.

Sa vi tog oss en shoppingrunda har i Dolný Kubín, mycket roligt var det. Vi alla hittade oss nagot fint att ta hem till Sverige.

Kl 6 var det dags for middag,  da vart det nagot som liknade gulasch. Tyvärr missade vi middagen eftersom vi färgade har pa Martin och Kelly. Men vi kopte mat efterat sa att det var lugnt. Kl 7 var det samling pa badet har i Dolný Kubín, det var superfint och riktigt fräscht. Länk www.aquakubin.sk

Just nu sitter vi pa Fridas och Kellys rum och lyssnar pa musik pa lägsta volym eftersom det maste vara knäpptyst vid 22.00. Imorgon blir det utställning, Slo-verige, där vi ska visa vad Sverige/Slovakien har att erbjuda, t.ex hemslojd, folkdräkter och andra traditioner fran Mora omradet. Vi ska även visa Sveriges bidrag till världen som uppfinningar, musik och mattraditioner. Självklart ska även Slovakien visa sin version. Vi ser fram emot detta.
 
Skrivet av: Oscar Gyllander, Per Lundhammar och Frida Ljunggren.

 

Dela med andra

Kommentera sidan

Om det är något du vill meddela oss, hittat något fel eller saknas information kan du använda dig av det här formuläret. Om du vill ha återkoppling på din kommentar vänligen fyll i din mailadress.

Vi tar tacksamt emot all feedback.

// Vänliga hälsningar kommunikationsenheten Mora kommun

Sidan uppdaterad den 29 april 2011.

Sök på webbplatsen

Mora Kommun, 792 80 Mora, Besöksadress: Fredsgatan 16, Tel: 0250-260 00 kl 07.45-16.30, Fax: 0250-186 42, E-post:
Org. nr: 212000-2213